fbpx

Пре-дијабетот е жолт картон!

tonus

Пре-дијабет е состојба во која шеќерот во крвта е повисок од нормалните вредности, но не  е доволно покачен за да се воспостави дијагноза дијабет. Пре-дијабетот нема знаци или симптоми. Луѓето со пре-дијабет имаат значително повисок ризик од развој на дијабет и кардиоваскуларни болести. Без промени во животниот стил, вклучувајќи правилна исхрана, зголемена активност и намалена тежина, голем дел од пациентите со предијабет ќе развијат дијабет. Постојат три пре-дијабетни состојби:

  • Нарушена толеранција на глукоза е кога нивото на глукозата во крвта е повисоко од нормално, но не доволно за да се класифицира како дијабет;
  • Нарушена глукоза на гладно – кога глукозата е покачена во фаза на гладување, но не доволно за да се класифицира како дијабет;
  • Можно е да се присутни и двете претходни состојби.

  Ризик фактори Ризик фактори за пре-дијабет се:

  • Зголемена телесна тежина – ообено насобирање масно ткиво околу половината (над 94цм за мажи и 80цм за жени);
  • Физичка неактивност;
  • Високи триглицериди и низок „добар” холестерол и/или висок вкупен холестерол;
  • Висок крвен притисок;
  • Претходна фамилијарна анамнеза на дијабет.

  Зголемен дополнителен ризик:

"“Online”/
  • Жени со синдром на полицистични јајници;
  • Жени кои имале дијабет во време на бременост.

  Третман Ако имате дијагноза на пре-дијабет – прва линија на препорачана терапија се промени во животниот стил. Тоа вообичаено подразбира правилна исхрана, зголемена физичка активност и намалување на телесната тежина. Пациентите со пре-дијабет имаат зголемен ризик од срцев удар и затоа треба особено внимание да се посвети на нормализирање на крвниот притисок, холестеролот и  триглицеридите.   Програма на д-р Митов за пре-дијабет Дијагнозата за нарушен метаболизам на глукозата не значи дека сигурно ќе добиете дијабет. Тоа значи дека имате 10 до 20 пати поголем ризик од останатите да добиете дијабет. Силни научни докази потврдуваат дека дијабетот може да биде спречен  во 58% од случаите на пре-дијабет. Состојбата на пре-дијабет означува дека не е доцна. Пре-дијабетот е жолт картон и предупредување за вашето здравје, но и шанса да се поправат работите пред да биде предоцна! Термин за консултација со д-р Митов може да закажете тел 071-588286.  

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор