Сезона на БАМЈАТА – предлози за два ВКУСНИ И ЗДРАВИ РЕЦЕПТИ!
Веќе е во полн ек сезоната на бамјата. Ботанички гледно, бамјата претставува овошка, но во рецептите најчесто се приготвува како зеленчук. Уникатната конзистенција и вкус
Веќе е во полн ек сезоната на бамјата. Ботанички гледно, бамјата претставува овошка, но во рецептите најчесто се приготвува како зеленчук. Уникатната конзистенција и вкус
На нашиот блог, веќе имаме зборувано за важноста од квалитетниот сон и здравите навики на спиење во поглед на функцијата и здравјето на имуниот систем.
Мотивот го градат желбите, но и ЗНАЕЊЕТО За соодветна промена на навиките пред се’ потребен е мотив. Мотивирањето е индивидуална работа, но значајно е да
За ефектот и штетноста на цигарите врз нашиот организам имаме зборувано во бројни наши претходни статии. Ги имаме разгледано штетните ефекти на цигарите врз: кардиоваскуларното
Во една од претходните статии зборувавме повеќе за апетитот и неговото значење. Споменавме дека желбата за храна (апетитот) е еволутивно детерминирана и претставува еден од
Денешниот начин и темпо на живеење подразбира честа изложеност кон непредвидливи, стресни и тешки ситуации. На нашиот блог често говориме за ефектот кој го има
Поради динамичното секојдневие, голем дел од популацијата одбира „брза храна“ со цел да заштеди време и енергија. Меѓутоа, кога таа е често застапена во нашата
Добро ни е познато дека секојдневието со себе носи низа на разни предизвици, проблеми и ситуации кои може да предизвикаат некаква вознемиреност и стрес. Нажалост,
Зголемената и прекумерна телесна тежина е нажалост доста чест и сериозен проблем со кој многумина се соочуваат. Тоа е повеќе од само „естетски проблем“ и
За време на бременоста, постојат низа на нутриенти за кои мајката има нагласена потреба и се од есенцијално значење за правилен тек на бременоста. За
Можеби најмногу од се, денешната, модерна исхрана содржи значително поголемо количество на јаглехидрати (шеќери) и масти, споредено со онаа до пред само 50 години. Особено
Во повеќе наврати низ нашите статии сме зборувале за солта како најзначаен ризик фактор за нарушен крвен притисок. Но, сè повеќе истражувања укажуваат дека во