fbpx

Зошто треба максимално да ја искористиме сезоната на крушите?

tonus

Кон крајот на летото и почетокот на есента, започнува сезоната на сочните круши. Тие се средоевропски овошки од семејствотот Rosaceae (Pyrus communis), а денес се одгледуваат во сите предели со умерена клима. Ботанички гледано, најблиски билки со крушите се јаболките, јапонските јаболки итн.

Крушите имаат специфични вкусови карактеристики, односно доста сладок вкус пропратен со крцкавоста на јаболките и сочност која повеќе потсетува на нектарините. Добро созреаните плодови имаат речиси целосно ,,зрнеста”, помека текстура и значително поголема слаткост. Постојат и сорти на круши кои остануваат цврсти и по созревањето. Крушите можат да се најдат во најразлични бои- зелени, жолти, црвенкасти, темно-жолти итн.

Без разлика кој тип на круши го консумирате, покрај уникатниот сладок вкус, овие овошки можат да ви понудат и исклучителна хранлива вредност која е поттикнувач на различни корисни дејства за здравјето. Во продолжение, нешто повеќе околу овие корисни ефекти на крушите.

"“Online”/

Висока нутритивна вредност

Постојат различни видови круши, но сите имаат слична нутритивна вредност. За разлика од другите овошки, имаат нешто поголема калориска вредност, но сепак сè уште можат да се сметаат за ниско-калорична храна. Во зависност од зрелоста, се менува и нивната шеќерна содржина.

Како и да е, во просек, во околу 180g свежа круша се содржат:

околу 100kcal
• 1g протеини
• 27g јаглехидрати, од кои околу 17g шеќери и 6g растителни влакна
• 12% од Дневно Препорачаните вредности за витамин Ц
• 9% од ДП вредности за витамин К
• 4% од ДП за калиум
• 16% од ДП за бакар

Дополнително, во истото количество се содржи и помали концентрации на витамин А, фолна киселина, ниацин, но и калциум и железо. Споменатите витамини од Б групата се важни за клеточната функција и продукцијата на енергија, додека витаминот А е значаен за здравјето на кожата, очите и побрзото заздравување на раните.

Бакарот е т.н. минерал во траги, кој треба да се внесува во помали количества, а е значаен
за имунитетот, холестеролниот метаболизам, нервниот систем, додека калиумот е клучен за кардиоваскуларното здравје.

Антиоксидативен извор

Покрај сето наведено, крушите се богат извор и на низа антиоксидативни компоненти. Ваквите компоненти нè заштитуваат од оксидативниот стрес, кој на долг рок води до процеси на хронични воспаленија – процеси што се вбројуваат помеѓу најзначајните ризик-фактор за повеќето хронични заболувања, како дијабет, кардиоваскуларни, малигни заболувања итн.

Главната концентрација на антиоксидантите во крушите, како и кај повеќето овошки е во нивната лушпа, затоа е подобро да се јадат целите, секако претходно добро измиени.

Јаболките и крушите се сметаат за најдобар извор на флавоноидни антиоксиданти помеѓу сета свежа храна – главно заради тоа што се богат извор на епикатехинот. Просечната препорачана вредност за внес на флавоноиди во текот на еден ден е околу 14mg, а само една круша обезбедува половина од наведената вредност.

Во продолжение, најзначајните антиоксидативни фитохемикалии кои се пронајдени во крушите:

▫ хидроксибензоични киселини (хлорогенична, ванилична киселина итн.)
▫ кумарична, ферулична киселина
▫ арбутин
▫ катехин, епикатехин
▫ флавоноиди
(изорхаметин, кверцетин, кампферол)
▫ антоцијанини
▫ каротеноиди (бета каротен, лутеин и зеаксантин)

Одличен извор на растителни влакна – храна добра за дигестијата и за процесот на слабеење


Релевантните здравствени институции препорачуваат внесување најмалку 25-30g фибер на дневно ниво, за возрасните лица. Овие вредности, со модерната исхрана која денес ја имаме, ретко кој може да ги достигне, па затоа свежата храна, како што се крушките, треба да биде што е можно почесто на трпезите.

Само една круша со средна големина, обезбедува околу ¼ од дневните потреби за растителни влакна.

Крушите генерално содржат растворлив фибер – пектин, кој е од значителна помош за корисната цревна микрофлора и го подобрува дигестивното здравје. Многу повеќе околу оваа компонента, прочитајте тука.

Растителните влакна покрај тоа што се храна за корисната цревна микрофлора, тие помагаат и во постепеното дигестирање на храната. Ова постепено дигестирање, води кон постепеното испуштање на глукоза во крвта, што прави да сме сити подолго време. Дополнително, растителните влакна можат да допринесат за побрза и подолга заситеност, преку врзувањето на слободната вода во стомакот. Ова е особено значење за поуспешното слабеење.

Растителните влакна помагаат и при еден од најчестите проблеми со дигестивното здравје- констипацијата или запекот.Тоа го остваруваат преку подобрувањето на цревната перистатика.
Едно истражување покажува дека со зголемувањето на внесот на фибер во организмот, опаѓаат шансите за развивање на колоректален канцер.

Фиберот може да делува и на намалување на инфламаторните процеси во организмот, но и да го намали вкупниот холестеролот во крвта.


Добра храна за срцето

Јадењето круши е добро за здравјето на срцето.

Пред сè, ваквите својства се должат на нивниот богат антиоксидативен состав, растителни влакна, но и на калиумот.

Повеќе студии утврдуваат поврзаност помеѓу процијанидинот од крушите и намалувањето на ,,лошиот” LDL холестерол, покачувањето на ,,добриот“ HDL холестерол, како и општото подобрено здравје на срцевото ткиво.

Во своите лушпи, крушите го содржат добро познатиот кверцетин, антиоксидант кој истражувања го поврзуваат со повеќе бенефити за срцето, како намален крвен притисок, намален холестерол и намалена инфламација .

Дополнително, одреден позитивен ефект за здравјето на срцето имаат и растителните влакна со кои е богата крушата, но и калиумот кои е нешто помалку застапен.

Како што веќе споменавме, растителните влакна во низа студии се поврзуваат со намален вкупен холестерол во крвта.

Истражувањата утврдуваат дека оптималниот внес на калиум води кон намален ризик од срцев и мозочен удар (го намалува високиот крвен притисок), кон спречување на намалувањето на мускулната, но и коскената маса.

Крушите се поврзуваат со намален ризик од дијабетес

Ова важи особено за црвенкастите круши.

Едно поголемо истражување, со над 200 илјади волонтери, утврдува дека јадењето најмалку 5 оброци со овошки богати со антоцијанини, како црвените круши, е поврзано со намален ризик од дијабет за дури ¼.

Дополнително, како што веќе рековме, крушата иако содржи доста шеќери, има низок гликемиски индекс поради богатиот состав со растителни влакна. Растителните влакна ја попречуваат работата на дигестивните ензими, па поттикнуваат постепеното дигестирање на храната. Ова постепено дигестирање води кон постепеното испуштање на глукоза во крвта, со што всушност се превенираат глукозните пикови и нагли падови во крвта – ризик-фактор за дијабет.

Повеќе околу ова заболување, прочитајте тука.

Други потенцијални корисни дејства на крушите:

Подобро здравје на очите – поради каротеноидните антиоксиданти (лутеин и зеаксантин).

• Потенцијална превенција и помош при артритис – поради потентниот антиоксидативен состав и растителните влакна.

Помош при дивертикулоза – воспалително дигестивно заболување

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор