fbpx

Растителни влакна – како да препознаеме дека ни фалат?

tonus

Брзиот начин на живот наметнува и брзи решенија за храната што ја јадеме. Луѓето сè повеќе јадат брзо подготвена храна, најчесто базирана на рафинирани житарки. Од рафинираните брашна се добиваат продукти со ниска хранлива, а од друга страна висока калориска вредност. Најчесто ваквата храна е придружена и со додадени шеќери, заситени маснотии, сол итн. Накратко кажано, станува збор за храна со празни калории.

[Поврзано: Што се тоа ПРАЗНИ КАЛОРИИ и зошто се опасни?]

 

Оттука, не би било тешко да се заклучи дека модерниот начин на исхрана наметнува силен недостаток на растителни влакна помеѓу популацијата. Но, зошто ни се важни растителните влакна?

"“Online”/

 

Значење на растителните влакна (фиберот) во исхраната на човекот

 

Сигурно сте слушнале дека е здраво да јадете повеќе растителни влакна. Но, што претставуваат тие и зошто се неразделив дел од она што значи здрава исхрана?

Најпознатиот позитивен ефект на фиберот е во врска со силниот потенцијал за решавање на проблемите со констипацијата (запекот). Но, далеку од тоа дека тоа е нивниот единствен и најзначаен бенефит.

 

[Поврзано: Запек – нередвна и тврда столица – како да си помогнете?]

 

Растителните влакна или уште нарекувани фибер, претставуваат компоненти што влегуваат во групата на соединенија, наречени јаглехидрати. Познато ни е дека јаглехидратите се есенцијални или неопходни макронутриенти. Сепак, иако припаѓаат во оваа група, растителните влакна се недигестибилни или несварливи за нашиот дигестивен систем, односно телото не поседува ензими кои би ги разградиле до глукоза, што единствениот начин да ја минат бариерата до крвотокот.

 

Се делат на растворливи и нерастворливи во вода. Првите, кога ќе дојдат во контакт со вода, се раствораат и градат специфична гел-структура. Нерастворливите, минуваат низ дигестијата речиси непроменети и се клучни за добрата цревна перистатика, односно доброто движење на храната низ цревата.

 

Значи, растителните влакна се сложени јаглехидратини молекули што не можат да бидат разградени и апсорбирани во организмот. Сепак, тие се сметани за ,,нутриенти”. Тука можеби ќе си го поставите прашањето: Па која ни е тогаш користа од нив?

 

 

За што сè можат да му служат растителните влакна на нашиот организам?

 

Растителните влакна ја попречуваат работата на дигестивните ензими со што се успорува дигестијата и на тој начин се избегнуваат шеќерните пикови, а потоа и наглите падови кои се ризични по здравјето, а нè оставаат и постојано гладни. На тој начин се намалува и гликемискиот индекс на целокупната присутна храна во дигестијата.

[Поврзано: Што треба да знаете за ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС? ]

Заради претходно наведените факти, не е воопшто изненадувачки што истражувањата конзистентно покажуваат дека исхраната богата со фибер, значително го намалува ризикот од развивање на дијабет тип 2.

Фиберот го подобрува дигестивно здравје – подобра цревна перистатика, намален ризик од најчестите дигестивни заболувања – дијареа, запек, нарушувања поврзани со корисната цревна микрофлора, воспаленија (синдром на нервозни црева, гастритис) итн. Доволниот внес на растителните влакна ги оптимизира, односно допридонесува за соодветна регулација на тежината, тврдината и големината на фецесот.

[Поврзано: ЦРН ИЗМЕТ – состојба која бара ИТНО медицинско внимание!]

Едно истражување, покажува дека со зголемувањето на внесот на фибер во организмот, опаѓаат шансите за развивање на колоректален канцер.

Влакната претставуваат храна за корисната цревна микрофлора – здравјето, односно балансот на цревната микрофлора е значаен предуслов не само за дигестивното, туку и за целокупното здравје на човекот.

Пребиотиците, кои генерално се растителни влакна, претставуваат неопходната храна за нашиот корисен микробиом и се директно или индиректно значајни од повеќе здравствени аспекти и тоа:

   ◦ го намалуваат ризикот од метаболички нарушувања

◦ значително придонесуваат во контролирањето на телесната тежина

◦ продуцираат кратко-верижни масни киселини

◦ стимулираат активност на имунитетот

◦ оставаат ,,помалку простор” за патогените бактерии

◦ го стимулираат општото здравје на дигестијата

[Поврзано: 6 конкретни здравствени придобивки од ПРЕбиотиците]

Студиите велат дека зголемениот внес на растителни влакна, особено од полнозрнести житарки и нивни продукти, е поврзано со намален ризик од смртност од кардиоваскуларни и малигни болести.

Го подобруваат здравјето на срцето – доволниот внес на фибер се поврзува со намален ризик од кардиоваскуларни заболувања и тоа во сериозни студии со огромен број на испитаници, следени со години. Една таква студија, од Универзитетот Харвард, САД, следела над 40 илјади машки здравствени работници, при што утврдила дека оние што имале исхрана најбогата со фибер, имале намален ризик од срцеви заболувања за дури 40%. Друго истражување, со женски испитанички, покажува доста слични резултати и заклучоци.

Причините за драстично намалениот ризик се движат во неколку насоки: фиберот може да го намали нивото на холестерол и триглицериди во крвта, потоа да го регулира шеќерот во крвта, да помогне во намалувањето на крвниот притисок, да превенира метаболен синдром и не помалку важно – да го намали хроничното воспаление во ораганизмот.

На пример, студиите покажуваат дека псилумот може да го намали холестеролот во крвта, преку врзување на мастите и жолчните киселини во цревата, со што телото поуспешно и побрзо ги исфрла. Како телото надоместува за изгубените жолчни киселини, така црниот дроб троши холестерол. Последиците се логични, холестеролот во крвта паѓа. Дополнително, паѓаат и мастите, а нивото на ,,добриот” LDL холестерол се зголемува.

Сите споменати фактори, во најголема мера определуваат какво ќе биде нашето кардиоваскуларно здравје.

[Поврзано: Зависно од вашата возраст – што треба да правите за здраво СРЦЕ?]

Растителните влакна поседуваат антивоспалително дејство – повеќе истражувања нѝ даваат податоци според кои можеме да видиме дека оние луѓе што имаат исхрана богата со фибер, имаат пониски вредности за CRP или Ц-реактивниот протеин.

CRP е супстанција создадена од црниот дроб или адипоцитите при ситуации на присутни воспалителни процеси во телото.

Зголеменото ниво на Ц-реактивниот протеин (утврдено преку соодветен крвен тест) се смета за неспецифичен ,,маркер”за некакво заболување. Тоа значи дека CRP покажува дека постои некое воспаление во организмот, но не може да ја одреди неговата точна локализација. Покрај CRP, во крвта постојат и други воспалителни маркери, како што се: фибриноген, амилоид А и интерлеукин 6.

Неговите повишени нивоа најчесто се поврзуваат со кардиоваскуларни заболувања, дијабет, но и ревматоиден артритис.

[Поврзано: Дознајте повеќе за Фиброгелот, природен фибер (псилум) суплемент, на следниот линк: ФИБРОГЕЛ – природни растителни валкна]

Растителните влакна влијаат на поуспешното заситување – освен преку регулрањето на глукозата (обезбедуваат нејзино постепено апсорбирање во крвотокот), фиберот делуваа на заситувањето и преку врзувањето на вишокот вода во стомакот, со што се поттикнува чувство на полн стомак.

Намалувајќи го ризикот од гојазнот, фиберот допринесува за намалување на сите ризици кои одат рака под рака со вишокот телесна тежина, а тие се навистина бројни и незгодни.

[Поврзано: Важни принципи на слабеењето – Што треба, а што не треба да правите?]

Растителните влакна можат да ја подобрат и ситуацијата со непријатните хемороиди.

[Поврзано: 5 практични совети за олеснување кај ХЕМОРОИДИ]


Симптоми на недостаток на растителни влакна?

 

Иако не секогаш симптомите на недостаток се сосема јасни и можат да се издвојат како такви, постојат 6 знаци кои можат силно да укажат на дефицит од фибер:

 

 • Проблеми со запек кои постојано се повторуваат.

 • Зголемена телесна тежина.

 • Повишен холестерол

 • Зголемена хронична инфламација

 • Силни промени на глукозните нивоа во крвта.

 • Замор, безенергичност, гадење и општо чувство на слабост.

Дневните препорачани количества фибер кои треба да се внесуваат се: околу 38g за мажи и околу 25g, за жени. Кај повозрасните мажи, препораката е околу 30g, а кај повозрасните дами – околу 20g.

Неколку кратки совети како да внесете повеќе растителни влакна:

 

 • Трајно заменете го белиот леб (и сите продукти од бели брашна) со полнозрести, интегрални продукти. Ова е веројатно најважниот совет, бидејќи знаеме дека лебот е во основата на нашата секојдневна исхрана.

  [Поврзано: Важни причини зошто треба трајно да ја замениме рафинираната храна (БРАШНА) со ПОЛОЗРНЕСТА храна]

 • Јадете ги овошките (и зеленчуците) во нивната цела форма, наместо да ги цедите во сокови. Цедејќи го овошјето, губите огромен дел од неговиот природно присутен, квалитетен фибер.

  [Поврзано: Горчливата вистина за благите сокови!]

 • Јатките нека ви станат секојдневние – различните видови јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници итн.) покрај тоа што се богати со фибер, тие се и одличен извор на здрави, незаситени маснотии, како и на протеини.
 • Барем 4 пати во неделата, мешунките нека ви бидат ручек – различните мешунки (различни гравови, леќа, грашок, наут итн.) се особено богати со квалитетен фибер, но и сложени јаглехидрати, протеини и бројни фитохемикалии.
 • Додавајте семиња во оброците сусам, чиа, ленено семе и останатите семиња се особено здрава храна и заради растителните влакна кои ги поседуваат. Наутро, со овесната каша секогаш користете мелено ленено семе, додавајте сусам секогаш кога можете, користете чиа пудинг како десерт..

[Поврзано: ФИБРОГЕЛ чиа пудинг – РЕЦЕПТ]

 

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор