fbpx

ЗИМСКИ рецепти за брзи и вкусни крем-чорби од грашок и цвекло!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Зимата е период во кој треба посебно да внимаваме на нашиот имунитет. Пандемијата со новиот коронавирус е само причина плус во оваа насока.

[Поврзано: Како ИМУНИТЕТОТ е поврзан со животниот стил?]

Правилната исхрана е клучен, неразделен елемент од одржувањето на оптималниот имунитет. Затоа, во продолжение ви нудиме 2 предлог-рецепти за здрави и вкусни крем-чорби, кои можете лесно и брзо да ги подготвите. Потребните намирниците можат исто така лесно да се најдат и тоа по ниски цени.

"“Online”/

Крем-чорбите од грашок и цвекло изобилуваат со хранлива вредност, а имаат навистина малку калории. (Погледнете ја нутритивната табела под секој од рецептите!) Можат да служат како предјадење, но и како вкусна, брза и особено здрава вечера.

Интензивните бои доаѓаат од потентните антиоксидативни пигменти на овие зеленчуци, што е и главната причина за нивните корисни ефекти по нашето здравје. Дополнително, во рецептите во продолжение, застапени се и повеќе други типови свежа, нутритивно концентрирана храна!

Многу повеќе околу хранливата вредност на грашокот и цвеклото, прочитајте во нашите претходни статии:
Богат со растителни протеини, одличен за слабеење – ГРАШОК!

ЦВЕКЛО – богат изор на молекулата која го регулира протокот низ артериите

[Поврзано: Рецептот за ЦВЕКЛО кој го ветивме!]

 

Зелена крем чорба од грашок

 

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

 

 

 

Начин на подготовка:

 

  1. Измијте, излупете ги и потоа ситно исецкајте ги кромидот, лукот и компирите (на коцкички).
  2. Во едно тенџере, додадете го маслиновото масло и кратко запржете ги лукот и кромидот на средно-висока температура. Потоа, додадете ги излупените и исецкани компири заедно со грашокот и водата/растителниот бујон. Посолете, а потоа додадете бибер и од сецканите свежи билки (магданос и коријандер).
  3. Намалете ја температурата и крчкајте 15-тина минути, додека соодветно не се сварат компирите и грашокот. Како да знаете кога им е доста? Ако вилушката лесно минува низ нив, тоа значи дека се соодветно сварени.
  4. Тргнете го тенџерето од оган, додадете го сокот од лимон и по 1-2 минути почнете да ја блендирате содржината. Овој процес можете да го правите и со обична лажица или пак со миксер, доколку немате блендер. Оставете неколку лажици цели зрна грашок, за подоцна да ги додадете во финалната чорба.
  5. Сервирајте ја чорбата и гарнирајте по желба. Можете да искористите и некој од нашите предлози погоре – рендани кикирики, малку маслиново масло и сецкани свежи билки (магданос и коријандер).
  • Овој рецепт прави околу 3 порции.
  • Чорбата може да се служи и топла, но може да се чува и некое време во фрижидер, па потоа да се јаде.
  • Консумирајте ја оваа вкусна чорба со потпечени лепчиња.

Нутритивна вредност:
(на една порција)

Калории: 250 Јаглехидрати: 40g од кои растителни влакна: 8g и шеќери: 7g;  Протеини: 9g; Масти: 7g од кои заситени масти: 1g; Витамин A: 2100IU; Витамин Б1: 0,4mg; Витамин Б6: 0,5mg; Фолна киселина: 90µg; Витамин Ц: 40mg; Витамин К: 33µg; Бакар: 0,3mg; Железо: 2,7mg; Maгнезиум: 60mg; Цинк: 1,5mg; Калиум: 750mg;

Црвена крем чорба од цвекло во комбинација со фета сирење

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

  • 3 поголеми парчиња свежо цвекло, добро измиено, излупено и исечкано на помали коцки
  • 300g домати
  • Едно чешне лук
  • 1 главица црвен кромид со средна големина, ситно исецкан
  • 1 лажица ладно цедено маслиново масло
  • 400ml вода или растителен бујон
  • Сол и бибер според вкус
  • Околу 50g фета сирење

Начин на подготовка:

  1. На една тава за печење поставете ги преполовените домати и додадете го лукот, заедно со половина од маслиновото масло. Печете 20-25 минути на температура од 190 степени, односно додека соодветно не омекнат. Потоа, обидете се да го излупите и да ги отстраните сите потврди делови.
  2. Во еден подлабок сад, поставен на средно-висока температура, истурете го останатото маслиново масло и малку пропржете го исецканиот кромид. Потоа, во истиот сад додадете ги коцките со цвекло, заедно со водата или растителниот бујон. Посолете, додајте бибер според вкус и потоа крчкајте на пониска температура 7 до 10 минути или додека цвеклото соодветно не омекне.
  3. Додадете ги печените домати во содржината со цвеклото и блендирајте. Ако немате блендер, хомогенизирањето на смесата можете да го направите со обична лажица (ќе ви треба малку повеќе време) или пак со миксер.
  4. Откако добро ќе ја соедините смесата, ставете ја малку да се олади во фрижидер пред да ја консумирате.
  5. По вадењето од фрижидер, со рацете наросете малку фета сирење, гарнирајте со некакви свежи билки и по желба додајте малку од  некое ладно цедено масло.

 

  • Овој рецепт прави околу 3 порции.
  • Чорбата од цвекло одлично оди со потпечени лепчиња, а може да додадете и малку балсамико оцет.

 


Нутритивна вредност:

(на една порција)

Fibro Gel


Калории:
245 Јаглехидрати: 35g од кои растителни влакна: 11g и шеќери: 21g;  Протеини: 9g; Масти: 9g од кои заситени масти: 3g; Витамин A: 1000IU; Витамин Б6: 0,4mg; Фолна киселина: 350µg;   Бакар: 0,3mg; Железо: 2,8mg; Манган: 1,1mg; Maгнезиум: 88mg; Фосфор: 210mg; Цинк: 1,7mg; Калиум: 1400mg; Селен: 5µg

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор