fbpx

ГОЈАЗНОСТ во БРЕМЕНОСТ – РИЗИК И ЗА МАЈКАТА И ЗА БЕБЕТО

tonus

Нормално е да се покачи телесната тежина во бременоста. Но, доколку се претера со покачувањето, и животот на мајката и животот на детето се ставаат под ризик.

Затоа, на поправањето во (и пред!) бременоста – треба да се пристапи со крајна сериозност. За да не дојдеме до претерување со телесната тежина, пресудно е од каде ќе почнеме.

Односно, со која телесна тежина ќе започне бременоста?  

"“Online”/

Дали сте знаеле дека во многу европски земји, ако вашиот БМИ (Body Mass Index) е над 30кг/м2 – тогаш не ги исполнувате критериумите за ин витро оплодување?  

Или со други зборови: ако сте високи 155 cm и над 72кг, или ако сте високи 160 cm  и над  78 кг, или ако сте 165 cm и над 82 кг – во сите овие ситуации вашиот БМИ е над 30кг/м2 и нема да ви дозволат да направите ин витро  – ниту „преку фондот”, ниту на приватно.

Зошто?

Прво и основно, самата тежина над оваа граница ја зголемува веројатноста за неплодност  за три пати!  Значи, можеби вие и воопшто немате биолошки проблем со плодноста – туку едноставно имате преголема телесна тежина. Лекот за таа ситуација не е ин витро. Лекот е слабеење. 

Второ, со толку зголемена телесна тежина, веројатноста да успее ин витро оплодувањето е намалена. 

Трето,  дури и да успее обидот за ин витро, животот и на пациентката и на детето се става во значителен ризик. Имено, со толку голема телесна тежина расте ризикот од зголемен крвен притисок и дијабет кај мајката, а за плодот расте ризикот од абортус и други неповолни исходи.  

Затоа, пред бременост која ќе настане или по природен пат, или по ин витро, исклучително значајно е  најнапред  да се нормализира телесната тежина на идната мајка.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор