fbpx

Што е тоа АМЛА – едно од најпопуларните овошја во светот?

tonus

Амлата е овошка со облик и големина на слива и специфичен киселкаст вкус. Широко  е распространета на Индискиот полуостров и се смета за централна билка во индиска Ајурведа, но застапена е и кај други традиционални медицини, каде била употребувана за цела лепеза на заболувања, како дијареа, хемороиди, гастритис, кашлица, астма, замор, анемија, очни проблеми итн.

Затоа, науката спровела огромен број на стдуии, чии резултати даваат одредено ниво на поткрепа на позитивните искуства од традиционалната медицина. Во продолжение нешто повеќе околу тоа.

Амлата се вбројува помеѓу најбогатите билки со антиоксидативни компоненти

Тоа е всушност една од главните причини за објаснување на нејзините многукратни корисни влијанија за човековото здравје.

"“Online”/

Истражувањата утврдиле присуство на повеќе танински соединенија, алкалоиди, фенолни компоненти, сите сметани за моќни антиоксидативни агенси, клучни во борбата со оксидативниот стрес.

Иако се сметала за еден од најдобрите извори и на витамин Ц во природата, сепак истражувањата утврдиле дека позитивните дејства на амлата одат далеку над можностите на овој витамин.

Најновите истражувања велат дека сепак претходните студии утврдиле погрешни количества на витамин Ц и дека главно тоа биле друг хемикалии со слична структура на аскорбинската киселина.
Дополнително, оваа киселина се поврзува со другите присутни киселини во амлата, како галната на пример.

Ќе наведеме само неколку докажано моќни антиоксиданти, од навистина предолгата листа, чие присуство е утврдено во амлата:

гална киселина и нејзини деривати
◦ елагична киселина
◦ аскорбинска киселина (витамин Ц)
◦ кверцетин
◦ широк спектар на танински материи
◦ повеќе типови на кемпферолни супстанции

Борбата на организмот со оксидативниот стрес кој е предизвикан од слободните радикали е од особено значење за намалувањето на хроничните воспалителни процеси кои се вбројуваат помеѓу главните ризик-фактори за повеќе хронични заболувања.

Во една студија која ги испитувала антиоксидативните својства на преку илјада билки, токму амлата била во првите 4 најдобри.

Поради овие причини, научниците ја сметаат амлата за супер-антиоксидативна билка.

Амлата е добра за здравјето на црниот дроб

Екстрактот од амла во повеќето анимални студии се покажал како заштитувачки во однос на оксидативниот стрес во ткивото на црниот дроб. Ваквиот стрес се смета за главен виновник во оштетувањето на дробот, особено при алкохолизам.

Ова повторно се должи на моќното антиоксидативно дејство на компонентите од амлата и тоа пред сé на танинските материи, флавоноидите и одредени молекули кои се справуваат со негативното дејство на азотните оксиди.

Ваквата карактеристика ја прави оваа овошка одлична за лицата кои имаат проблем со алкохолот.


Здравје на кожата

Како и кај црниот дроб, амлата помага и за здравјето на кожата и тоа по сличен механизам – борба со оксидативниот стрес, овој пат предизикан од UV зраците на сонцето.

Кога истражувачите изложиле на директни сончеви зраци култура од кожни клетки наречени фибробласти, откриле дека додавањето на екстракт од амла делува позитивно во однос на компонентата наречен про-колаген 1 (прекурсор за синтеза на важниот протеин за здравјето на кожата – колагенот).

Други студии утврдуваат дека амлата може да помогне и при превенирање и третирање на оштетувањата од UV- B радијација. Заштитното дејство било 4 пати посилно од она на аскорбинската киселина (Ц-витаминот).

Заради овие причини, научниците заклучиле дека амлата може да се користи за заштита од т.н. фотостареење на кожата, односно оштетувања од сончевите зраци.

Потенцијално антиканцерогено дејство

Амла овошките во некои студии покажале заштитно дејство во однос на оштетувањето на гените, предизвикано од познатото карциногено соединение диметил бензен антрацен, но и заштитно дејство во одос на канцерот на коски.

Научниците сметаат дека тоа се должи на антиоксидативниот капацитет, модулаторното дејство на детоксифирачките ензими на црниот дроб, намалената липидна пероксидација и заштитата на клетките од различните токсични средства, како на пример од тешките метали (кадмиум, хром, алуминиум итн). Плус на тоа, амлата покажува и  имуностимулирачко дејство итн.

Најдено било и дека екстрактот од амлата делува инхибирачки во однос на општото оштетување на клетките од природниот процес на стареење. Значи, го намалува ризикот од малигни заболувања, а може да биде од помош и при самите заболувања. Вакво дејство покажуваат студиите правени во однос на канцерот на бели дробови, црн дроб, дојка, матка, дебело црево итн.

 

Ретки соединенија

Ќе го споменеме само ракот на бели дробови. Една студија од 2009 покажува изненадувачки резултати. Имено, моќната антиоксидативна компонента на амлата наречена фирогалол покажала  и силно антипролиферативно дејство на туморните клетки на ракот, односно значајно го спречила нивното размножување. Се прават повеќе истражувања на оваа компонента, за да може да се користи како третман за пациентите со рак на плуќа.

Дополнително, оваа билка покажува и сосема солидно позитивно дејство во однос на оштетувањата на клетките предизивкани од зрачење, но и од цитостатското дејство. Значи, не само што помага во превенцијата, туку и ги заштитува здравите клетки од тешките терапии при малигни заболувања, што е од особено значење за пациентите на хемотерапија.

Амлата може да помогне и при дијабетес, бубрежни, срцеви заболувања и депресија

Заштитни дејства на оваа билка се најдени и во однос на срцето, бубрезите и дијабетот.
Повторно, тоа е пред сé резултат на моќното антиоксидативно дејство.

Една студија утврдува дека амлата предизвикува намалување во еден од клучните ензими за дијабет тип 2, што се смета и за причина за намалувачкото дејство во однос на крвната глукоза во другите студии. Дополнително, таа содржи висока концентрација на растителни влакна што исто така е од помош при дијабетес.

Според анималните студии, екстрактот од амлата содржи и компоненти со антидепресивно дејство. Се смета дека ова дејство на компоненти е резултат на нивното антиоксидативно и инхибиторно или блокирачко делување врз работата на одредени ензими.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор