fbpx

ПОКАЧЕН ШЕЌЕР и орално здравје – важни поенти!

tonus

Покрај останатите проблеми и компликации кои можат да се јават од дијабетот, како на пример оние за кои зборувавме во претходните статии – проблеми со очите, стапалата, бубрезите, дијабетот може да предизвика и проблеми во усната празнина.

На кој начин дијабетот ги предизвикува проблемите во усната празнина?


Пoвишените крвни нивоа на глукоза, како резултат на дијагнозата дијабет, може да водат кон болки, инфекции и други проблеми во усната празнина, влучително проблеми со:

• непцата
• забите
• вилицата
• ткивата на јазикот, горниот и долниот дел од устата и внатрешноста на образите

"“Online”/

Глукозата е присутна и во саливата (плунката), односно специфичната течност која и ја дава влажноста на усната празнина. Кога дијабетот не е соодветно контролиран, глукозните нивоа во плунката остануваат повишени, па тоа значително им помага на различните патогени (штетни микроби) да се размножуваат во устата. Глукозата е идеална подлога за поголемиот дел микроби.

Меките забни наслаги или забниот плаг (бактериски биофилм и распаднати органски материи во вид на лепливи наслаги на забите) се појавува поради јадење, пред сè јаглехидратна храна. Некои типови на забен плак можат да поттикнат појава на кариес и оштетување на забите, додека други можат да водат кон заболувања на непцата и непријатен здив. На долг период ваквите наслаги можат да преминат во забен камен.

[Поврзано: Природни решенија за непријатниот здив
ГИНГВИТИС или воспаление на непцата – причини и последици!]

Заболувањата на непцата можат да имаат потешки облици и да им биде потребно подолго време за заздравување доколку страдате од дијабет.

Што се случува доколку имате забен плак?


Како што веќе споменавме, подолготрајното неотстранување на забниот плак може да премине во забен камен или особено цврсти наслаги на границата помеѓу забите и непцата. Ваквата ситуација води кон полесни инфекции и отоци, крварења – симптоми на гингивитис.

Ако ова заболување на непцата не се третира навремено и соодветно, може да премине во поопасно заболување наречено парадонтитис – непцата се одвојуваат од забите при што се формираат слободни простори помеѓу нив, погодни за инфекции. Ваквата состојба може сериозно да влијае на здравјето на забите, односно забните ткива.

Кои се најчестите орални проблеми кои можат да бидат поттикнати од дијабетот?

• гингивитис, воспалени непца – црвени, воспалени и непца кои крварат
• парадонтитис, заболување на непцата кое може да има посериозни последици – црвенило, воспаленија, крварење, долготрајни инфекции во устата, губење на забите итн.
кандидијази, квасочни инфекции кои телото тешко може да ги контролира – бели или црвени, болни дамки низ устата, јазикот, образите и горниот дел од устата
• сува уста или ксеростомија – недостаток од плунка, испукана уста, проблеми со јадењето, болни инфекции итн.
• различни воспаленија во усната празнина – чувство на горење во усната празнина, киселкаст вкус, сува уста, непријатен здив итн.
• афти кои тешко се залечуваат
• темки точки низ јазикот


Доколку страдате од дијабет, треба да бидете повнимателни во однос на оралното здравје


По редовното четкање на забите и употребата на конецот за заби, детално проверувајте ја усната празнина дали случајно има некакви симптоми од листата претходно наведени. Доколку забележите било каков проблем, обратете се на стоматолог.

Почетните знаци на заболувањата на непцата се отечени, меки и крвави непца, но некогаш симптомите не се забележуваат, па можат посериозно да прогресираат. Затоа, правете барем 3-4 превентивни стоматолошки прегледи годишно.

Често после рутинските стоматолошки третмани знаат да се јавуват ранички во усната празнина или болки заради различни причини. При вакви ситуации најверојатно ќе бидете оневозможени да јадете како вообичаено неколку часа, па можеби и неколку денови. За совети како полесно да се справите со оваа ситуација, консултирајте се со вашиот стоматолог:
Што е најдобро да јадете и пиете? Дали можеби треба да го промените времето кога ја примате терапијата за дијабет или пак да направите промени во дозирањето? Колку често треба да го проверувате шеќерот?

Како пушењето делува на оралното здравје?

Пушењето освен што може да ги поттикне оралните заболувања, тоа ги влошува постоечките. Пушењето исто така може да ја промени бојата на забите и да поттикне непријатен здив.

Пушењето и дијабетот се опасна комбинација, секако во негативна смисла. Пушењето го зголемува ризикот од низа проблеми поврзани со дијабетот. Ако се откажете од пушењето:

ќе го намалите вашиот ризик од срцев и мозочен удар, од нервни, бубрежни заболувања и ампутации
ќе ги подобрите нивоата на холестерол и крвниот притисок
ќе имате подобра циркулација итн. итн.

[Поврзано: Како да се одвикнеме од една од најлошите животни навики – ПУШЕЊЕТО]

Совети како да го одржиме оптималното здравје на усната празнина:

• Уште една причина соодветно да го контролирате глукозното ниво е здравјето на усната празнина.

• Кажете му на вашиот стоматолог дека имате дијабет.

• Избегнувајте процесирана храна.

• Четкајте ги забите најмалку 2 пати дневно со флуорна паста за заби, која ќе ве заштити од кариес.

• По редовното миење на забите, направете рутинска проверка на усната празнина.

• Немојте да бидете прегруби со четката за заби.

• Четкајте го со паста за заби и јазикот.

• Менувајте ја четката за заби на секои 3 месеци.

• Пијте доволно вода.

• Користете конец за чистење на забите.

• Користете средства за сузбивање на забниот плак по препорака на стоматолог.

• Ако носите протези, соодветно грижете се за нивната хигиена и доколку ве стегаат, задолжително консултирајте се со стоматологот.

• Имајте рутински, превентивни прегледи најмалку 3 пати годишно.

• Ако сте пушач, откажете ги цигарите.

Поврзани теми:

8 извонредно важни тестови кај ДИЈАБЕТЕС
Како до подобра контрола кај дијабет?
Кои се раните симптоми на дијабет?
Дијабет – Како да се грижите за вашите стапала и зошто е тоа толку важно?
Физичка активност и зголемено ниво на шеќер во крвта
Што секој од нас треба да знае за ДИЈАБЕТЕС?
Инсулинска резистентност
Зошто кај дијабет е неопходна РЕДОВНА грижа за очите?
Тримесечен просек – извонредно важен тест кај дијабет!

Извор:

https://www.niddk.nih.gov/

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор