fbpx

Предлог за медитерански ручек – Булгур и пилешко во сос

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Кога станува збор за медитеранскиот начин на исхрана, историски гледано луѓето од овој регион на трпезата го имале она што земјата имала највеќе да им го понуди – многу свежа храна (овошје и зеленчук),
полнозрнести житарки, мешунки, јатки, семиња итн.

Бидејќи самите животни и нивното одгледување било скапо во однос на средства, но и на простор, употребата на месото во традиционалната медитеранска исхрана било ограничено на празниците, религиозните ритуали и некои специјални пригоди. Впрочем, ова во голема мера важи и за нашата македонска традиционална исхрана.

Денес, науката потврдува дека генерално растителната Медитеранска исхрана, каде месото, па и млечните производи се употребуваат најчесто како гарнир, а не како главно јадење, има бројни здравствени, но и еколошки придобивки.

"“Online”/

[Поврзано: Повторно прогласена за најдобра исхрана на годината – Медитеранска исхрана 2020!]


Како месото да биде дел од здравата исхрана?

 

Главно, постојат три главни принципи според кои медитеранскиот начин на исхрана се ,,однесува” кон месото и тоа:

  • Процесирани и ,,црвени” месни продукти (паштети, салами, печеници, чајни и слични препроцесирани продукти од месо) речиси никогаш – 0g.
  • Помалку е подобро! – и кога се користи местото, всушност најчесто се употребува како еден вид на зачин. И кога е малку додадено, месото може значително да го подобри вкусот на оброкот!
  • Начинот на подготовка е особено значаен! – никогаш немојте да го подготвувате месото со пржење и исто така избегнувајте печења на скара.

Многу повеќе на тема Медитеранска исхрана и месо, прочитајте во една од нашите претходни статии: Што вели Медитеранската исхрана за месото?

Fibro Gel

Во продолжение, ви нудиме еден типичен медитерански рецепт во кој се употребува пилешко месо и булгур, како основа за една богата и разнобојна, хранлива салата. Многу повеќе околу корисните дејства и зошто треба многу почесто да се јаде булгур, кој впрочем доста често се користел од нашите претци во минатото, прочитајте тука.

[Поврзано: За храната – белото е црно, а разнобојното е живот!]

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

 

  • 1,5 чаша булгур
  • Околу 300g пилешки стек, претходно испечен (може и варен) и изрендан
  • 30-тина грами фета сирење (опционо)
  • 1 лажичка путер од кикирики
  • Половина чаша нискомаслен јогурт
  • 1 краставица со средна големина, исечкана ситно, но по должината
  • 1 домат со средна големина, или една чашка чери домати, ситно исечкани
  • Еден помал црвен кромид, ситно исечкан
  • 1 главичка свеж лук, ситно исечкан
  • 1,5 лажица оцет
  • 1,5 лажичка копар
  • Сол и бибер (може и некои други зачини според вкус)
  • 2,5 чаши вода
  • 1 лажица ладно цедено маслиново масло

 

Начин на подготовка:

 

  1. Загрејте го маслото на средно висока температура и додадете го булгурот. Гответе до 3 минути, додека не зарумени. Од време навреме промешувајте ја смесата. Потоа, додадете ја водата и загревајте до зовривање. Намалете ја доплината и крчкајте 15-тина минути, додека булгурот не се свари. Исцедете ја содржината, а потоа исплакнете добро и поделете ја на 4 еднакви делови.
  2. Комбинирајте го јогуртот со путерот од кикирики, јаболковиот оцет, исечканиот лук. Додајте сол и зачинете со бибер, копар. По желба, користете и некои други зачини според вкус.
  3. Измешајте го пилешкото месо заедно со исечканите свежи зеленчуци и нарендајте малку фета сирење (по желба). Комбинирајте ја оваа смеса со булгурот, подеднакво во секоја чинија, а потоа додадете од претходно подготвениот сос.
  • Овој рецепт прави околу 4 порции.

Нутритивна вредност:

(на една порција)

Fibro Gel

Калории: 400 Јаглехидрати: 50g од кои растителни влакна: 8.5g и шеќери: 4.5g; Протеини: 24g; Масти: 13g од кои заситени масти: 4g и омега 3 масни киселини: 0,5g; Витамин Б3: 6mg; Витамин Б6: 0,5mg; Витамин Б12: 1µg; Фолна киселина: 50µg; Витамин A: 400 IU; Бакар: 0,2mg; Железо: 3mg; Калиум: 350mg; Maгнезиум: 120mg; Манган: 1.7mg; Фосфор: 300mg; Калиум: 550mg; Селен: 20µg; Цинк: 3,8mg;

 

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X