fbpx

Најдобрата храна за МОЗОКОТ!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Мозокот е еден од органите кои имаат потреба од највеќе енергија, односно искористува околу 20% од внесените калории. Но, освен што преку здравата исхрана треба да внесеме доволно калории за правилното функционирање на мозокот, овој орган кој е ,,контролор” на телото и мислите има потреба и од низа на хранливи материи.

Хранејќи се со храна погодна за мозокот, овозможуваме негова трајна правилна функција.
Во продолжение, која храна е особено погодна за здравјето на мозокот и научно-потврдени факти на кој начин таа делува врз него.

Храна богата со омега 3 масни киселини


Во изградбата на мембраните околу сите клетки, па и околу мозочните учествуваат омега 3 масните киселини. 60% од мозокот е изграден од маснотии, а половина од тоа се масти составени од масни киселини од типот омега 3.

"“Online”/

На тој начин, ваквите масни киселини внесени преку исхраната можат да помогнат во  подобрувањето на структурата на мозочните клетки наречени неврони.

Една студија од 2017 година утврдува дека луѓето со повисоки нивоа на омега 3 масни киселини имаат зголемен проток на крв во мозокот. Истражувачите исто така утврдуваат поврзаност помеѓу омега 3 масните киселини и подобрените когнитивни способности.

Храна богата со омега 3 масните киселини е рибата (лосос, сардина, туна, харинга итн), лененото семе, чиа семе, мешунките, зелениот зеленчук, авокадото, оревите итн.

Бобесто овошје


Антиоксидантите се одбранбениот механизам на телото од слободните радикали – штетни компоненти кои постојано се продуцираат како метаболитички отпад во телото и оксидативно ги оштетуваат неговите различни клетки и ткива. Организмот има механизми самиот да продуцира одреден процент на потребни антиоксиданти, но сепак генерално зависи од внесените.

Fibro Gel

Постојаните оксидативни оштетувања, водат до процеси на хронична инфламација или воспаление, кое пак на подолг рок е една од главните причини за развој на хроничните заболувања.

Бобестото овошје – јагоди, малини, капини, рибизли, бобинки, боровинки итн – е еден од најбогатите извори на антиоксидативни компоненти, воопшто. Главно, нивната антиоксидативна содржина се состои од антоцијанини, флавоноиди, но и многу други моќни антиоксиданти. Дополнително, тие се и најбогатиот извор на витаминот Ц.

Студиите утврдиле дека некои од антиоксидантите пронајдени во бобестите овошки можат да се акумулираат во мозокот и на тој начин да обезбедат подобра комуникација помеѓу мозочните клетки.


Антиоксидативни зачини


Порано важеше тврдењето дека невроните или нервните клетки не се способни да се делат или размножуваат, после раното детство. Сепак, утврдено е дека ова се случува.

Невроните се способни да формираат нови конекции, но во одредени делови од мозокот тие можат и да се размножуваат, со што би се зголемил нивниот број.

Еден од главните фактори за овој процес е т.н. хормон BDNF, кој е тип на хормон за растење кој функционира во мозокот. Повеќето чести ментални заболувања, вклучително и Алцхајмеровата болест, депресијата итн, се поврзуваат со намалените нивоа на овој хормон.
Интересно, токму куркуминот, антиоксидативна компонента присутна во зачините како куркума, кари итн, може да ги покачи нивоата на овој хормон и на тој начин да придонесе за превенцијата од когнитинвните заболувања поврзани со процесот на стареење, но и други ментални нарушувања.

 

Темна чоколада

Темната чоколада содржи високи концентрации на какао кое пак во својот состав има моќни флавоноидни антиоксиданти.

Антиоксидантите се особено значајни за здравјето на мозокот, бидејќи овој орган е особено подложен на оксидативен стрес, процес кој допринесува за намалување на когнитивните способности со текот на стареењето.

Според едно истражување од 2013 година, флавоноидите можат да поттикнат проширување на невронската мрежа и крвните садови во деловите од мозокот задолжени за меморија и учење. Дополнително, овие антиоксиданти стимулираат подобра циркулација на крвта во мозокот.

Анималните студии пак, покажуваат дека флавоноидните антиоксиданти од темното чоколадо можат да влијаат на лекување на проблемите со оштетената меморија.

Кофеинот и теоброминот кои се содржат во одредени количини во темната чоколада можат на краток рок да стимулираат подобрена функција на мозокот.


Јатки и семиња

Јадењето на повеќе јаткасти плодови и семиња може да биде добро за мозокот, имајќи предвид дека ваквата храна е богата со здрави маснотии, омега 3 масни киселини, минерали, но и антиоксиданти. Сите наведени компоненти се клучни за здрав мозок.

Антиоксидативните компоненти, вкучително и витаминот Е кој го има во повеќе семиња и јатки, ги заштитува невроните од оксидативниот стрес предизвикан од слободните радикали. Со процесот на стареење ваквите процеси се интензивираат, па станува уште позначајно да се јаде антиоксидативна храна.

Една студија од 2014 година ни дава податоци според кои зголемениот внес на јаткасти плодови во староста води кон подобрена мозочна функција.

Храна богата со витамин Ц

Витаминот Ц е помеѓу најзначајните фактори за превенирање на менталните нарушувања.

Имањето исхрана богата со витаминот Ц може значително да помогне во превенирањето на менталните нарушувања поврзани со процесот на стареење и од Алцхајмер.

Витаминот Ц е моќно антиоксидативно средство кое се бори со слободните радикали кои можат да го оштетат мозочното ткиво.

Богати извори на овој витамин се цитрусното овошје, пиперките, брокулата, кивите, доматите, бобестото овојше итн.

Брокула

Брокулата и останатиот зелен лиснат зеленчук се доста богати со маснорастворливиот витамин К. Во само 90g брокула се содржат 100% од дневно препорачаниот внес за овој витамин кој е клучен за метаболизмот на формирање на сфинголипидите, тип на маснотии кои се густо пакувани во мозочните клетки.

Неколку студии покажуваат дека повисоките нивоа на витамин К во орагнизмот се поврзуваат со подобра функција на мозокот.

Покрај овој витамин, брокулите содржат и низа други компоненти со позитивен ефект за мозокот, како минерали, витамини (витамин Ц), антиоксидативни компоненти и други фитохемикалии.

Останата храна добра за мозокот:

Полнозрнаста храна – житарки кои се добар извор на витамин Е

Кафе и зелен чај – антиоксидативни и извори на кофеин

Авокадо, кикирики – извор на здрави маснотии, витамини и минерали

Соја – богат извор на полифенолни антиоксиданти

Храна богата со магнезиум – зелен лиснат зеленчук, мешунки, овошје, полнозрнаста храна, семиња, јатки итн.

,,Лајфстајл” совети за оптимална мозочна функција:


◦ Не се прејадувајте, но немојте и да се изгладнувате

◦ Немојте да практикувате диети кои подразбираат екстремно намален внес на маснотии. Диетите се непријателот, а не маснотиите.

Спијте доволно

◦ Пијте доволно вода

Бидете редовно физички активни

◦ Најдете погоден начин за менаџирање со стресот

◦ Намалете ги количините алкохол или сосема исклучете го од употреба

Извори:

Fibro Gel

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26923488/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28527220/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/
https://jeb.biologists.org/content/219/6/816.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105147/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192974/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19057194/

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X