fbpx

Постои ли „идеална” телесна тежина?

tonus

„Идеална” телесна тежина не само што не е реален, туку е штетен концепт. Самото поврзување на зборот „идеално” со телесната тежина наметнува нереални очекувања, па дури и психолошки притисоци врз личноста. Оттука, од медицинска гледна точка, можеме да зборуваме само за физиолошки граници на здрава телесна тежина. Првото прашање би било, која е физиолошката телесна тежина за секој од нас? Значи, пред да почнеме воопшто да си поставуваме цели до каде сакаме да намалиме со килограмите,  треба да се прашаме што е физиолошката здрава телесна тежина на нашето тело. Таа бројка не е предмет на желба. Таа бројка е резултат на нашите навики, начин на живот и нашиот базален метаболизам. Значи, „јас сакам да имам 50 кг” не е добар почеток. Добриот почеток би изгледал вака: „јас ќе се хранам правилно и ќе бидам физички активен/на, и за неколку месеци самото тело ќе ми покаже која е мојата физиолошка телесна тежина”. Ако почнеме со бројка во главата, постои ризик таа телесна тежина да е едноставно прениска за нас и со тоа – да не е возможна. Замислената прениска телесна тежина ќе можеме да ја одржуваме само: а) ако сме на извонредно рестриктивен режим на исхрана, б) ако буквално претеруваме со вежбање и в) што и да правиме, таквата тежина ќе ја имаме само ПРИВРЕМЕНО додека ги правиме горните две работи. Се вратиме ли во „нормала” – ќе отиде и „идеалната” тежина. За жал, дури постои и пракса на користење на лекови за исфрлање течности, со цел да се постигне замислената телесна тежина. Колку е нездрава и опасна оваа пракса, сега нема да објаснуваме. Затоа, на патот до подобро здравје, првата задача е:  ПРАВИЛНО ДА СИ ГИ ПОСТАВИМЕ ЦЕЛИТЕ.  И да не се оптереруваме со „идеални” работи во неидеален свет. 🙂

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор