fbpx

ХЕЉДА – 5 конкретни здравствени придобивки!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Иако не е типична за нашите простори, хељдата е храна за која сè почесто можеме да слушнеме и кај нас во Македонија. Грешен е првиот впечаток дека се работи за полнозрнеста житарка, иако хељдата има доста сличен облик и нутритивен профил како повеќето полнозрнести житарки. За разлика од другите семиња, хељдата има незначителна количина масти.

Хељдата всушност претставува псевдожитарка. Под ова име потпаѓаат група од семиња со потекло од северните азиски и американски земји. Најчесто користени во човековата исхрана се хељда семињата од видот Fagopyrum esculentum и F. tataricum.

Хељда семето најчесто се користи во различни рецепти за чорби, супи и ладни салати. Може да се користи и како добра, квалитетна замена за оризот, а брашното од хељда е одлично за додавање во лебовите и различните веге плескавици (за полесно сврзување). Во некоја од наредните статии, очекувајте предлози за вкусен оброк на база на хељда.

"“Online”/

Друго семе кое се смета исто така за псевдожитарка е киноа семето. Повеќе околу бенефитите од ова извонредно хранливо семе, прочитајте тука.

Хељдата (слично како и киноа семето) има импресивен аминокиселински состав на своите протеини, како ретко која растителна храна. Ова е од огромно значење за оние кои избегнуваат месо во исхраната. Покрај тоа, таа претставува нискокалорична храна која е одличен извор и на витамини, минерали и моќни антиоксидативни компоненти.

Идеална е за луѓето со целијакија, бидејќи не содржи глутен.

[Поврзано: Растителни протеини – Дали се доволни, колку и кои се најдобрите извори?]

Во една порција хељда (околу 160g) има околу 150 калории кои доаѓаат од 32g јаглехидрати (од кои 4,5g фибер), 5,5g протеини и 1g масти.

Од микронутриентите, кај хељдата во значајни количества се присутни манганот, магнезиумот, фосфорот, бакарот, повеќе витамини од Б групата, цинк, железо, селен, а во нешто помали количества застапени се и витамините Е и К, холин, калциум, калиум итн.

Во продолжение, 5 конкретни здравствени бенефити од ваквиот хранлив состав на хељдата.

1) Подобро здравје на срцето

Клиничките студии покажуваат дека јадењето хељда го намалува хроничното воспаление и нивоата на холестеролот во крвта, превенирајќи од повеќе срцеви заболувања.

Една мета-студија од 2018 година, укажува дека јадењето хељда, освен холестеролот, може да помогне и во намалувањето на шеќерот и мастите во крвта – особено важни параметри за кардиоваскуларното здравје.

Овие импресивни дејства на хељдата се поврзуваат со нејзиниот состав: антиоксиданти (рутин и кверцетин), фитонутриентите лигнани, растителните влакна и минералите, како магнезиум и калиум.

Моќниот антиоксидант рутин може да придонесе и за намалување на крвниот притисок, додека кверцетинот од хељдата истражувањата го поврзуваат со подобрен липиден профил, намалување на крвниот притисок и телесната тежина.

2) Антивоспалителен ефект

Антиоксидантите се одбранбениот механизам на телото од слободните радикали – штетни компоненти кои постојано се продуцираат како метаболитички отпад во телото и оксидативно ги оштетуваат неговите различни клетки и ткива. Организмот има механизми самиот да продуцира одреден процент на потребни антиоксиданти, но сепак зависи и од внесените.

Постојаните оксидативни оштетувања, водат до процеси на хронична инфламација или воспаление, кое пак на подолг рок е една од главните причини за развој на хроничните заболувања.

Кај хељдата се утврдени низа фенолни антиоксиданти кои придонесуваат за превенцијата од малигни заболувања (превенираат од лоша, неправилна делба поради оштетување на ДНК молекулите), но и од оксидативните оштетувања на кардиоваскуларниот систем, црниот дроб, дигестијата, па дури и на мозокот.

Други моќни антиоксидативни компоненти утврдени кај хељда семето: рутин, кверцетин, хлорогенична киселина, ориентин, изоориентин, витексин, изовитексин, танински материи итн.

3) Одлична храна за слабеење, за дигестивното здравје, но и за пациентите со дијабет

Хељдата е богат извор на сложени јаглехидрати, протеини и растителни влакна.

Сложените јаглехидрати од храната, речиси секогаш одат заедно со поголеми количества растителни влакна. Тоа значи дека тие подолг период ќе се варат во дигестивниот систем (растителните влакна ја попречуваат работата на дигестивните ензими) и добиената глукоза (како краен продукт на варењето на јаглехидратите) постепено ќе навлегува во крвотокот. Ова освен што ќе превенира шеќерни пикови, што би значело дека хељдата е одличен избор  при дијабет, ќе обезбеди и подолги периоди на заситеност, што е клучно во процесот на слабеење.

Дополнително, рутинот одредени истражувања го поврзуваат со намалена инсулинска резистентнтност и стабилни шеќерни нивоа.

Подобрата заситеност заради растителните влакна се постигнува и поради тоа што тие (водорастворливиот фибер) ја врзуваат присутната вода во дигестијата, со што поттикнуваат чувство на полн стомак.

Од друга страна, јадењето храна богата со протеини, исто така поттикнува продолжено чувство на ситост, преку супресирање на т.н. хормон на гладта – грелин. Хељдата содржи протеини со уникатен аминокиселински состав. Имено, нејзните аминокиселини лизин и аргинин се доста ретки помеѓу другите видови на семиња и полнозрнести производи.

Растителните влакна помагаат и при еден од најчестите проблеми со дигестивното здравје- констипацијата или запекотЕдно истражување покажува дека со зголемувањето на внесот на фибер во организмот, опаѓаат шансите за развивање на колоректален канцер.

Дополнително, оваа храна е погодна и за лицата со целијакија, бидејќи не содржи глутен.

Новите истражувања утврдуваат дека претходно споменатиот рутин, може да помогне дури и во третманот на заболувањата, како Алцхајмер.

4) Одличен извор на важни минерали

Иако не е посебно богата со витамини, хељдата содржи значително поголеми количества минерали од житарките, како ориз, пченица и пченка:

Манган – есенцијален за низа многу важни метаболитички процеси.
Бакар – модерната ,,западна” исхрана често не ни обезбедува доволно од овој т.н. минерал во траги, кој е од особено значење за повеќе аспекти од нашето здравје.
Магнезиум – ако го внесувате во суфицит може да ви го намали ризикот од повеќе хронични заболувања, како дијабет тип 2 и различни кардиоваскуларни заболувања.
Железо – еден од најчестите минерали кој е во дефицит кај голем дел од населението.
Фосфор – важен минерал за раст и развој.
Цинк – особено важен за имунитетот.

Во споредба со минералите во повеќето житарки, оние од хељдата многу подобро се апсорбираат во дигестивниот тракт. Причината е ниската содржина на фитична киселина кај хељдата, која е најчестиот инхибитор (спречувач) на апсорпцијата на значајните нутриенти од храната.

5) Намален ризик од развој на камчиња во жолчката

Повеќето студии покажуваат дека јадењето храна богата со нерастворливи растителни влакна, како што е хељдата, значително помага во превенирањето од камчиња во жочката.

Истражувачите сметаат дека нерастворливите растителни влакна помагаат во превенцијата од појавата на камчиња преку подобрувањето на цревната перистатика (движењето на храната низ цревата), но и преку намалувањето на лачењето жолчни киселини – вишокот од овие киселини поттикнува формирање камчиња.

Fibro Gel

Многу повеќе на оваа тема, прочитајте тука.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X