fbpx

Зголемен бројoт на канцери поврзани со дебелината кај помладите

tonus

Прекумерната  телесна тежина, или народски кажано дебелината, е јасно поврзана со зголемен ризик за одредени видови канцери. Тоа што особено загрижува е што овие канцери се во значителен пораст кај помладата популација. Трендот на ракот на панкреас и дебело црево најјасно ја покажуваат оваа драматична слика. Неколку видови на канцер покажуваат силна поврзаност со прекумерната телсна тежина: мултипла миелома, на дебелото црево, на матката, на жолчката, на бубрезите и на панкреасот. Токму тие, според податоците од САД и други земји, се во значителен пораст кај населението од 25 до 49 годишна возраст. Останатите канцери, освен овие поврзани со дебелината, не се во пораст кај помладата популација. Исклучок е ракот на бели дробови кој го следи трендот на пушењето во соодветната земја: колку повеќе има пушачи – толку е повисок бројот на рак на бели дробови. Затоа, како и многу пати досега, ќе повториме – зголемената телесна тежина најмалку е естетски, а пред се’ сериозен здравствен проблем кој бара ургетно решавање. Извор: Sung H, Siegel RL, Rosenberg PS, Jemal A. Emerging cancer trends among young adults in the USA: analysis of population-based cancer registry. The Lancet Public Health2019 Feb 3.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор