Грашокот има тенденција да биде здодевен гарнир во западната кујна, но во медитеранската исхрана, важи за еден навистина вкусен и нутритивен зеленчук кој често се конзумира и како главно јадење. За жал, навиките за јадење грашок, како ,,главно јадење” и кај нас во Македонија се речиси загубени.
Извонреден нутритивен извор, еден од најдобрите извори на протеини во растителниот свет!
Грашокот е извонредна, нискокалорична мешунка, која изобилува со протеини, растителни влакна, витамини и минерали, пред сè: манган, железо, фосфор, калиум, витамин К, витамин А, фолна киселина (витамин Б9), останати витамини од Б групата итн.
[Поврзано: Растителни протеини – Дали се доволно, колку и кои се најдобрите извори?]
Ваквиот состав и специфичните нутритивни карактеристики, му овозможуваат на грашокот својства што поттикнуваат бројни корисни дејства за нашето здравје. Ќе наведеме само неколку:
- Антиинфламаторно дејство
- Поуспешен процес на слабеење
- Подобро кардиоваскуларно здравје
- Поуспешно регулирање на глукозата во крвта
- Подобро дигестивно здравје
- Силен потенцијален антиканцероген ефект
[Поврзано: Богат со растителни протеини, одличен за слабеење – ГРАШОК]
Печен грашок со домати и пиперки
Значи, грашокот треба што е можно почесто да се наоѓа на нашата трпеза како главно јадење, но и како додаток. Затоа, во продолжение еден интересен рецепт со печен грашок, домати и пиперки.
Во ова специфично јадење, покрај оние од грашокот, ќе ги искористите и дополнителни хранливи материи и антиоксиданти од маслиновото масло, доматите и пиперките.
[Поврзано: ПИПЕРКИТЕ имаат три пати повеќе витамин Ц од портокалите и штитат од канцер!]
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
- 1 среден црвен кромид, ситно исецкан
- 1 голема црвена бабура, исечена на прстени
- Oколу 3 големи лажици маслиново масло
- 2 ловорови листови
- 2 кесички смрзнат грашок (околу 900g)
- 450ml доматно пире
- ¾ шоља сушени домати (по желба) *
- ¼ шоља свеж копар или магдонос, ситно исецкан
- 3 супени лажици презла (по желба) *
- ½ кафена лажичка морска сол
- ½ кафена лажичка бибер
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на температура од 180°C и премачкајте една поголема тава со малку маслиново масло.
- Во тенџере или тавче, загрејте лажица ладно цедено маслиново масло и пропржете ги кромидот и пиперката околу 5 минути. Тргнете го тавчето од оган и оставете го настрана.
- Во големо тенџере со зовриена вода, додадете двата ловорови листови и грашокот. Варете го сосема кратко, околу 2 минути. Тргнете го од оган и исцедете го.
- Во голем, длабок сад измешајте ги грашокот, кромидот и биберот, пирето од домати, копарот, солта и сушените домати (ако користите). Промешајте и истурете ја смесата во тавата. Додадете го и остатокот од маслиновото масло. Посипете со лебни трошки.
- Додадете околу ½ чаша топла вода во некој агол од тавата, за водата да се рашири низ целата тава.
- Додадете малку црн пипер одозгора и печете во рерна околу 30 минути додека не се згусне смесата.
- Извадете го и оставете го да се олади пред да служите.
- Послужете како што е или со фета сирење.
– Овој рецепт прави 6 порции.
Нутритивна вредност:
(на 1 порција)
Калории: 210; Јаглехидрати: 30g од кои растителни влакна: 8,5g и шеќери: 11g; Протеини: 9,5g; Масти: 7,5g од кои заситени масти: 1g; Витамин Б1: 0,5mg; Витамин Б6: 0,35mg; Витамин Б9: 120mcg; Витамин А: 4400 IU; Витамин K: 60 IU; Калиум: 500mg; Железо: 3.5mg; Бакар: 0.3mg; Манган: 0.6mg;
Дополнително, оброкот содржи и сосема солидни количества на: цинк, фосфор, калциум, магнезиум, фосфор, витамин Е, витамин Ц итн. Протеините се составени од солидни количества на сите 9 есенцијални аминокиселини.