fbpx

Побелен ЈАЗИК – мал или голем проблем?

tonus

Често се случува при миењето заби да забележиме бели наслаги на јазикот, што некогаш може да изгледа дури и застрашувачки, но вообичаено ваквите наслаги се безопасни.

Терминот бел јазик се користи за опишување на било каков вид бели наслаги на јазикот, односно наслаги кои се јавуваат линиски или пак ја зафаќаат целата површина на јазикот.

Како што споменавме, ова не е причина за загриженост, но сепак во ретки случаеви, белиот јазик може да биде симптом што предупредува на сериозни состојби, како некакви инфекции или рак во рана фаза.

"“Online”/

Затоа е важно да се препознаат и другите симптоми кои се можни во комбинација со бел јазик и навремено да се обратите кај матичниот лекар доколку ова белило е присутно и по неколку недели.

Во продолжение нешто повеќе околу белиот јазик.

Што сé може да води кон ваква состојба?

Најчестиот причинител за белиот јазик е лошата орална хигиена. Поради нередовното одржување хигиена, испакнатините на јазикот наречени папили се воспалуваат и отекуваат.

Така, во просторот помеѓу отечените папили можат да се најдат ,,заглавени” микроорганизми, честици од храната, мртви клетки итн. На тој начин се формираат белите наслаги кои потоа лесно можеме да ги забележиме.

Што сé може да води кон лоша орална хигиена:

• дишење на уста, особено при спиење, што ја значително ја суши устата
• нередовно или неправилно миење на забите и јазикот
• недоволно пиење вода
• многу честа употреба на алкохол
• иритација на устата со остри предмети или со забите
• пушење или чвакање на тутун
• повишена телесна температура


Здравствени состојби кои можат да водат кон бел јазик


1) Леукоплакија –
состојба која предизвикува бели лезии низ целата усна празнина, па и на јазикот. Најчесто, ваква дијагноза се добива од хронична употреба на цигари и алкохол и обично не води кон посериозни состојби, но во ретки случаеви леукопластијата може да премине во орален канцер.

2) Орален лихен планус – при оваа дијагноза, проблемите со имуниот систем предизвикуваат бели линии на јазикот, но и афти низ целата усна празнина. Непцата исто така се воспалени.

3) Габична инфекција
 предизвикана од квасецот Candida. На оваа инфекција најсклони се оние со нарушен имунитет и баланс на микрофлората, но и пациентите со дијабет или недостаток од железо и витамини од групата Б.

4) Сифилис – сексуално пренослива болест која предизвикува и афти низ целата уста. Ако не се третира, може да се развие и т.н. сифилисна леукоплакија, што може да води кон орален канцер.

Други состојби кои исто така можат да водат кон бел јазик се и антибиотска терапија, физички неправилности на јазикот, орален канцер и други.


Терапија

Во зависност од можните причини, терапиите можат да бидат најразлични. Габичните инфекции се третираат со антифунгални лекови, планусот со кортикостероиди, во потешките облици, а леукоплакијата исто така соодветно се нагледува од лекарот со цел да не излезе од контрола. Сифилисот се лекува со пеницилин, кој ги убива бактериите- причинители на инфекцијата.

Како можеме да си помогнеме самите во врска со белиот јазик кој не е предизвикан од посериозни состојби?

Некои домашни ,,лекови” и одредени навики можат да ни помогнат при белиот јазик.

◦ Редовно миење на забите со флуорна паста – најмалку 2 пати дневно.

◦ Чистење на забите со конец

◦ Употреба на листерин

Јадење пробиотска храна – производи кои содржат пробиотици, односно бактерии кои се дел од нашата корисна микрофлора. Повеќето студии се фокусирани на истражувањето на пробиотскиот ефект во однос на подобреното дигестивно здравје, но пробиотската храна се покажала како добра и за здравјето на усната празнина.

Една мета-студија објавена во European Journal of Dentistry, дава податоци според кои пробиотските бактерии можат да ја ,,населат” и усната празнина, на ист начин како и цревата. Во одредени случаеви, овие бактерии можат да помогнат во борбата со габичните инфекции и другите патогени предизвикувачи на бел јазик, но и при други состојби во усната празнина.

Иако се потребни повеќе истражувања на оваа тематика, факт е дека нарушувањата во балансот на цревната корисна микрофлора, може да нé направи општо поподложни на габични инфекции, односно на најчестиот причинител за бел јазик.

◦ Сода бикарбона – триењето на јазикот со ова средство, со негово додавање на четката за заби, може да го намали бројот на бактериите предизвикувачи на инфекцијата.

Една студија утврдува дека содата ги убива патогените микроорганизми кои најчесто предизвикуваат инфекции во усната празнина, како на пример Candida и Streptococcus.

◦ Свеж лук – јадењето свеж лук може значително да помогне во борбата на организмот со бактериите, но и со Candida инфекциите на јазикот. Се смета дека тоа е резултат на неговата моќна антиоксидативна компонента алицин.

◦ Чистење на јазикот – четкањето на јазикот и без никакви средства може да биде од помош за намалување на популацијата од штетните микроорганизми. Во последно време на пазарот постојат повеќе средства кои го олеснуваат овој процес.

Превенција

Иако не секогаш е можно да се избегне белиот јазик, основната орална хигиена е основната превенција и тоа не само за оваа состојба, туку и за некои посериозни. Таа вклучува миење на забите со паста за заби најмалку 2 пати дневно и нивно редовно чистење со конец.

Јадењето развновидна и здрава храна и избегнувањето на лошите навики, како што се пушењето и алкохолот може исто така да помогне.

Дополнително, редовните дентални прегледи, односно посетите на стоматолог на секои 6 месеци, исто така се многу важни за здравје на усната празнина во целина.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор