fbpx

10 причини зошто сте постојано ГЛАДНИ ?!

tonus

Чувството на глад најчесто се доживува негативно, но сепак не треба да забораваме дека тој ,,нагон” е еден од клучните биолошки сигнали за преживувањето. Тоа е природен начин преку кој телото ни кажува дека ни е потребна енергија и хранливи материи.

Автономниот или вегетативниот нервен систем ја контролира работата на внатрешните органи и е поделен на симпатичен и парасимпатичен дел кои имаат спротивно дејство. На пример, симпатикусот ја забрзува работата на срцето, а парасимпатикусот ја забавува.

Нашето тело природно има потреба од период за одмор и варење на храната, за да се одржи правилната функција на вегетативниот нервен систем. Во текот на овие периоди, крвниот притисок се намалува, успорува и срцевата работа, односно пулсот, а перистатиката на цревата забрзува, со цел поголема апсорпција на хранливите материи и обезбедување на потребната енергија.

"“Online”/

Како резултат на овој процес, во тој период не чувствуваме потреба од храна. Така, многумина се чувствуваат најдобро кога јадат помали оброци, повеќе пати во денот. Сепак, има и луѓе кои постојано чувствуваат глад, па во продолжение ќе ги наведеме најчестите 10 причини заради кои е тоа случај:

1) Не јадете доволно протеини и масти

Јадењето доволно протеини е многу значајно во контрола на апетитот.

Истражувањата покажуваат дека јадењето храна богата со протеини го намалува внесот на калории во текот на денот, пред сé, поради нивното влијание врз намалувањето на продукцијата на хормоните кои стимулираат глад.

Една студија на 14 волонтери со прекумерна телесна тежина, вели дека оние испитаници со 25% од внесените калории од протеини, имале за дури 50% намалена потреба за ужини, доцна во ноќта.

Здрава храна која е добар извор на протеини се мешунките, јатките, семињата, полнозрнастите житарки итн.

Хроничниот глад може да се јави и заради реткото или недоволно внесување масти. Мастите играат значајна улога во успорувањето на дигестијата и поттикнувањето на лачење хормони кои промовираат ситост.

Кога ќе се спомене масна храна, големиот дел од луѓето веднаш помиснуваат – лоша и штетна храна. Црвено месо, брза, пржена храна, хамбургери, помфрит, млечни производи, масло за јадење итн.
И тоа е точно. Сепак, важно е да се каже дека мастите не се нужно лоша храна, постојат и добри маснотии и тие се неопходен макронутриент за правилно функционирање на организмот. Проблемот настанува со нивното прекумерно внесување.

Здравите масти се присутни во јатките, маслинките, риба итн.

2) Не јадете доволно

Без разлика дали ги намалувате калориите со цел слабеење, имате брз метаболизам или сте многу активни, може да се чувствувате постојано гладни доколку не јадете доволно за одржување на биолошките функции на организмот. Гладот не секогаш предизвикува   кркорење во цревата, тој може да се манифестира и преку замор, слаба концентрација, чувство на дезориентираност или постојано мислење на храна. Обидете се да си го пронајдете вистинскиот биоритам на спиење и јадење, а доколку ви оди тешко, побарајте стручна помош.


3) Не сте фокусирани додека јадете и јадете брзо

Поради брзиот начин на живот, многу често луѓето јадат додека пешачат, возат или додека зборуваат или ,,скролаат” на телефонот итн. Ваквите брзи оброци не му оставаат простор на телото да го ,,препознае” заситувањето.

Една студија која се занимавала со оваа тема, утврдила дека за разлика од фокусираните на јадењето, оние со некаква дистракција имале многу поголема желба за довршување на оброкот или празнење на чинијата до крај. Поради ваквите резултати, а и искуствено, експертите велат дека ризикот од прејадување е поголем ако имаме некакви дистракции.

Затоа, додека јадете, фокусирајте се на чинијата и заборавете барем за момент на обврските и електронските уреди. Научете да уживате во храната и ќе јадете помалку, а ќе бидете посити.

4) Можеби се работи за некаков хормонско дисбаланс

Кога телото е под хроничен стрес, нивоата на кортизолот(хормон на стресот) се постојано високи што доведува до зголемено и постојано чувство на глад. Дополнително, јадењето поттикнато од стрес вообичаено се состои од нездрава храна со интензивни вкусови карактеристики(богата со шеќери). Ваквата храна предизвикува силни глукозни пикови во крвта, што дава пријатно чувство, но потоа и нагли падови, што води повторно кон силно чувство на глад, иако на телото не му треба енергија.

Менструалниот циклус исто така може да биде поттикнувач на периодичните нагли покачувања на апетитот, што е поврзано со зголеменото чувство на замор и зголемените потреби од енергија.

Затоа е значајно да најдеме начин за справување со стресот, како на пример физичка активност, зборување со блиски луѓе, читање, чување миленик итн.

5) Не пиете доволно вода

Често потребата за вода можеме да ја ,,помешаме” со гладот. Една студија дава навистина интересни резултати. Имено, според неа луѓето несоодветно ,,одговарале” на сигналите од телото, односно ги помешувале чувство на глад и жед, дури во 62% од случаите.

Пиењето вода тешко може да го покрие гладот, но внимвајте секогаш да сте добро хидрирани, за да не го помешате чувството на жед со потреба од храна.

Ако се чувстувате сé уште гладни веднаш по завршувањето на оброкот, испијте 1 или 2 чаши вода. Ако и по ова повторно чувствувате глад, веројатно тој е вистински.

6) Трошите многу повеќе енергија отколку што можете да забележите

Недоволното јадење, а притоа постојаната интензивна физичка активност, може да води до хронично чувство на глад. Но, треба да се знае дека и други ситуации можат нагло да ја зголемат потребата од енергија и да водат до константно зголемен апетит, како: бременост, периодот непосредно по породувањето, периодот на доење, па и самото одледување на децата.

Ако сте физички доста активни или сте во некој од наведените периоди, треба особено да внимавате и да јадете доволно, а треба да се внимава и на микронутриентивниот внес(витамини и минерали), бидејќи се зголемуваат потребите и од овие елементи. Суплементирањето во консултација со вашиот матичен лекар, може да биде добра опција.

7) Не спиете доволно  

Спиењето игра многу важна улога во регулирањето на хормоните поврзани со чувството на глад. Краткиот сон е поврзан со зголемување на нивото на грелин, хормонот кој стимулира апетит и намалување на нивото на лептин, хормонот кој стимулира ситост.

Обидете се да создадете правилен биоритам, односно да легнувате и станувате во исто време, секој ден. За таа цел, избегнувајте користење електорнски уреди кои зрачат сина светлина непосредно пред спиењето и прејадување доцна во ноќта.

8) Не внесувате доволно растителни влакна

Јадењето храна богата со растителни влакна значително допринесува за контролирање на апетитот. Растителните влакна ја успоруваат работата на дигестијата, преку отежнувањето на работата на дигестивните енизими и ја врзуваат водата во стомакот, со што исто така предизивкуваат чувство на ситост.

Дополнително на ова, растителните влакна претставуваат храна за корисната цревна микрофлора, чиј баланс е клучен и за општото човеково здравје. Студиите покажуваат и делување на фиберот во намалувањето на ризикот од гојазност, дијабетес, срцеви заболувања итн.

Храна богата со растителни влакна се мешунките, свежата храна(овошје зеленчук), полнозрнасти житарки, јатки и семиња.

9) Пиете премногу алкохол

Прекумерната употреба на алкохолот предизвикува намалување на продукцијата на хоромоните кои промовираат чувство на ситост.

10) Ги ,,пиете” калориите

Пиењето на пијалаци во кои има додадени шеќери, прави екстремни шеќерни пикови на глукозата во крвта, а потоа и нагли падови кои водат повторно до константното чувство на глад.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор