fbpx

Која активност троши НАЈМНОГУ КАЛОРИИ за 30 минути?

tonus

Сите сме свесни дека нашите навиките за исхрана се клучни во однос на тоа каква телесна тежина имаме во моментот. Така, кога имаме намера да слабееме, првото нешто што ни паѓа на памет е промената на начинот на исхрана. И сосема сме во право.

Но, од искуствата во праксата со програмите за слабеење, многу е значајно да се спомене еден друг, не помалку важен фактор кој ја определува телесната тежина, а кој неретко е неоправдано запоставен. Се работи за навиката за редовна физичка активност.

Повеќе околу бројните придобивки од редовната раздвиженост, можете да дознаете со нашиот серијал видеа насловен: Придобивки од физичката активност!

"“Online”/

Во продолжение, ќе се задржиме на важноста на физичката активност за процесот на слабеење. Поточно, повеќе за честото прашање дали постои идална, ,,најдобра” активност и која физичка активност, колку калории ќе ни потроши.

[Поврзано: Зошто физичката активност е најмоќниот антиоксиданс?]

Не постои идеална физичка активност која е најдобра за секој човек

Кога станува збор за ,,најдобрата физичка актинвост”, може да ја наведеме следната дефиниција: Најдобрата физичка активност е онаа што можете редовно да ја практикувате и онаа која не само што нема да ви претставува мака, туку напротив, ќе ви создава чувство на задоволство и исполнетост!

Од ,,дефиницијата” можеме јасно да заклучиме дека идеалната физичка активност е индивидуална работа. Тука се наметнува уште едно не помалку значајно прашање: Како да се започне?

 1. Најпрво внимателно изберете физичка активност која е безбедна за вас и во која ќе можете да уживате. Секако, претходно е потребен мотив. Повеќе околу 5-те фази што ги минува секоја индивидуа при успешното менување на навиките, погледнете со кликнување на следниот линк.
 2. Почнете полека, поставете си достижни и рационални цели.
 3. Поставете си долгорочни и краткорочни цели, а планирајте ги и деталите.
 4. Најдете начин за надминување на најчестите проблеми кои ќе знаат да ве демотивираат.

  Многу подетално на оваа тема, прочитајте во една од нашите претходни статии: Практични совети: КАКО да ЗАПОЧНАМ со физичка активност?

 

5 најчесто практикувани физички активности кои лесно можат да преминат во навика и колку калории можат да ви ,,потрошат”истите за само половина час:

 1. Пешачење

 Истражувањата покажуваат дека умерените физички активности, како што е пешачењето, можат да бидат дури и поефективни од поинтензивните активности (кои инаку трошат повеќе калории) кога станува збор за слабеењето.

Главната предност на пешањето, пред другите активности во однос на слабеењето е лесната одржливост.

[Поврзано: Кој НАЧИН на ПЕШАЧЕЊЕ најбрзо ги СОГОРУВА МАСТИТЕ?]

Пешачењето може лесно да ни стане навика што, пред сé, се должи на неколку фактори. На пример, буквално секој може да го применува, без разлика на возраста и физичката спремност. Напорот е мал, па може да биде и продолжено речиси неограничено.

Потоа, може многу лесно да се вклопи во работниот ден, односно да се поминуваат пеш одредени дистанци кои инаку редовно ги поминуваме со возило, како на пример да пешачиме до работа, до маркет итн.

[Поврзано: Пешачење за СЛАБЕЕЊЕ – колку и како?]

Во пресметувањето на тоа колку калории одредена личност ќе потроши практикувајќи одредена физичка активност, за половина час, влијаат многу фактори, како интензитетот, самата висина и телесна тежина на личноста, полот, возраста итн. Бројките во продолжение се некаков просек или проценка, со солидна точност.

[Поврзано: Што се, всушност КАЛОРИИТЕ и колку дневно треба да се внесат за да слабеете?]

Пешачење, 30 минути 

 

 

 

 

Потрошени
калории

Телесна тежина65kg75kg85kg95kg
Релаксирано90kcal100kcal110kcal120kcal
Умерено120kcal  140kcal150kcal160kcal
Интензивно270kcal>300kcal330kcal360kcal

 

 1. Возење велосипед

Возењето велосипед исто така се смета за умерена физичка активност која речиси секој поединец може да ја практикува и тоа на редовна основа. Исто како и пешачењето, возењето велосипед доста лесно можеме да го ,,вклопиме” во секојдневнието. На пример, одење на работа, факултет со велосипед, завршување на секојдневните обврски користејќи велосипед итн.

[Поврзано: Како вашиот велосипед БУКВАЛНО ви го продолжува животот?]

Не само што ќе потрошите калории, редовно возејќи ќе заштедите и време и пари, а во услови на пандемија ќе го намалите и ризикот од инфекција со коронавирусот – ќе ги избегнете гужвите во јавниот превоз. Дополнително, ќе допринесете во намалувањето на емисиите на CO2, односно во намалувањето на загадувањето кое е особено изразено во градските средини.

[Поврзано: 7 практични совети за заштита од зараза во ЈАВЕН транспорт!]

      Возење велосипед, 30 минути 

 

 

 

Потрошени
калории

Телесна тежина65kg75kg85kg95kg
Релаксирано120kcal130kcal140kcal150kcal
Умерено190kcal210kcal230kcal250kcal
Интензивно300kcal330kcal360kcal400kcal

 

 1. Рекреативно практикување на некаков спорт (фудбал, кошарка, одбојка, тенис итн.)

Кога зборуваме за одржливоста на редовноста на навиките за физичка активност, најважно е да ја споменеме мотивираноста. Таа е условена од повеќе фактори, но веројатно најзначајните се желбата за подобар изглед и здравје и задоволството кое може да ни го пружи самата активност.

Голем дел од луѓето наоѓаат задоволство во рекреативното  практикување на некаков спорт и тоа е одлична навика! Дополнително, групните спортови поттикнуваат и дружба која уште повеќе го зголемува задоволството. Повеќе на оваа тема, прочитајте во една од нашите претходни статии: Физичка активност – 5 предности на вежбањето со партнер!

 

Телесна тежина65kg75kg85kg95kg 
Фудбал220kcal   270kcal320kcal370kcal 

 

 

 

 

 

Потрошени
калории за 30мин

Кошарка250kcal310kcal370kcal430kcal
Одбојка100kcal120kcal140kcal160kcal
Тенис250kcal280kcal300kcal320kcal
Вежби со тежина100kcal120kcal140kcal160kcal
Аеробик180kcal210kcal240kcal270kcal
Пливање200kcal240kcal280kcal320kcal

 

 1. Градинарење

 

Можеби на прв поглед не изгледа како посебна физичка активност, но истражувањата утврдуваат дека одржувањето на градината, дворот или балконот ако се работи за зграда, можe да ни понуди низа здравствени бенефити.

[Поврзано: 5 извонредно здрави хобија!]

Најпрво, градинарењето е добро заради различните помали физички активности, како засадување, поткастрување, полевање на билките итн. Тоа што ваквите активности не ви создаваат поголем напор, не значи дека не трошите калории и не ги активирате мускулите! Станува збор за аеробни активности. Всушност, ова е и главната предност на градинарењето – задоволство, што го прави трајна навика. Иако активностите се сосема умерени, тие често знаат да траат и со часови! Тоа ги опушта луѓето, придонесува во превенцијата на депресивни чувства, а може да делува и на нивно ублажување.

Градинарењето подразбира и подолго време поминато на сонце и контакт со земјата и бликите. Сонцето ни помага во синтетизирањето на исклучително важниот витамин Д (што е посебно важно за повозрасните лица), додека изложеноста на различни микроби од средината, овозможува одржување на добриот имунитет. Во една од претходните статии зборувавме за истражување кое вели дека дури и наједноставното гледање  во зеленило од прозорецот на вашата куќа или стан, може да помогне во намалувањето на потребата од нездрава храна, алкохол и цигари! Тоа е уште еден индиректен начин како градината може да влијае позитивно на вашето здравје. Повеќе на оваа тема прочитајте тука.

Дополнително, постојат студии кои го поврзуваат редовното одржување на градините со намален ризик од деменција (за дури 36%), но и од срцев и мозочен удар (30%)

Градинарење, 30 минути 

 

 

 

Потрошени
калории

Телесна тежина65kg75kg85kg95kg
Умерен интензитет150kcal     200kcal250kcal300kcal

 

 1. Трчање

 

Јасно е дека умерените активности (поспоро возење велосипед, пешачење, градинарење итн.) се покажале како особено успешни во процесот на слабеење поради нивната голема достапност, односно погодност за сите луѓе, без оглед на полот, возраста и физичката подготвеност; поради нивната безбедност (најбезбедни вежби – помала веројатност од повреди); и поради тоа што можат најлесно да станат навика (најконзистентни) – заради многу лесната примена.

 

[Поврзано: Што треба да знаете пред да почнете со џогирање? Трчање – корисни совети за почетници!]

Сепак, поинтензивните вежби воопшто не се полоши, особено ако имате желба и можност постојано да ги практикувате (и секако, свесност дека не треба да претерувате – одморот е многу важен).

Ако целта ви е побрзо да ослабете, побрзо да ја зголемите мускулната маса, да го подобрите кардиоваскуларното здравје, а притоа да заштедите и време, тогаш краткотрајните поинтензивни физички активности се вистинскиот избор за вас.

Трчање, 30 минути 
Телесна тежина65kg75kg85kg95kg 

 

Потрошени
калории

Релаксирано270kcal300kcal330kcal360kcal
Умерено320kcal360kcal400kcal440kcal
Интензивно380kcal420kcal460kcal500kcal

 

[Поврано: 7 лесни начини да потрошите 100 калории!]

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор