fbpx

ФИБРОГЕЛ за намалување на ХОЛЕСТЕРОЛ!

tonus

Потенцијалните кардиоваскуларни корисни ефекти од суплементацијата со псилиум, вклучително намалување на холестеролот, силно упатуваат на тоа дека суплементот може да биде препорачан за лицата со веќе постоечки ризик фактори за метаболен синдром.

Oва се вели во една мета-студија или пообемна анализа на податоци на темата.

Повеќе растителни влакна – намален притисок, холестерол, маснотии, шеќер…

Во основа, растителните влакна се делат на два типа – растворливи и нерастворливи. Растворливите влакна, како што кажува и самото име, се делумно растворливи во вода, а со тоа и во нашето тело. Псилиумот, односно Fybrogel припаѓа токму во оваа група. Како добар извор на растворливи влакна се сметаат и житарките: овес, јачмен, ‘рж, пченица и сл.

"“Online”/

Растителните влакна се дефинитивно помеѓу најчестите хранливи материи што се во недостаток/дефициенција во развиениот свет. Нивниот недостаток е поврзан со низа болести. Токму заради овие причини во многу ситуации суплементацијата се јавува како опција и без да се присутни било какви здравствени проблеми, односно превентивно.

[Поврзано: Важни причини зошто треба трајно да ја замениме рафинираната храна (БРАШНА) со ПОЛНОЗРНЕСТА храна]

ФИБРОГЕЛ за метаболен синдром

Споменатата мета-студија сугерира дека суплементирањето со псилиум може да ги намали метаболитичките ризик фактори главно преку подобрувањето на шеќерот во крвта, преку подобрата инсулинска сензитивност и преку позитивниот ефект на крвниот притисок.

[Поврзано: Придобивки од редовното користење ФИБРОГЕЛ]

Дополнително, истражувањето утврдува и потенцијален корисен ефект на овие растителни влакна во однос на заситувањето, полесното контролирање на телесната тежина, подобрувањето во односот масно ткиво:мускул.

[Поврзано: Растителни влакна – како да препознаеме дека ни недостасуваат во исхраната?]

Сето ова е силен индикатор дека суплементите на база на псилиум, како што е ФИБРОГЕЛОТ, можат значително да помогнат за лицата со ризик фактори за метаболен синдром, но и кај тие што веќе се соочуваат со проблемот.

[Поврзано: Конкретни научни студии што ги потврдуваат бројните корисни здравствени ефекти на ФИБРОГЕЛОТ]

Што всушност значи метаболен синдром?

Иако е толку распространет како поим и често се зборува за него, многумина не знаат што всушност претставува метаболен синдром. Означувањето на оваа состојба како засебна дијагноза е предмет на дебата и помеѓу докторите, односно многумина се на ставот дека метаболниот синдром не може да биде сметан за засебна дијагноза.

Како и да е, општо прифатена дефиниција е дека метаболниот синдром е кластер или збир од повеќе метаболитички нарушувања (ризик-фактори), кои се појавуваат заедно, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни заболувања и дијбетес тип 2. Некои го нарекуваат и синдром на инсулинска резистентност.

Под збир од метаболитички нарушувања се подразбираат висок крвен притисок, зголемено ниво на глукоза во крвта, повишени маснотии и холестерол во крвта, обезност и некои други состојби. Имањето на една од нив, не значи дека имате метаболен синдром, но тие многу често се јавуваат во комбинација.

[Поврзано: Метаболен синдром – секој би требало да знае за овој поим]

Обезноста и покачената телесна тежина се главните ризик фактори за појава на метаболниот синдром. Се проценува дека 15% од населението во Европа и дури 32% од Американците, се во ризик од ова нарушување.

Сумирани резултати од истражувањето

Постојат силни индикатори дека псилиум суплементите поседуваат потенцијал да:

  • го подобрат нивото на шеќерот во крвта
  • ја подобрат инсулинската сензитивност
  • ги намалат маснотиите во крвта
  • придонесат кон полесна контрола на нормалната телесна тежина
  • придонесат кон намалување на високиот крвен притисок (зависи од дозирањето)

Како што веќе наведовме, сето ова води кон јасен заклучок дека фибер суплементите можат да се препорачуваат кај лицата што имаат ризик или веќе се соочуваат со метаболниот синдром.

Извор:

,,Effects of psyllium on metabolic syndrome risk factors”, Obesity Reviews, August 2012

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

Може ќе ве интересира

Програми

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор