fbpx

Нутритивно концентрирана храна – што е тоа?

tonus

Најверојатно досега не сте се запознале со терминот нутритивно концентрирана храна, но сигурно знаете дека свежата и полнозрнаста храна е клучен дел од она што значи  здрава и правилна исхрана.

Токму храна од овој тип се смета за нутритивно најконцентрирана.

Што означува овој поим?

Најкратко кажано, нутритивно концентирана храна е онаа храна која има многу мала калориска вредност, а од друга страна особено богат микронутритивен состав (плус значителна содржина на растителни влакна), односно витамини, минерали, антиоксиданти и останати значајни фитохемикалии.

На пример да споредиме една банана со мало засладено колаче. И покрај тоа што бананата (со средина големина) има поголема тежина од колачето, калориската вредност и е нешто помала. Но тоа не е најпозитивното нешто што ја прави бананата поздрава од колачето. Калориите на колачето се т.н. празни, односно доаѓаат главно од шеќерите, додека оние на бананата се главно од сложени јаглехидрати и овошни шеќери.

"“Online”/

Значи и бананата има шеќери, па зошто тогаш има помал гликемиски индекс и е поздрава? Одговорот е едноставен: солидна количина на растителни влакна и богат микронутритивен состав. Растителните влакна ја попречуваат работата на дигестивните ензими, па храната поспоро се разградува и следствено, глукозата поспоро се апсорбира во крвотокот. Дополнително, фиберот претставува и храна за корисната цревна микрофлора.

Заклучоците од оваа споредба важат и за повеќето ,,благи” процесирани продукти со било кои овошки.

Да направиме уште една споредба. Можеби една чинија со овес за доручек има исто калории колку две мекици, но дали тоа значи дека овие две јадења се со еднаква вредност за организмот? Одговорот е не, секако. Зошто? Калориите на мекицата се само енергетска и никаква друга вредност (настрана неездравите компоненти формирани со процесот на пржење). Калориите доаѓаат од маснотијата и бело брашно и се енергија која ќе направи шеќерен пик непосредно по доручекот, па за кратко повтрно ќе нè остави повторно гладни. Овесот најчесто се користи како полнозрнаста житарка и има импресивна хранлива вредност – витамини, минерали, сложени јаглехидрати и доволно растителни влакна. Овесот ќе нè засити на подолго време, а ќе обезбеди и низа неопходни хранливи компоненти за  телото.

Крајниот заклучок е јасен – сите калории не се исти.

Повеќе околу тоа што означува поимот калории и околу енергетската вредноста на храната, прочитајте тука.

Зошто е важно да јадеме повеќе ваква храна?

Базирајќи ја својата исхрана на сложени јаглехидрати, квалитетни протеини, здрави маснотии и нутритивно сконцентрирана храна, нема да имаме потреба да се грижиме ниту за калориите. Усвојувањето на принципите на здравата исхрана и оние на здравото слабеење, ќе нѝ овозможат трајно одржување на телесната тежина.

Поуспешно слабеење

Претходно рековме дека нутритивно сконцентрираната храна е добра за слабеењето. Да сумираме зошто е тоа така:

Покрај ниската калориска вредност, нутритивно сконцентрирана храна содржи доста висок процент растителни влакна, но и вода (често и добар процент на протеини). Сето ова ја прави особено погодна храна при слабеењето. Освен што практично не можете да претерате со ваквата храна во ,,калориска смисла”, таа ќе ви обезбеди и низа микронутриенти и антиоксидативни компоненти со најразлични корисни дејства врз орагнизмот. Исто така, општо земено, студиите го поврзуваат зголемениот внес на свежата храна (овошје и зеленчук) со поуспешното слабеење.

И растителните влакна студиите ги поврзуваат со побрзото и поуспешно слабеење.

Ова е случај заради тоа што го намалуваат гликемискиот индекс на храната и ја врзуваат водата во стомакот, со што се промовира ситост. Дополнително, тие се храна за корисната цревна микрофлора, од чиј баланс зависи и целокупното здравје.

Растителните влакна помагаат и при еден од најчестите проблеми со дигестивното здравје- констипацијата или запекот. Едно истражување покажува дека со зголемувањето на внесот на фибер во организмот, опаѓаат шансите за развивање на колоректален канцер.

Главен извор на повеќето микронутриенти

Често оваа храна е извор и на квалитетни макронутриенти (јаглехидрати, протеини и масти), но главната нејзина предност е исклучително сконцентрираниот микронутритивен состав – витамини, минерали и разни други фитохемикалии. Но тука влегуваат и други значајни хранливи компоненти, како есенцијални аминокиселини, омега 3 масни киселини, антиоксидативни компоненти итн.

Доста интересен, но помалку и трагичен е фактот што огромниот дел од популација внесува калории повеќе отколку што ѝ се потребни, но од друга страна сè почести се дефицитите од одредени витамини и минерали. Ова значи дека луѓето јадат сè помалку свежа и полнозрнаста храна. Процесираната храна иако често се збогатува со микронутриенти, тие не се доволни, а неретко и многу потешко се апсорбираат, отколку во нивната природна форма. Затоа се чести анемиите, недостатокот од најразлични важни витамини, минерали, но и останати есенцијални компоненти. Голем број на заболувања се поврзуваат со недостатокот од некакви хранливи материи, особено долготрајниот недостаток.

Редовното консумирање нутритивно сконцентрирана храна ќе овозможи доволни количества од сите микронутриенти. Затоа, јадете повеќе свежа храна (овошје и зеленчук), мешунки, јатки, семиња и полнозрнаста храна.

Хранливата вредност на сета храна е во постојано опаѓање

Во последно време, заради различни причини (,,оштетена” почва, разни типови процесирања, транспорт и начините на приготвување на храната) нутритивната вредност на самата  храна опаѓа (вклучително и на свежата). Тоа го покажуваат сè поголем број на истражувања. Без разлика кои и да се причините, ова е уште една значајна причина плус да се јаде што е можно повеќе свежа храна.

Kонкретни примери за нутритивно сконцентрирана храна: 20 нутритивно најконцентрирани прехранбени производи на планетата

Врз база на количеството хранливи материи во пропорција со количеството калории или енергетска вредност, следните прехранбени продукти се издвојуваат како нутритивно најсконцентрирани:

1. Зелени зеленчуци (спанаќ, марула, глуварче, прокељ итн.)
2.
Брокула
3. Бобести овошки (
малини, капини, рибизли, јагоди итн.)
4.
Моркови и сладок компир
5.
Магдонос
6.
Туна и лосос (рецепт за туна салата)
7.
Јајце
8.
Боранија
9.
Леќа (вкусен рецепт за леќа)
10.
Грав
11. Домати
12. Семиња (
чиа, од тиква, ленено семе, сончоглед)
13.
Кефир и пробиотски јогурт
14.
Интегрален ориз (рецепт за рижото со печурки)
15.
Какао
16.
Печурки (буковка, вргањ..)
17.
Зелка
18.
Пиперки
19.
Лук
20.
Цвекло (рецепт за цвекло)

Многу повеќе и подетално за секој од нив дознајте со кликнување на линковите.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор