fbpx

РЕЦЕПТ – Тава со праз, тиква и печурки

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Купувањето сезонски намирници е особено важен дел од она што значи здрава исхрана и тоа од повеќе причини.

Во својата сезона, секоја свежа храна поседува оптимални концентрации од своите најзначајни хранливи материи, како витамини, минерали, квалитетни јаглехидрати итн. Бидејќи созреале природно, свежите плодови имаат и посложен и побогат вкус – едноставно кажано, тие претставуваат нутритивно сконцентрирана храна, односно храна која е значајно да ја внесуваме редовно и во поголеми количини.

Исто така, во својата сезона, свежата храна има и најприфатлива, најдостапна цена. Дополнително, сезонските намирници најчесто речиси и да немаат пестициди и конзерванси, така што ќе го минимизирате внесот на овие штетни хемикалии.

"“Online”/

Рецептот кој денес ви го предлагаме, ги користи токму оние зеленчуци кои во претстојниот период се’ почесто ќе можеме да ги најдеме на пазарите. Тиквата, празот, компирите, морковите и печурките заедно прават вкусна и нутритивна опција за ручек или вечера, кога студените денови се на прагот.

Предлог за ручек:  Тава со праз и тиква

 

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

 

  • 1kg компири, неизлупени и исецкани на мали парчиња со големина на залак
  • 1 среден страк праз, исечен на крупни полукругови
  • 300g шампињони или некоја друга печурка по ваш избор, исецкани на мали парчиња со големина на залак
  • 500ml овесно млеко
  • 700g мускатна тиква, излупена и со извадени семки, исецкана на мали коцки
  • 2 големи чешниња лук
  • 2 големи моркови, исецкани на тенки полу-кругови
  • 2 кафени лажички морска сол
  • 1 кафена лажичка свеж или сув рузмарин
  • 1 кафена лажичка свеж или сув босилок
  • 1 ловоров лист
  • 1 супена лажица маслиново масло

 

Fibro Gel

 

Начин на подготовка:

  1. Пред да почнете со готвење, вклучете ја рерната да се загрее на 200°С.
  2. На силен оген, во едно големо тенџере или тавче со капак ставете 1 супена лажица маслиново масло и додадете ги двете големи чешниња лук. Потоа следат празот, сецканите печурки и тиквата. Сите овие состојки убаво промешајте ги и додадете 1 кафена лажичка морска сол.
  3. Потоа, додадете ги ситно сецканите компири и моркови, повторно посолете, па додадете ги сите билки и повторно промешајте. Поклопете го тенџерето со капак и оставете го зеленчукот да се готви околу 10-тина минути, но повремено промешувајте за да не ви се залепат состојките на дното.
  4. По 10-тина минути, почнете со додавање на овесното млеко, по околу 150ml на секои 2 минути. Додека го додавате млекото, потребно е постојано да мешате.
  5. Проверете дали морковот и тиквата се доволно омекнати. Ако се, промешајте уште еднаш, па тргнете го капакот на страна и префрлете го тавчето директно во претходно загреаната рерна. Печете го зеленчукот 10 минути.
  • Овој рецепт прави 4 порции.

Нутритивна вредност:
(на 1 порција)

Калории: 360 Јаглехидрати: 79g од кои растителни влакна: 12g и шеќери: 12g; Протеини: 11g; Масти: 4g од кои заситени масти: 0.25g; Витамин Б1: 0.5mg; Витамин Б2: 1mg; Витамин Б3: 8mg; Витамин Б5: 3,75mg; Витамин Б9 (фолна киселина): 80mcg; Витамин А: 21 000IU;  Витамин К: 20µg; Витамин Е: 3mg; Витамин Д: 60IU; Калциум: 270mg;  Железо: 8mg; Калиум: 2500mg; Манган: 1.8mg; Бакар: 0.7g; Селен: 17µg; Фосфор: 400mg; Цинк: 4mg

 

10 причини максимално да ја искористите сезоната на тиквите и празот

Од нутритивната табела лесно можеме да забележиме дека зеленчуците од рецептот (помеѓу кои тиквата, празот и компирот како носечки) ни обезбедуваат навистина најразлични битни хранливи материи, од кои нашиот организам има низа корисни ефекти, како на пример:

 

  • Поздрави очи – заради огромните количества витамин А.
  • Поздрави коски – поради витаминот К, калциумот, но и повеќе други од наведените нутриенти.
  • Поуспешно контролирање на телесната тежина – поради големите количества фибер и сложени јаглехидрати.
  • Намалени процеси на хронично воспаление – поради богатиот антиоксидативен состав на сите свежи компоненти.
  • Подобра дигестија – главно заради фиберот со кои се богати зеленчуците и печурките.
  • Намалено ниво на шеќер – поради растителните влакна, но и сулфурната компонента алицин. Наведениот рецепт има низок гликемиски индекс и е особено погоден за лицата со дијабет.
  • Подобро здравје на мозокот – главно поради антиоксидативни својства.

 

Многу повеќе околу наведените зеленчуци и за ефектите од нивната редовна употреба, дознајте на следните линкови:

 

Праз – уште кратко ќе го има!

 

Чипсот не е, но КОМПИРОТ е ЗДРАВА храна!

Тиква – најбогатиот природен извор на бета каротен (провитамин А)

 

Особено здрава храна од денешниот рецепт се и печурките, морковите, зачините, лукот, овесното млеко итн. Повеќе за нив прочитајте со едноставен клик на поставените линкови погоре во листата каде се наведени сите потребни намирници кои ќе ви бидат потребни за рецептот.

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X