fbpx

КОРОНА – Дали ТОПЛОТО време ќе помогне?

tonus

Ширењето на корона вирусот веќе завзема пандемски размери. Мерките кои ги превземаат владите на светско ниво се сè порадикални. Но, дали можеме да очекуваме и ,,помош” од природата?

Сè почесто можеме да слушнеме и прочитаме дека пролетното затоплување на времето, кое наскоро ни следи во северната земјина хемисфера, може да биде од помош во спречувањето на ширењето на вирусот. Дури и американскиот претседател, пред некој ден изјави дека топлината го убива корона вирусот. Но, дали е тоа вистина?

Самата идеја дека затоплувањето, кое наскоро ни следува, може да го спречи ширењето на вирусот, главно доаѓа од споредбата со вирусот инфлуенца (предизвикувачот на обичниот грип). Во многу аспекти постојат сличности помеѓу CoViD-19 и инфлуенцата- двата вируси ги напаѓаат репираторните патишта и можат да предизвикаат слични симптоми (во краен случај, тешки облици на воспаленија на белите дробови, познати како пневмонии) и се шират на сличен начин. Но, вирулентноста (заразливоста) и појавата на тешки облици (со тоа и поголема смртност) кај новиот корона вирус се доста почести. Исто така, за разлика од инфлуенцата, која докажано се јавува сезонски, кај CoViD-19 сè уште не сме во можност тоа да го утврдиме.

"“Online”/

Споредба на CoViD-19 со инфлуенцата во однос на ширењето

Епидемиите кои се предизвикани од обичниот грип, обично почнуваат со намалувањето на температурите, со почетокот на зимата, траат до пролет и потоа драстично опаѓаат, сè до следната есен. Така се формира циклус. Тезата е дека појавта на овој циклус се должи на сензитивноста на инфлуенцата на различни климатски услови и промените во имунитетот на човекот кои се поврзани со сезоните. Кои факти ја поддржуваат оваа теза?

Прво, инфлуенцата подобро ,,преживува” на површините при студено и суво време и намален обем на сончеви часови (ултравиолетови зраци).

Второ, за повеќето луѓе, особено во посеверните делови од планетата, намалениот број на сончеви денови на зима значи намалување на нивоата на витамин D. Тоа може да ги намали перформансите на имуниот систем.

Трето, во зима повеќето луѓе поминуваат повеќе време во затворени простории и имаат поблиски контакти со повеќе луѓе. Ова му овозможува на вирусот полесно да се шири.
Улогата која ја има зголемената влажноста на воздухот, исто така не е воопшто за потценување. Поголемата влажност може да го успори ширењето, општо на повеќето вируси.

Важно да се каже е и дека пандемијата на инфлуенцата во 2009-2010 започна на пролет, засилувајќи се во текот на пролетта и летото, за да го достигне пикот во зимата 2010. Ова укажува дека во услови на пандемија (значителна стапка на заразени индивидуи, во најголемиот дел од светот) може да му се овозможи на вирусот продолжена трансмисија низ летниот период, надминувајќи ја опасноста по него, од менувањето на климатските услови. Таа опасност, во отсуство на пандемија, би била видлива во помалите и изолирани епидемии.

Споредба со ширењето на другите корона вируси

Како, претходно набројаните фактори за ширење (кај инфлуенцата) ќе влијаат на CoViD-19? Сè уште нема јасни и потврдени податоци со кои би се утврдил ефектот на температурата и влажноста на самиот овој вирус и неговата способност за ширење.

Секако за да дојдеме до некаков одговор, порелевантно е CoViD-19 да го споредуваме со другите вируси од ова семејство. Што се случувало при нивните епидемии?

Некои други вируси од ова семејство се покажале како сезонски, предизвикувајќи обични настинки во зимските месеци.

Епидемијата на SARS 2002-2003 година, исто така започна на северната хемисфера и заврши во јули 2003, со малку забележани случаи следната зима. Но, инфекциите со SARS го достигнаа својот ,,пик” во топлиот мај, а епидемијата заврши во јули. Овие факти зборуваат дека можеби самото траење на болеста ја завршило епидемијата, а не летните услови. Ист беше случајот и со MERS-от. Примарно беше пренесуван во потоплите земји.

Што можеме да заклучиме од овие информации?

Според кажното до сега и информациите со кои располагаат научниците, топлото време може да го намали ширењето на корона вирусот во северната хемисфера (додека потенцијално, да го зголеми ширењето во јужната хемисфера, во зимата која таму пристигнува). Но, многу е важно да се каже дека е многу малку веројатно e дека само времето како фактор, ќе го спречи ширењето на вирусот во прифатливи рамки.

Запирањето на ширењето на оваа пандемија ќе зависи исто така (можеби и во поголем обем) од мерките кои ги превзема секоја земја (и секако нивното ефикасно спроведување), потоа, од сето она кое што се подразбира под инфраструктура на еден здравствен систем кој го има државата, како и од самата проактивност на граѓаните во почитувањето на соодветните мерки.

Исто така, важно да се напомене е дека, покрај високите температури во потоплите месеци, во одредени делови од денот имаме температури (и отсуство на сонце) кои овозможуваат преживување на корона вирусот (ова е потврдено од една германска студија, чии резултати укажуваат дека корона вирусот може да преживее 5 дена, на температура од 21°С на тефлонска или метална површина).

Д-р Едсел Маурис Салвана кој е директор на институтот за молекуларна биологија и биотехнологија на Универзитот во Филипини, има став дека релацијата помеѓу ширењето на овој вирус и топлото време е ,,мит”.

Тој вели дека топлите услови можат да го деактивираат вирусот во побрз период на површните на кои се наоѓа, во однос на зимските поладни услови, но ширењето директно, од човек на човек, односно од едно заболено лице на други луѓе (преку секретни капки, при кивање и кашлање) ќе продолжи без разлика на временските услови.

Наскоро секако ќе дознаеме, но дотогаш – да се чуваме себе и останатите!

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор