fbpx

3 интересни идеи за лесна, вкусна и ЗДРАВА вечера!

tonus

Во една од нашите претходни статии зборувавме повеќе околу тоа зошто не е добро да се јаде доцна навечер: Зошто оброците доцна НАВЕЧЕР влијаат лошо на телесната тежина?

 

Сепак, тоа не значи дека не треба да вечераме. Важно е вечерата да биде најмалку 3 часа пред самото легнување, да е составена од произовиди кои нема да ви го отежнат варењето и да не биде обилна и  висококалорична.

Во продолжение, ви нудиме 3 токму такви рецепти, кои освен што се здрави и исклучително вкусни, ќе ви обезбеднат ,,лесна” вечера, која ќе ве засити точно колку што треба. За нивната калориска и нутритивна вредност, информирајте се од нутритивните табели кои се поставени после секој од рецептите.

"“Online”/

1.Посен ,,мекенчиз”

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

 

Начин на подготовка:

 

  1. Претходно подготвените зеленчуци (компир, морков и кромид), ставете ги да се варат додека не омекнат. Кога ќе се сварат, зачувајте малку од водата во која се вареле.

 

  1. Во блендер, додадете ги индиските ореви и сварените зеленчуци. Врз нив додадете ги и сите споменати зачини (и солта), заедно со нутритивниот квасец. На крајот, прелијте ја смесата со една чаша од водата во која се варел зеленчукот. Нутритивниот квасец ќе му ја даде посакувана текстура на сосот, слична на сирењето. Повеќе околу овој доста хранлив производ, дознајте во една од нашите претохдни статии: Дали е точно дека нутритивниот квасец дебелее?

 

  1. Убаво хомогенизирајте ја смесата во блендерот и потоа прелијте ја врз претходно ,,ал денте” сварените ситни макарони.
  • Овој рецепт прави 2 порции

 

 

Нутритивна вредност:

(на една порција)

Калории: 400  Јаглехидрати: 75g од кои растителни влакна: 6,5g и шеќери: 4g; Протеини: 15g; Масти: 6g од кои заситени: 1g; Витамин Б3: 30mg; Витамин Б6: 5mg; Витамин Б9 (фолна киселина):: 150μg; Витамин Б12: 4μg; Витамин A: 5000IU; Манган: 0.5mg; Фосфор: 230mg; Калиум: 800mg; Железо: 2mg; Цинк: 3mg; Магнезиум: 80mg; Бакар: 0,5mg; Селен: 15μg

2. ,,Минестрон” супа со зеленчуци

 

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

Начин на подготовка:

  1. На тава поставена на средна температура, истурете го маслиновото масло, па додадете ги претходно исецканите зеленчуци (морков, целер, кромид), па посолете и наросете малку бибер. По кратко време, додајте го и компирот, лукот и добро промешајте.
  2. По неколку минути готвење, додајте го доматниот сос, растителниот бујон и ситно исецканите тиквички. Оставете ја смесата да крчка на тивко околу 45 минути.
  3. По поминатото време, додадете го претходно сварениот грав, спанаќот и тестенините. Гответе уште 10 минути, а потоа сервирајте го топлиот оброк.
  • Овој рецепт прави околу 3-4 порции.

Нутритивна вредност:

(на една порција)

Калории: 220  Јаглехидрати: 37g од кои растителни влакна: 7g и шеќери: 8g; Протеини: 20g; Масти: 10g од кои заситени: 0,5g; Витамин Б1: 0,2mg;  Витамин Б5: 1mg; Витамин Б6: 0,5mg; Витамин Б9 (фолна киселина):: 110μg; Витамин A: 7500IU; Витамин К: 130μg; Манган: 0.8mg; Фосфор: 200mg; Калиум: 1000mg; Железо: 3mg; Магнезиум: 80mg; Бакар: 0,5mg

 

3. ,,Пармезан брод”

 

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

  • 2 модри патлиџани со средина големина, исечени на половина и со извадена средина
  • Половина главица кромид, ситно исецкана
  • Половина чашка киноа семе
  • 1 чаша растителен бујон
  • 300g шампињони, исецкани по должината
  • Малку пармезан за декорација или било кој други вид на кашкавал/сирење
  • Околу 200g доматен сос или пире (50g)
  • Малку магданос
  • Малку ладно цедено маслиново масло
  • Сол и бибер

Начин на подготовка:

  1. Најпрво исечете ги краевите на модриот патлиџан и поделете го на половина. Извадете ја средината на патлиџанот, за да можете подоцна да го наполните. Така подготвени, премачкајте ги патлиџаните со малку маслиново масло, посолете и додајте бибер. Ставете ги да се печат 10 минути, во претходно загреана рерна на темепратура од 190͒С.
  2. Во меѓувреме, премачкајте едно ниско, нелепливо тавче со малку маслиново масло и ставете го на плоча со средно висока температура. Додајте го кромидот, а кога тој ќе зарумени, додадете ги и печурките заедно со средината која претходно ја извадивте од модриот патлиџан.
  3. По неколку минути, во тавчето додајте го киноа семето, заедно со растителниот бујон. Крчкајте 15-тина минути на ниска темепература.
  4. Со направената смеса, наполнете ги испечените модри патлиџани и врз додадете го доматниот сос и нарендајте малку пармезан или друг вид на сирење/кашкавал. Печете во рерната уште 20-тина минути.
  • Овој рецепт прави околу 2-3 порции.

 

Нутритивна вредност:

(на една порција)

Калории: 330  Јаглехидрати: 53g од кои растителни влакна: 13g и шеќери: 17g; Протеини: 11g; Масти: 11,5g од кои заситени: 2,5g; Витамин Б1: 0,4mg; Витамин Б2: 0,5mg; Витамин Б3: 7,5mg;  Витамин Б5: 3mg; Витамин Б6: 0,5mg; Витамин Б9 (фолна киселина):: 110μg; Витамин A: 500IU; Витамин E: 4mg; Манган: 1mg; Фосфор: 270mg; Калиум: 1100mg; Железо: 4,2mg; Магнезиум: 100mg; Бакар: 0,9mg; Селен: 17μg; Цинк: 2,3mg

 

[Поврзано: Сицилијанска капоната – модар патлиџан во своето најдобро издание!]

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор