Претстојните топли денови се идеални за подготовка на лесни, вкусни и здрави рецепти, а денес ќе издвоиме два предлога кои ја вклучуваат добро познатата – боранија.
Нутритивен профил на боранијата
Боранијата е една од најстарите одгледувани култури. Воедно, оваа мешунка се вбројува во најгусто-нутритивните храни што постојат, односно содржи нешто под 30 калории во 100g, а од друга страна е навистина богат извор на низа микронутриенти, како железо, калиум, магнезиум, калциум, витамин А, К, Ц итн. Таа има слична хранлива вредност како бамјата и грашокот.
Постојат над 130 видови боранија, во различни бои (зелена, бледожолта, виолетова, црвенкаста и со шарени траги) и облици. Најчесто се култивира на далечниот исток, но се одгледува и кај нас во Македонија. Најзастапени се видовите лоди, нерина, италијанска и кинеска боранија.
Може често да се сретне во домашната кујна во различни рецепти, а низ маркетите може да се најде и во конзерва и замрзната форма.
Боранијата е особено здрава мешунка која дефинитивно треба многу често да биде пристуна на трпезата, особено периодов кога и е сезоната.
Боранија со домат на медитерански начин
За подготовка на овој рецепт ќе ви бидат потребни околу час и 15 минути за печење и 15 минути за подготовка на намирниците.
Потребни состојки:
- 2 средно големи домати
- Маслиново масло
- 1 голема главица кромид, ситно исецкана
- 4 чешниња лук, ситно исецкани
- Околу половина килограм боранија, исчистена и исечена
- 1 чаша вода
- Малку сол, бибер, мелен црвен пипер
- Свеж магдонос, ситно исецкан
Подготовка:
- По желба, доматите пред готвењето може да се бланшираат. Се потопуваат во врела, зовриена вода и се оставаат во неа околу 30 секунди. Потоа се ставаат во сад со ладна вода. Тие потоа се сечат и како такви се користат во рецептот.
- Во тавче се загрева малку маслиново масло, а потоа се додава кромидот и лукот. Тие се пропржуваат околу 5-6 минути, а потоа се додаваат и доматите. По 4-5 минути, се додава и боранијата, водата и зачините.
- Доведете ја смесата до вриење, а потоа намалете го огнот, поклопете со капак и оставете да врие. Повремено промешувајте, а по 45 минути отстранете од оган.
- Посолете и зачинете по желба.
- Додајте го свежиот магдонос и послужете.
Ова јадење оди одлично со салата од свежи домати, фета сирење и маслиново масло.
Летна, вкусна салата од боранија и наут
За подготовка на овој рецепт ќе ви бидат потребни помалку од 20 минути, а истиот е доволен за 4-6 лица.
Потребни намирници:
- Околу 750g боранија
- 1 главица кромид, исецкана
- Околу 150g фета сирење или урда
- Малку свеж магдонос
- 2-3 свежи домати
- Неколку каламата маслинки
- Една конзерва подготвен наут
За преливот:
- Маслиново масло
- Балсамико оцет
- Сок од лимон
- Малку сол, бибер и оригано
- Едно лажиче сенф
Подготовка:
- Во зовриена и посолена вода, ставете ја боранијата и оставете ја да се вари кратко, околу 3-4 минути. Боранијата треба да има зелена боја и да на допир да не е премногу мека. Потоа процедете ја боранијата и оставете ја на хартија да се исуши.
- Во длабок сад за салата, ставете ги другите состојки, а потоа додадете ја и боранијата.
- Измешајте ги состојките и за преливот, па додајте ги кон зеленчуците. Фино промешајте и сервирајте.
Ваквата салата може да послужи како прилог на главното јадење или како одлична, здрава опција за вечера.