fbpx

Како да го подобрите сонот?

tonus

Сите ги знаеме последиците од нарушениот сон: чувство на тромавост, омалаксаност и безенергичност во текот на целиот ден, но и нарушена концентрација.

Нарушените навики за спиење се поврзуваат и со многу други проблеми, како на пример намален имун одговор, зголемен ризик од дијабет и висок крвен притисок итн.

Во ,,битката” за обезбедување добар сон во текот на ноќта, на природен начин, многумина би пробале сé и сешто.

"“Online”/

,,Хигиена на сонот”

Но, малку луѓе знаат дека всушност самите можеме во голема мера да си помогнеме и тоа многу едноставно – правејќи одредени промени во навиките или како што експертите тоа го нарекуваат, одржувајќи ,,хигиена на сонот”.

Модерното време ги принудува луѓето спиењето да го ставаат во втор план и да не му обрнуваат внимание покрај бројните секојдневни обврски.

Повеќето луѓе не се свесни колку всушност сонот е значаен дел од севкупниот биоритам, па така, добриот сон со тоа што ќе нé направи поенергични и поконцентрирани, ќе ни ја подигне и продуктивноста во тектот на денот – главното оправдување заради кое се избегнуваат неопходните 7-8 часа сон во текот на ноќта(непродуктивно потрошено време, нели).


Како да ја подобрите хигиената на сонот?


Една од клучните стратегии кои ги применуваат експертите за да им помогнат на пациентите што патат од хронична несоница е примената на т.н. контрола на стимулациите.

Овој пристап подразбира станување од креветот доколку не може да се заспие повеќе од 15 минути и притоа седнување без да се гледа телевизија или да се сурфа на интернет, едноставно досадување, додека не се почувствува потреба за сон.

Слично на ова, пред самото заспивање, ограничувањето на употребата на електронските уреди кои зрачат сина светлина, може да биде од голема помош.

Една студија открива дека луѓето кои поминуваат повеќе време на паметните телефони, особено близу до креветот, имаат поголема веројатност да спијат помали периоди во ноќта, но и да имаат лош квалитет на сон и потешко да заспиваат.

Советот на експертите е следен: исклучете ги сите електронски уреди, барем еден час пред да си легнете.


Дали медикаментите за заспивање помагаат?

Лековите наменети за спиење можат да помогнат, но треба да имате предвид дека тие не се решението на коренот на проблемот, туку се краткорочни решенија.

Дополнително, многу од нив можат да предизвикаат еден вид на зависност, потоа слаба концентрација, а поретко и невообичаени навики за спиење, односно нарушен биоритам. Несаканите ефекти се особено изразени кај повозрасните лица кои имаат пониско ниво на енергија и ослабени когнитивни способности.

За суплементите како магнезиум не постојат цврсти докази дека се добри за оваа намена, но според некои искуства тие можат да бидат од помош при несоница. Спротивно на него, мелатонинот докажано помага во процесот на заспивање.

Наоѓање на вистинските причини за несоница

Освен лошите навики на спиење и дистракциите кои можат да доведат до несоница, постојат и одредени здравствени состојби кои се ризик-фактор за неа. На пример, депресија, анксиозност, некои гастроинтестинални заболувања итн. Дополнително, причина може да биде и опструктивната ноќна апнеа или синдромот на немирни нозе.

Кај повозрасните лица, хроничните болки кои се резултат на некои чести заболувања, како на пример ревматоиден артритис или проблеми со простатата, исто така можат да водат кон хронична несоница.

Затоа, значајно е да знаете кој е коренот на проблемот. Суплементите и терапијата за несоница не секогаш можат да помогнат. Во тој случај, не се двоумете да побарате совет, односно да се обратите кај матичниот лекар.

Спиењето е многу значаен дел од севкупниот животен стил, тоа значително влијае врз квалитетот на животот, но нарушувањата можат да го зголемат и ризикот од некои заболувања. Затоа, спиењето треба да се сфати сериозно.


Кратки совети, како самите можете да си помогнте за подобар сон

Во текот на денот:

• Внесот на кофеински пијалаци сведете го на минимум и не пијте кафе попладне.

• Ако сте пушач, работете на тоа да ги оставите цигарите. Никотинот е докажан како нарушувач на сонот.

• Изложувајте се на светлина во текот на денот.

• Ако чувствувате замор, кратките дремки од 20-30 минути во првата половина на денот можат да бидат корисни.

• Бидете физички активни! Но, вежбајте до 4 часа пред времето за спиење.

Во текот на ноќта:


• Не употребувајте алкохол. Алкохолот може и да помогне за побрзо да заспиете, но е проблематичен кога станува збор за должината на сонот, односно ќе се разбудите побрзо.

• Избегнувајте ги оброците, особено обилните, во текот на ноќта.

• Најдете начини за релаксација (тоа може да биде и некој релаксирачки ритуал, како пиење чај на пример)

• Немојте да лежите во креветот повеќе од 15 минути, ако не можете да заспиете.

• Обидете се секоја вечер да легнувате во слично време, исто и за време на викендите.

• Силното осветлување на домот не е паметен избор.

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор