fbpx

Природни оружја против грипот

Инфлуенца (грипот) е вирус кој предизвикува респираторни инфекции. Инфлуенцата вообичаено се шири преку воздухот или преку директен контакт од човек на човек. Овој вирус е со високо ниво на заразност.

Најголемиот дел случаи на вакви инфекции има во периодите на епидемија. Ваквите периоди се најчести во овој дел од годината. Во споредба со другите вируси, инфлуенцата може да нападне огромен број на луѓе за многу кратко време. Во развиените земји дури од 10 до 15% од населението се заразува со овој вирус, секоја година, а во потешки епидемии процентот е и повисок.

Најчестите типови на инфлуенцата се типот А и типот Б. Инфлуенцата А е најчест причинител на годишните епидемии. Повеќето луѓе повеќе пати во животот ги добиваат овие инфекции, бидејќи низ времето вирусот се јавува во поинакви облици и иако имунитетот веќе еднаш се има соочено со вирусот, сепак при следната инфекција вирусот е во поинаков облик и за него имунитетот нема ,,меморија”. Како резултат на тоа, имуниот одговор е поспор, со текот на времето тој се појачува, но веќе милиони клетки се нападнати и ќе мора да помине одреден период за имунитетот целосно да се избори со вирусот. Затоа е значајно вакцинирањето да биде секоја година.

Симптоми

Грипот може да предизвика низа на симптоми и тие можат да бидат во полесен или потежок облик, во зависност од типот на вирус, возраста на човекот, моменталната здравствена состојба и општо состојбата на имунитетот. Иако најчесто предизвикува респираторни инфекции, инфлуенцата може да нападне и други делови од организмот.
Најчестите симптоми се: замор, висока или екстремно висока температура (од 37,5 до 40°С), мускулна болка, главоболки, кашлање, кивавица, повраќање, течење на носот, дијареа итн..

Опасни компликации се исто така можни. Таква е пневмонијата. Инфлуенцата може да е директен причинител, но вирусните инфекции го прават поподложен организмот и на други опасните бактериски инфекции. Некои групи на луѓе се особено ранливи:
повозрасните луѓе, децата, луѓе со некои хронични заболувања, луѓе со нарушена функција на имуниот систем и трудници.

Доколку покрај вообичаените, имате и потешки симптоми, како болки во градите, болки во ушите, отежнато дишење, треска која не престанува или кашлица со крв, потребно е веднаш да побарате медицинска помош. Особено ако спаѓате во ранливите категории.

Превенција

Најчестото прашање кое највеќе ги интересира луѓето во овој период од годината кога и во Македонија вирусот се повеќе зема замав е: Како најлесно и најефикасно да се заштитам себеси и најблиските од добивањето на грипот, која е превентивата?

Покрај вакцинацијата која сигурно е еден од најдобрите начини за заштита и медикаментите кои се користат за лекување и се најефикасен начин за лекување на болеста, во продолжение ќе се осврнеме на превентивата и ќе посочиме некои совети кои можат да послужат во таа насока, како и исхрана која може да биде превентива, но и да помогне полесно да се надминат симптомите.

Доколку не сте заразени:

-> Oбидувајте се да избегнете контакт со заразени лица.

> Mијте ги рацето што почесто. Миењето на рацете со сапун и топла вода е еден од најефективните начини за отстранување на вирусот, бидејќи дланките се најизложен дел од телото на контаминација со вирусот од надворешноста. Може да се употребуваат и различни дезинфекциони средства базирани на алкохол.

-> Избегнувајте допирање на очите, носот и устата, бидејќи е можно со рацете да имате допрено нешто што било заразено.

-> Почесто чистете и дезинфицирајте (со различни средства) ги површините и предметите во домот.

-> Бидете физички активни! Од физичката активност има повеќекратни придобивки помеѓу кои е и подигнувањето на имунитетот што може да не заштити од инфекција. Ако сте редовно физички активни, епидемиите од грипот не се нешто што треба да ви ја наруши редовната активност.

Aко се веќе заразени:

-> Ако сте заразени, останете дома најмалку 24 часа, во текот на тоа време, освен што ќе превенирате контакт со други лица и ќе спречите ширење на заразата, во најчест случај и симптомите ќе се намалат во голем обем дури и без медикаменти. Останувањето дома е важно, пред се поради температурните разлики. Повисоките температури во домашни услови му штедат енергија на организмот, која во тие моменти му е доста значителна за справуваање со инфекцијата. Исто така можноста и условите за консумирање на различна храна и течности кои би биле од помош, во домашни услови се подобри.

-> Покривајте ги устата и носот со лактот при кивање и кашлање. Покривањето на устата и носот овозможува да се избегне дирекното пренесување на вирусот од лице на лице. Но, важно е кивањето и кашлањето да не биде директно во дланките, бидејќи на тој начин ги пренесуваме клетките на вирусот на самите дланки, а потоа се зголемува можноста се што ќе допреме со нив да контаминираме.

-> Не употребувајте антибиотици! Грипот е вирусна, а не бактериска инфекција! Затоа е значајно и да се разликуваат симптомите на вирус и грип, а најдобро е состојбата да се дијагностицира од стручно лице. Антибиотиците се бескорисни кај вирусните инфекции, тие се ефективни само кај бактериските. Непотребната употреба на овие лекови може да биде штетна за организмот, неговиот заштитен систем, но и за отпорноста на штетните бактериски организми. Што поголема употреба на овие средства, толку оставаме поголем простор да се развијат отпорни бактерии на нив.

Правилната исхрана, односно консумирањето на разновидна храна богата со сите микро и макронутриенти кои се неопходни за организмот и избегнувањето на масната и рафинирана храна помага во одржување на оптималната состојба на организмот.Под оптимална состојба подразбираме и силен имунитет. Силниот имунитет е предуслов за нашата отпорност на инфекции. Во продолжение ќе бидат истакнати низа на намирници кои можат да ни помогнат во одржувањето на силниот имунитет.

Вода
Водата како неорганска материја која е најзастапена во организмот, потребно е секојдневно да се внесува во одредени количини. Овие количини треба да се задржат, но и да се зголемат во текот на инфекцијата бидејќи, на пример водата помага за олабавување на зафатениот слуз низ дишните патишта и за надополнување на течностите кои организмот ги губи во значителен обем во текот на инфекцијата

Чај од ѓумбир
Докажано е дека ѓумбирот поседува анти-воспалителни карактеристики кои можат да му помогнат на имуниот систем полесно да се избори со различните инфекции.

Портокали
Портокалите се храна со висока концентрација на витаминот Ц. Во студија изработена од Националниот австралиски центар за епидемиологија и јавно здравје е докажано дека овој витамин со силно антиоксидативни својства значително помага за превенција од типичните вирусни и бактериски инфекции за луѓето кои што се изложени на средини кои се погодни за ширење на вирусот, како што се ладни средини и исто така може да помогне за полесно справување со симптомите во текот на инфекцијата. Една пак германска студија, укажува на значајна улога на витаминот Ц за фагоцитите и т-клетките, односно имуните клетки на организмот. Храна која исто така содржи голем процент на витамин Ц : највеќе останатото цитрусно овошје, јужно овошје, домати, пиперки, спанаќ и генерално повеќето овошки и зеленчуци во одреден процент.

Црно чоколадо
Темната чоколада, односно чоколадата само со какао маса (какао прав и какао путер) без млечни протеини е особено богат извор на минерали и други хранливи материи. Таа претставува добар извор на теобромин, моќен антиоксидант кој има ублажувачко дејство кај различните кашлици.

Брокула
Студија на Калифорнискиот Универзитет од Лос Анџелес покажала дека брокулата треба да биде на вашето мени ако имате намера да превенирате настинки и грипови, бидејќи утврдиле нејзино имуностимулирачко дејство. Сулфорафанот, хемикалија која се наоѓа во овој зеленчук делува на ензимите во специфични имуни клетки кои се борат со формираните слободни радикали во организмот и превенираат инфективни болести.

Ладно цедено маслиново масло
Кај маслиновото масло исто така е утврдено позитивно дејство врз имуниот систем. Студија објавена во Британското списание за нутриционизам утврдила дека високата количина на незаситени масни киселини кои ги содржат триглицеридите на маслиновото масло делуваат како анти-воспалителен агенс во организмот.

Зелен чај
Флавоноидите (растителни пигменти) значајни хранливи материи кои се содржат во висок процент во овој напиток делуваат имуностимулирачки. Индиска студија го покажува ова дејство, но и директно антибактериско и антивирално дејство на зелениот чај!

Полнозрнести лебови
Голем дел од имуните клетки живеат во стомакот. Затоа е од особена важност состојбата во цревната флора и желудникот. Ваквата полнозрнаста храна во себе содржи висок процент на целулозни влакна кои се значајни за одржување на здрава цревна микрофлора.

Лук
Лукот има репутација на една од најуспешните намирници за борба против настинките и грипот. Во една студија е покажано дека во група испитаници кои редовно консумирале лук во текот на три месеци, имало 24 случаи на настинка, додека за истиот период, исто бројна група која не консумирала воопшто лук, имала 65 случаеви на настинки. Во истата студија се потенцира дека се потребни и понатамошни истражувања за целосна потврдување  на тезите кои произлегуваат од резултатите, но присуството на компоненти со антимикробно дејство (особено алицинот со моќно антимикробно дејство) дефинитивно му дава карактеристика на лукот, според која тој е корисен за превенирање состојби на настинка и грип.

Глутен – митови и факти

Различни трендови на диети и општо на начини на водење здрав живот се појавуваат и исчезнуваат со текот на годините. Некои од нив се научно издржани, други помалку, трети воопшто.

На пример, импресионираат повеќекратните научно потврдени податоци за низа корисни влијанија на здравјето кои ги покажува медитеранскиот начин на исхрана. Сепак, постојат и други начини на исхрана кои стекнуваат популарност, а немаат ни од далеку иста таква научна поткрепа.

Во таа смисла доста интересен е ентузијазмот со кој настапува ,,gluten free движењето” во последно време. Ентузијазмот и начинот на кој го промовира безглутенскиот принцип како начин на исхрана, иако исклучувањето, дури не на една намирница, тука на една компонента од храната (глутенот, која патем не е ниту есенцијална за енергетските и изградбени потреби на организмот) не може да се дефинира како начин на исхрана.

Како и да е, еден од главните аргументи на следбениците на оваа исхрана е дека во однос на долгиот еволутивен пат на човекот, земјоделието се појавува релативно скоро, пред околу 12.000 години. Време кое е недоволно за нашите тела да еволуираат на начин на кој ќе можат да го процесираат глутенот. Според нив, човекот е направен да биде ловец, а не да има исхрана базирана на леб. Доказ на ваквата теза е болеста целијакија, неможноста за процесирање на глутенот. Сличен е случајот и со лактозната интолеранција, односно неможноста на одредени луѓе да ја разградуваат лактозата од млекото. Но, факт е дека поголемиот дел од луѓето, односно огромното мнозинство со текот на еволуцијата развило способност за да ги процесира овие компоненти. Што значи дека не е точно дека времето од неколку милениуми не било доволно.

Најзначајното прашање кое се поставува овде е: дали ако го ограничите внесот на глутен, дали тоа ќе го подобри вашето здравје? Дали ќе се чувствувате подобро?

Што е глутен?

Глутенот е протеин кој е присутен кај повеќето житарки, пченица, рж, јачмен итн. Така, тој завршува во храната добиена од нив: леб, тестенини, житарки и многу други производи. Глутенот не е есенцијална хранлива материја. Имунитетот, заштитниот систем на луѓето со целијакија (нетолеранција на глутен) реагира кога во организмот ќе биде внесен глутенот. Овие лица кога консумираат храна во која тој е присутен, развиваат воспаленија, па во полош случај и оштетувања на цревата и други делови од организмот. Последните истражувања покажуваат дека 1% од популацијата ја има оваа состојба. Безглутенската исхрана е неопходна за оваа категорија на луѓе да може да ги избегне воспалителните процеси и симптомите воопшто, симптоми кои можат да бидат доста непријатни. Заради овие причини добро е тоа што во последно време има се повеќе ,,опции” на оброци и прехранбени производи кои се безглутенски. Но, не е во ред тоа што отсуството на глутен се промовира како општа предност во квалитет на овие производи, во однос на другите, предност која важи за целото население.

Голем дел од луѓето ја прифаќаат безглутенската исхрана поради ваквото промовирање на безглутенските производи, како поздрави, корисни при намалувањето на тежината и многу други бенефити кои и немаат баш некоја поткрепа во науката. Така, 63 проценти од Американците веруваат дека безглутенската исхрана може да го подобри нивното здравје, дури и менталното здравје, па една третина од нив го избегнува глутенот во секојдневието.

Дали е безглутенската исхрана е навистина мит?

За нешто да го наречеме мит прво треба да дефинираме што подразбираме под тој термин. Во текстов, мит поврзан со здравиот живот ќе го дефинираме како тврдење:
-> во кое многу луѓе веруваат
-> за кое не постојат научни докази кои го поддржуваат
-> против кое постои најмалку еден доказ кој ја оспорува неговата точност и заснованост
-> за кое постои псевдо-научно објаснување кое може да побуди интуитивна согласност кај читателите
-> кое побудува чувство на страв и несигурност
-> кое може да има за цел исклучиво профит
-> кое е поддржано од угледни луѓе и естрадни ѕвезди

Повеќето од овие ,,услови” безглутенскиот ,,начин на исхрана” ги исполнува, така што може да се смести во митовите поврзани со здравиот начин на исхрана и живеење.

Кој всушност треба да го избегнува глутенот?

Сепак, постои само едно вистинито тврдење на ,,gluten-free движењето” , а тоа е дека безглутенската исхрана може да биде корисна во однос на избегнувањето на проблемите кои се појавуаат како резултат на консумацијата на храна со глутен кај луѓето кои страдаат од целијакија. За овие луѓе ваквата безглутенската храна е можеби и есенцијална.

Целијакијата претставува автоимуна болест, всушност состојба во која организмот грешно ги препознава протеинските молекули на глутен како ,,туѓо тело” и ги напаѓа кога ќе се најдат во тенкото црево. На тој начин телото ги уништува цревните мали ресички кои се задолжени за апсропција на хранливите материи од храната. Оштетувањата на ресичките придонесуваат за гастроинтестинални симптоми, но и за проблеми со здравјето поврзани со неухранетоста поради неможноста телото да ги апсорбира неопходните нутриенти. Тоа води кон губење на телесната тежина, анемии, остеопороза, неплодност и проблеми со нервниот систем.

Во последно време се појавува и терминот ,,чувствитеност” на глутен. Тестовите за целијакија на луѓето кои се сметаат себеси за припадници на оваа категорија се негативни (нормални), но сепак тие чувствуваат симптоми како повраќање, дијареа, болки во стомакот при консумирање на храна која содржи глутен. Една можност е овие луѓе да имаат алергија на житарки, нарушување кое може да се дијагностицира со кожен тест, но во повеќето случаи за ова ,,чувствитеност” дијагностицирањето останува несигурно. Некои ваквата состојба ја нарекуваат и нецелијарна глутенска хиперсензитивност, а за неа се уште нема соодветни истражувања и докази.

Значи, избегнувањето на глутенска храна има смисла за луѓето со целијакија, алергија на житарки или оние кои имаат нецелијарна глутенска хиперсензитивност.

Сите останати не треба да се грижат дали нивната храна ја содржи оваа компонента или не, бидејќи не постои ниту еден релевантен податок кој укажува дека безглутенската исхрана може да го подобри здравјето или да превенира некакви болести. Секако, во науката секогаш се остава простор за понатамошни истражувања кои ќе дадат податоци кои делумно ќе го сменат ова, но според досегашните сосем релевантни податоци не оставаат никако простор за загриженост.

Зошто тогаш безглутенската исхрана е толку популарна?

Популарноста се должи главно на неколку фактори како што се:

-> интуицијата – изгледа како добра идеја
-> логиката дека ако глутенот е лош за одредена група на луѓе, можеби е лош и по моето здравје
-> поддршката која ваквиот начин на исхрана ја добива од естрадните ѕвезди и од некои популарни личности
-> анегдотите, сведочењата на луѓето со ,,искуства” можат да бида многу моќни. Сознанијата дека на некои луѓе избегнувањето на консумирање на храна која содржи глутен им помогнало да се чувствуваат многу подобро, е навистина тешко да се игнорираат.
-> моќниот маркетинг кој стои за ваквите производи – иако зад ваквата ,,исхрана” не стојат научни сознанија, во кампањите кои ги водат писателите на книги со gluten free тематика и производителите на ваквите продукти се вложени огромни средства.

Дали избегнувањето на глутен може да има и негативни последици?

Како и сите интервенции во исхраната, така и оваа си носи свои ризици. Всушност, елиминирањето на одредена храна секогаш подразбира смалување на разновидноста, а знаеме дека разновидноста е значаен принцип во здравата исхрана. Елиминирањето на глутенот од исхраната не е исклучок. Пред да ви биде продадена приказната за ,,безглутенски животен стил”, треба да бидете свесни дека освен што може да не Ви помогне, може и да создаде непријатности.

Иако повеќе кампањи укажуваат на тоа дека безглутенските производи освен што немаат глутен, содржат и повеќе микронутриенти, односно витамини и минерали од конвенционалните продукти, најчесто ситуацијата е токму спротивна. Безглутенските продукти често содржат помалку диетески влакна, фолна киселина (витамин Б9), железо, фитонутриенти (комплексни боени материи продуцирани растенијата со антиоксидативно и анти воспалително дејство) и други значајни микронутриенти од конвенционалните производи, а содржат од друга страна повеќе рафинирани шеќери и масти. Неколку студии укажуваат дури и на тренд на покачувањето на телесната тежина на луѓето кои ја следат безглутенската диета диета. Исто така ваквата храна има повисока цена на чинење од останатата, па во многу наврати целата оваа приказна потсетува на онаа со органската храна: луѓето се подготвени на платат и повисока цена за храната која им е ,,сервирана” како поздрава. И тоа е нормално, но проблемот е што зад овие тврдења стојат малку докази, или докази воопшто и нема.

Заклучок

Добро во целата оваа ситуација е што на значително ниво е подигната свноста за глутенот и проблемите кои може да ги предизвика, па животот на луѓето со ова нарушување е значително олеснет во однос на минатото и тоа е од особена важност.

Но, ако се чувствувате добро и немате симптоми кои укажуваат на некаков проблем со дигестивниот систем, уживајте во тоа и престанете да се грижите околу глутенот!

Ако пак имате симптоми кои можеби се поврзани со глутенска нетолеранција или пак имате значителни симптоми кои не се објасниви, тогаш обратете се кај вашиот доктор. Симптомите на целијакија можат да бидат дијареа, стомачни болки, необјасниво губење на тежината и нарушен апетит, чувство на надуеност, нарушен раст (кај деца), осип итн.

Постојат ефективни тестови за утврдување на оваа болест, односно крвни тестови кои ги детектираат точните антитела кои се одговор на организмот на глутенот, генетски тестови и интестинални биопсии. Тие се единствената гаранција за тоа дали треба да јадете глутен или не. Слични се и симптомите за лактозна интолеранција и некои други нарушувања, па може да се испостави дека и нешто од нив е проблемот.

Уште една докажна придобивка од медитеранската исхрана!

Новите неодамнешни истражувања водат до податоци кои уште еднаш го потврдуваат позитивното дејство врз здравјето на медитеранскиот начин на исхрана, овој пат од малку поразлична перспектива од порано.

Имено, во една студија објавена во понеделникот, во едно од најреномираните медицински списанија British Medical Journal утврдено е дека јадењето според медитеранскиот начин на исхрана во период од само една година, може да ја подобри цревната микрофлора (заедницата од бактерии со позитивно дејство по здравејто на човекот- бактерии кои ни помагаат во разградувањето на храната) кај повозрасните луѓе на начин што позитивно влијае на функцијата на мозокот и води кон долговечност.

Студијата утврдува дека ваквиот начин на исхрана може да ја инхибира, односно да ја спречи продукција на низа од воспалителни соединенија што можат да предизвикаат загуби на когнитивните функции и развој на најчестите хронични болести на денешницата како што се дијабет, малигни заболувања и артериосклероза.

,,Нашите наоди го поддржуваат тврдењето дека промената на животните навики (преминувањето на медитеранската исхрана) може да ја модулира, односно да ја измени цревната микрофлора во насока што ќе обезбеди поздраво стареење.” -вели авторот на оваа студија.

Улогата на микрофлората

Според науката, околу 60 тони храна минува низ дигестивниот тракт на човекот во текот на просечен животен век. Овој факт значи дека во текот на животот телото е изложено на милиони различни бактерии, плус бактериите со кои сме родени. Многу од овие микроскопски организми играат значајни улоги (добри или лоши) во однос на тоа колку добро ќе се апсорбираат хранливите материи во дигестивниот систем; во однос на функционирањето на имуниот систем; и во однос на нивото на нашата енергија, односно на метаболитичките патишта.

Исто така научно утврдено е и дека со текот на стареењето губиме дел од природно присутната, ,,наша” микрофлора. Лошата исхрана, односно исхраната која ги нема сите неопходни макро и микронутриенти е доста честа кај возрасните лица кои се хоспитализирани, се наоѓаат во старечки домови или живеат сами. Некои здравствени состојби, како и честите проблеми со забите се чести кај оваа категорија на популација, па исто така можат да ја нарушат нормалната, добро балансирана исхрана.

Како што се намалува корисната микрофлора, така расте создавањето на воспалителни соединенија што придонесуваат за инфламаторни процеси кои се типични за возрасните луѓе. Овие воспалителни процеси можат да водат до сериозни здравствени нарушувања како што се канцер, невролошки заболувања и многу други.

Забележителна промена во 12-те месеци

Во оваа студија биле анализирани цревните флори на 612 возрасни лица (65-79 години) од Франција, Италија, Холандија, Полска и Велика Британија, по што 323 од нив биле ставени на режим на исхрана со траење од 12 месеци.  Тој режим подразбирал јадење на многу овошје, зеленчук, јатки, легуминози (грав, грашок, леќа, боранија), маслиново масло, риба и во многу мали количини процесиран шеќер, црвено месо и храна богата со заситени масти, општо. Всушност, медитеранска диета.

Останатите 289 испитувани лица продолжиле со начинот на исхрана кој го практикувале и до тогаш.

По една година, кај оние кои што ја следеле медитеранската исхрана било утврдено успорување во губењето на корисната микрофлора и ниска продукција на воспалителни соединенија, па тие биле сведоци на бенефитите од промените во микрофлората на нивниот дигестивен систем. Во исто време очигледни биле растот и ефектите на корисните бактерии кои се поврзуваат со подобрување во меморијата и функционирањето на мозокот. Ваквата исхрана покажала и потикнувачко дејство во однос на ,,keystone” бактериите, односно бактериите кои влијаат значително на составот на вкупната микрофлора.

*(keystone организми, организми кои што имаат клучна позиција во екосистемите и од нив зависи развојот и присуството на останатите организми).

Еден од позитивните ефектите исто така се и намалените знаци на слабост при движењето на рацете и нозете, што било од особена значајност кај постарите лица.

Студијата е дел од еден поголем проект на испитувања на случајни 1200 возрасни испитаници, наречен ,,Европски проект за исхраната кај возрасните луѓе” кој е започнат уште во 2012 година. Претходните публикации во рамките на овој проект утврдија дека следачите на оваа исхрана ја подобруваат својата eпизодна меморија и општо своите когнитивни способности, а подолготрајното следење на овој начин на исхрана, исто така, води кон подобрување на здравјето на коските, регулирање на крвниот притисок и намалувањето на масните наслаги во крвните садови.

Бенефитите од медитеранската исхрана

Откритието дека следењето на оваа исхрана делува позитивно на цревната микрофлора не е особено изненадување; диетата веќе доби доста научни признанија за своето повеќекратно позитивно дејство. Намалување на ризикот од дијабетес, од висок холестерол, деменција, губење на меморија, депресија и рак на дојка се само дел од палетата позитивни дејства кои се потврдени. Оброците од сончевиот Медитерански регион се поврзуваат и со силни коски, поздраво срце и долговечност, но да не го заборавиме тука и губењето на вишокот килограми!

Диетата вклучува едноставно готвење базирано на растителна храна, со поголемиот дел на оброци базирани на овошки и зеленчук, интегрална зрнеста храна, легуминози и семиња, со по неколку јатки и поголема употреба на ладно цедено маслиново масло. Рафинираните шеќери и белите брашна се консумираат само во ретки прилики. Масна храна, особено масната храна со заситени масни киселини (од животинско потекло) се консумира екстремно ретко. Meсото исто така ретко се употребува, а особено ретко како главно јадење слично како и млечните продукти, јајцата итн. Рибата од друга страна се употребува доста често.

Значајно за овој начин на исхрана е тоа што тој подразбира јадење со пријателите и семејството, што ја става храната во втор план, а социјализирањето во прв. На тој начин се избегнуваат прејадувањата и се јаде во поумерени количини. Треба да се напомене и дека самиот начин на живот на луѓето кои живеат во Медитеранскиот регион подразбира честа физичка активност и постојана подвижност.

Мислите некоја диета е НОВА? Прoчитајте какви се’ постоеле.

„Од сите паразити кои го нападнале човештвото, јас не познавам поопасен за човековата психа од гојазноста.”

На овој начин Вилијам Бентинг, бизнисмен од Америка го започнува своето „ Писмо за дебелината” , веројатно првата книга со режим на исхрана (диета), објавена во 1864 година. Во неа тој го опишува своето успешно искуство со губењето на килограми (намален внес на леб, шеќер и компири и зголемен внес на протеинска месна храна и свежа храна) и нуди план за исхрана кој ,,може да Ви помогне и вам”.

Од тогаш, па до ден денес, трендот на регулирање на тежината преку диети не е запрен. Низ годините само се менува неговиот облик и интензитет. Во продолжение ќе видите до кои граници се спремни да одат луѓето за да ја достигнат својата идеална тежина. Идеална тежина според самите нив.

Диети базирани на течности

Во 60тите години на минатиот век се појавуваат алкохолно базирани диети, како на пример ,,Диетата на Пијаниот човек” која подразбирала внес само на ,,машки намирници” како стек, риба, со колку што е можно поголемо количество на алкохол.

Мотивирани од Лорд Бајрон кој тврдел дека неговата витка става се должи на консумацијата на оцет, вода и мед, во 50-тите години се појавува тренд на диета која вклучува пиење на мешавина од оцет, вода и мед. Последната верзија на оваа диета, иако без никаква научна потпора, тврди дека 3 лажички јаболков оцет пред секое јадење помага за контрола на апетитот и ,,горење” на мастите.

Прочистувања

Исто така диети базирани на течности кои се т.н. прочистувачи или детоксификатори. Овие течности треба да помогнат за телото да се ослободи од токсините, иако нашето тело поседува механизми и самото да го направи тоа. Во 40-тите години на минатиот век ентузијастот за алтернативна медицина Стенли Бароус ја креира -,,Лимонада диетата” со која тврди дека се намалува желбата за брза храна, алкохол, цигари и опијати. Се што треба да направите е да консумирате микс од лимон, јаворов сируп и кајене бибер шест пати во денот, најмалку десет денови. Популарната Бијонсе ја враќа во мода оваа диета во 2000-тите, тврдејќи дека само со нејзина помош ослабнала 11 килограми за само 2 недели.
Исто така верзии на оваа диета прави и популарниот доктор Оз, како и други.

,,Селебрити диети”

Познатите личности имаат големо влијание на повеќе аспекти од животот  на нивните следачи, а особено на нивниот имиџ. Имиџот неминовно е поврзан и со изгледот, односно обликот на телото, па со тоа и на прифатливата телесната тежина. Затоа често фановите се интересираат за диетите, а неретко и идолите  ги споделуваат со нив. Овие диети се карактеристични за поблиското минато и всушност повеќето диети кои постојат денес можеме да ги класифицираме во оваа категорија.

Спиењето е можност да се избегне јадењето. Има гласини дека Елвис Присли ја користел диетата ,,Заспана убавица” за да ја одржува физичката кондиција. Оваа диета подразбира употреба на медикаменти за спиење со што се продолжува спиењето и на тој начин се избегнуваат редовните оброци. Од каде да почнеме со објаснување на нејзината погрешност?

,,Беверли Хилс диетата” која станува популарна во 80-тите и е достигнува вртоглава популарност подразбира јадење на еднородна храна во текот на 10 дена. Еднородна во смисла првите десет дена само овошје, потоа само протеини, па само масти.

Диета со колачиња
Доктор од Флорида препорачувал консумирање на блендирани колачиња со посебен рецепт кој подразбира амино киселини и протеини, а го знае само тој, со цел да се контролира апетитот и останувањето на висок калориски дефицит. За кратко време диетата направила бум во Холивуд.

Диетата на Елизабет Тејлор која е објавена во нејзината книга која има голема популарност предвидува јадење на зеленчуци и намази секој ден точно во 3 часот попладне за да се останете витки.

Течната диета на Опра Винфри е хит кон крајот на осумдесетите и промовира течности и протеинска храна.

Во деведесетите години гојазниот бизнисмен Хорас Флечер ослабнува значително и го доведува употребувањето на диетите до феномен на поп култура со својата
,, Диета со џвакање”. Тој предлага џвакање на храната се додека не се втечни за да се избегне прејадување.

ВЕРОЈАТНО НАЈПОГРЕШНАТА: ДИЕТА ПО КРВНИ ГРУПИ

Кон крајот на деведесетите се појаува Диетата според крвната група. Според лекарот Питер Дадамо крвната група одредува што треба еден човек да јаде. Зад ваквите тврдење нема никаква наука.

Макробиотска диета – Оваа диета добива на популарност кога Мадона и некои други ѕвезди почнуваат да ја следат. Таа подразбира отфрлање на процесираните шеќери, млеко месо и јајца и фокусирање на зеленчуци, легуминози (леќа, грав, грашок, боранија) и соја.

,,Саут бич диетата” има голема популарноаст во почетокот на 2000-тите години кога нејзин следач е и претстедателот на САД, Бил Клинтон, по проблемите кои ги имал со срцето. Диетата се базира на книгата од Артур Агатсон и се фокусира на исхрана со храна со низок гликемиски индекс, незаситени масти  и храна богата со протеини.

ПРОТЕИНСКИТЕ ДИЕТИ – ОПАСЕН ТРЕНД

Аткиносонова диета – Во 2000-тите години во голем замав се диетите кои препорачуваат консумирање на храна со ниска содржина на шеќери. Тоа резултира со евидентно помала потрошувачка на храната богата со јаглехидрати како ориз и тестенини. Во последно време Ким Кардашијан и ја врати популарноста на оваа диета.

Диетите кои подразбираат целосна замена на оброците со шејкови стануваат особено популарни во последно време.

Безглутенска диета – Продажбата на ,,глутен-фри” продуктите во периодот од 2012 до 2014 година порасна за вртоглави 63 проценти, иако само 1 процент од Американците страдаат од целијачна болест. Причината за ова може да се бара кај ѕвездите кои ја следат ваквата исхрана како што се Лејди Гага, Мајли Сајрус и многу други.

Алкална диета – Иако диетата потекнува од пред 1 век ѕвездите како Викторија Бекам и Гвинет Палтроу неодамна ја враќаат во мода. Концептот на оваа диета подразбира јадење на храна која создава алкална средина во организмот и ,,има позитивен ефект” кај превенција и лечење на болести како артритис, камења во бубрези, срцеви заболувања, па дури и рак. Вистината е пак дека не можеме да ја промениме pH вредноста во организмот со внесувањето на одредена храна.
Овој режим на исхрана предвидува исклучување на кафето, шеќерот, млечните производи, животинските продукти воопшто.

Палео диета – Познатите актерки Џесика Бил и Ума Турман тврдат дека телото е во најдобра кондиција ако за исхрана го земеме примерот на исхрана на пештерскиот човек, односно јадење само на храна која му била достапна во тој период. Сепак, некои научни студии се сомневаат на постоење на канибализам (јадење на човечко месо) во тој период. Дали тоа значи дека треба да јадеме и човечко месо?

МОЈ СОВЕТ:

Наместо следењето на вакви диети треба да запаметиме дека не постои ,,брз” начин и ,,тајна” за губење на тежината. Постигнувањето и одржувањето на постојана оптимална телесна тежина подразбира соодветно редуцирање, односно намалување на калорискиот внес и зголемување на физичката активност, па потоа може да се потпреме и на магичните својства на грејпфрутот, црвената зелка, па и чајот од маточина.

Медитеранскиот начин на исхрана е досега најдокажаниот и најздравиот начин на исхрана!

Искуства за пациентка со полицистични јајници

Се викам Павлинка и сум 26год. Уште во тинејџерски години имав проблем со месечниот циклус за да после многу прегледи се постави дијагноза полицистични јајници. Имав покачен ANDROSTENDION. И од тогаш почнав со хормонски терапии, diane35, primolut nor итн. 

Од сите овие ефектот беше дур се пијат, чим престанам пак исто и телесната тежина значително се зголемуваше. Се изморив од апчиња и престанав со сите терапии и неколку години ништо не примав. 

Но почнаа мачнини, немање циклус со месеци и отидов кај акушер кој дијагностицира – инсулинска резистетност. Ми препишаа глукофаж од 1000. Ги пиев редовно. Но пак имав ненадејни кризи за благо, шекерот висок до 12 идеше, притисокот 100 со 140 нон стоп, главоболки. 

За Др.Митов случајно прочитав на интернет и се одлучив за консултации кај него како последна моја надеж за подобрување. Ми ја испрати програмата тој и првата мисла ми беше зар ќе живеам јас со оваа храна. Всушност, кога почнав да пазарам сфатив дека цело време сум била на погрешен рафт во маркет. 

Со овој начин на исхрана за еден месец шеќерот се намали на 5 и тоа јадена,притисокот се врати во нормала и за мене најголема радост намалив 5кг од телесната тежина. Претходно немаше средство за слабеење што јас го немав купено. 

Многу сум му благодарна на Др.Митов за овие резултати после години неуспех.

И сакам да кажам дека мене лично многу ми олесна сега не мислам секој ден што да јадам а тоа да не дебелее да не качува шекер па стрес притисок заради тоа. 

Циклус почнав да добивам.

Сфатив дека се е до нас, особено ние младите, имаме избор што ке јадеме. Програмот не е исцрпувачки или да гладуваш, напротив имаш 4-5 оброци,за разлика од пред тоа ко јадев по 2 пати и пак нон стоп гладна бев и кризи за благо.

Продолжувам со за мене мојот стил на исхрана, бидејќи така си го прифатив а не како диета, и со менување на навиките трајно, па на наредната контрола кај Др.Митов ке го видиме натамошниот резултат!

Како да се мотивирам да ослабнам?

ЦИКЛУС : Мотивациски работилници за слабеење – Како да се мотивирам?

Начинот на слабеење честопати е помал проблем отколку МОТИВАЦИЈАТА да се почне и да се издржи.

Оваа работилница е ПРВИОТ ЧЕКОР до трајниот успех.

Ќе научите: како да поставите цели за слабеење, како да се мотивирате на дневна основа, како да смените навики… и не преку диети, туку преку трансформација да постигнете УСПЕХ.

Бројот на учесници на работилниците е ограничен бидејќи ќе работиме во мали групи.

Цена: 450 денари плус ДДВ.

Термин: понеделник, 16.12.2019 17-19.00 часот.

Со посетата се добива и ваучер за 10% на сите програми на д-р Митов.

Пријавување и информации на 071588286.

„Д-р Митов” е мојата успешна приказна

Пред осум години, сосема неочекувано, добив инфаркт иако имав  добро здравје, нормален крвен притисок и редовно планинарев и остварував други физички активности.

Некои велеа дека е тоа судбина, други дека е од стрес од новинарската работа (тогаш бев вработен во А-1 телевизија каде што репортерството беше многу захтевна профсија) итн.

За среќа, после брзата интервенција од неколку часа потоа  на д-р Жарко Христовски во Охрид (бидејќи во Битола немаше интервентна кардиологија), бев стентиран и го продолжив својот живот со терапија и лимитите што ми беа поставени.

За сето тоа време и потоа, воопшто не се исплашив. За жал, не обрнав внимание на најважното – на исхраната.

 

Секоја година започнаа да се трупаат килограмите и пред две години ја заминав “стотката“ и сосема случајно при преглед на крвната слика беше забележено зголемување на нивото на шеќерот, за подоцна да биде дијагностициран дијабет од типот Б.

Метформинот како терапија го прифатив, меѓутоа никако не сакав да се откажам од омилената храна – овчо сирење и кашкавал во големи количества, чварки, тестенини и многу овошје, што ова лето, кога се вратив од САД, на вагата покажа речиси 108 кг телесна тежина.

Квалитетот на животот ми беше сосема изменет, оти тешко пешачев, не можев да си ставам обувки, одбегнував  скали, со еден збор, како што ми велеше сопругата – не можев да си ја владеам снагата. Уште пострашно беше што колку и да јадам, веќе бев влезен во некоја чудна спирала на постојана незаситеност и глад.                

Конечно се исплашив Беше петок на вечер на почетокот на септември, кога почуствував голема мачнотија, лошење и стегање во градите. За разлика од првото искуство со слични симптоми, овој пат сериозно бев загрижен, но ништо не и кажав на сопругата која е д-р стоматолог по ортодонција, од проста причина  да ми вика брза помош на полноќ според лекарските принципи.

Другиот ден, сепак со нејзе, направивме цел еден протокол на дијагностички иследувања дали бил инфаркт, некоја друга кардиолошка тескоба или нешто трето. Се покажа дека повраќањето било од абдоминална природа поради виремични тескоби. Меѓутоа, резултатите од крвните наоди ме шокираа. Се’ беше во нормала, а шеќерот се кренал до 15, дали од стресот, стравот или од повраќањето. Тогаш за прв пат сериозно помислив, што правам со своето здравје и дека морам нешто сериозно да преземам со исхраната да не стасам до инсулинска терапија. Претходно, сопругата како лекар ме убедуваше дека тоа може да се избегне со правилна и одмерена исхрана, а со инсулинот веќе ќе бидам инвалид.                

Средба со д-р Митов 

Истиот ден до вечерта,  сопругата  ми испрати линк со порталот на  д-р Александар Митов во Скопје. Иако со скепса, бидејќи и порано сум имал искуства со нутриционист, сепак го отворив линкот и сe’ прочитав. Едноставно, се препознав себе си со своите проблеми и мојата спирала на полифагија (ненаситност за храна).

Референците на д-р Митов уште повеќе ме охрабрија да го исконтактирам и да се препуштам на неговите знаења и новите најсовремени искуства на науката поврзани со исхраната и здравјето.

Нашата саботна средба во Скопје беше срдечна, непосредна и многу искрена и траеше 90 минути за да ја раскажам својата горчлива приказна, која д-р Митов стрпливо ја слушаше, водејќи белешки.

Јас, се разбира, носев дијагностички протоколи и најсвежи резултати од крвната слика во која тримесечниот просек на шеќерот беше 9. Потоа направивме договор,  да го нападнеме шеќерот и тежината, за што, како што рече, ќе направи целосна анализа и ќе изготви протокол на исхрана според моите потреби и состојби, а ќе бидеме во постојан контакт.                

Два месеца потоа 

Откако го добив протоколот во кој беше исклучено се’ што дотогаш  јадев, во кој целта беше да се обезмасти џигерот и клетките, да јадам вегетарјанска храна и само еднаш неделно риба (заради полесно слабеење), работата си ја сфатив сериозно и со голем елан.

Започнав да пешачам два пати дневно по неколку километри (иако отпрвин „се тркалав”) и да го применувам протоколот според сите детаљи. Единствено не го јадам интегралниот леб на ручек, за да не ја отворам повеќе вратата на мојата слабост – тестенините.

Меѓутоа, ништо не ми фали, не сум повеќе гладен и постојано чуствувам ситост, а шеќерот ми се нормализира.

Го мерам два пати дневно и на вечер на д-р Митов на Вајбер му ги праќам резултати во порака, а потоа тој коментира, главно пофалби и охрабрување кон мене. Значи, за само нецели два месеца, стасав до телесна тежина од  минус 20 кг, т.е. сега имам околу 87 кг.

Се чуствувам многу полесно, Тумбе кафе го искачувам со леснотија, повторно два пати бев на „Пелистер” по 6 часа, на рамно брзо пешачам и „летам” и сега можам да се дотерам и пак да носам одела, бидејќи огромниот стомак се стопи.

Шеќерот како магија, влезе во референтните зони од  5- 5,5, а најважното од се’ е што се чуствувам одлично и физички психички. Едноставно, ми се врати мојот ведар дух, а нервозите ми исчезнаа и животот го гледам со оптимизам, небаре имам само педесеттина година, иако летово ги наполнив 64. 

Долгорочни цели 

На крајот од третиот месец, со д-р Митов ќе имаме квартална  средба, како што се договоривме, а се разбира, ќе го носам и резултатот од просекот на шеќерот за трите месеци, заради продолжување на нашата соработка и што понатаму?!.

Моја и негова цел е да стасам до референтната тежина (според висината и годините нешто под 70 кг) и со негово очекување и моја надеж, да се ослободам од метформинот и со правилниот начин на исхрана, на организмот да му овозможам природна регулација на шеќерот.

Искрено верувам во тоа, а најмногу во знаењето на д-р Митов и научните достигнувања во оваа област, што започна да ги применува кај нас.

И најнакрај, се надевам дека заеднички со овој човек кого го почитувам како вистински мој пријател, ќе го најдеме алгоритмот за надминување на мојата карактерна слабост – да дојдам до целта и да застанам, наместо да продолжам (како што досега сум правел). Сега, цврсто сум решен оваа моја прекрасна приказна да не биде само една етапа по која би се вратил повторно назад. Напротив, силно сакам, таа да остане како моја култура на живеење, а за тоа силната поткрепа доаѓа од д-р Митов!                

Пеце Стефановски, новинар во АЛФА ТВ- Скопје

X