fbpx

Ем јадам 5 пати на ден, ем слабеам – како е можно?

tonus

Денес ова прашање ми го постави пациентка: „ Ослабев 6 килограми за еден месец, а јадам по 5 пати на ден. Како е можно?” Има неколку причини. Прво, важно е што се јаде, а не само количината. Содржината на исхраната и соодветниот баланс помеѓу производи од растително и животинско потекло е тоа што ја прави разликата. Ако тој баланс се прави како што треба – нема потреба да се бројат калории и слабеењето природно ќе се случи. Второ, пресудно е да постои физичка активност. Не зборуваме за трчање маратони, одење во теретани … сето тоа е добро , но не е неопходно за да настане слабеење. Се’ што треба се 30 минути умерена физичка активност на ден за метаболизмот во телото да постигне доволно ниво за одржување на нормална телесна тежина. Трето, важна е целокупноста на навиките, не само исхраната. Слабеењето започнува од главата, не од желудникот. Кога се носи одлука за севкупно здраво живеење – тогаш навиките побргу се менуваат и целиот процес на адаптација е полесен. Под навики спаѓа и односот кон стресните ситуации, справување со стресот, но и навика за добар и правилен одмор во текот на едно деноноќие. Конечно, само таков пристап дава трајни резултати, а не кампања од неколку месечно измачување или гладување, или било какви неприродни неодржливи режими. Секој може, само треба малку волја и правилно водство.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор