fbpx

Што претставува ДИВЕРТИКУЛИТОТ и како се ЗГОЛЕМУВА РИЗИКОТ за негова појава?

tonus

Во оваа денешна статија ќе се задржиме на дивертикулитот. Ќе зборуваме што претставува оваа состојба и што се смета како ризик фактор за нејзина појава.

 

Што претставува дивертикулитот?

Дивертикулитис е состојба која се карактеризира со воспаление или инфекција на мали торбички наречени дивертикули кои се формираат во слузницата на дебелото црево, обично во долниот дел. Овие дивертикули, кои се почести со возраста, може да се развијат кога послаби точки во мускулниот ѕид на дебелото црево преминуваат во мали испакнатини. Кога фекалната материја ќе се заглави во овие торбички, бактериите се размножуваат, што доведува до воспаление или инфекција. Оваа состојба често се манифестира со симптоми како што се болки во стомакот (обично на левата страна), треска, гадење и промени во зачестеноста на празнење на цревата. Во тешки случаи, дивертикулитисот може да доведе до компликации како што се формирање на апсцес, перфорација на дебелото црево или фистули. Третманот обично вклучува антибиотици за отстранување на инфекцијата, заедно со промени во исхраната за заздравување и подобрување на функцијата и здравјето на цревата. Во потешки случаи, може да биде потребна хоспитализација, а понекогаш и операција.

 

Што го зголемува ризикот за појава на дивертикулитис?

Дивертикулитисот има низа на т.н ризик фактори а голем дел се поврзани со нашите секојдневни навики и начин на живот. Возраста е значаен фактор, бидејќи веројатноста за развој на дивертикулитис се зголемува поради природното слабеење на ѕидовите од цревата. Дополнително, исхраната сиромашна со влакна, која е вообичаена за модерното време и брзата храна, силно се поврзува со зголемен ризик за појава на дивертикулитис. Недоволниот внес на влакна резултира со тврда, сува столица, што доведува до зголемен притисок врз ѕидовите на дебелото црево за време на движењето на столицата. Понатаму, прекумерната тежина и седентарен начин на живот придонесуваат за оваа состојба, бидејќи ја нарушуваат функцијата на цревата и промовираат воспаление. Пушењето исто така игра улога, бидејќи се поврзува со зголемен ризик од дивертикулитис и компликации. Спротивно на тоа, исхраната богата со растителни влакна, редовна физичка активност, одржување здрава тежина и елиминирање на цигарите може значително да го намали ризикот од појава на дивертикулитис преку промовирање на оптимално дигестивно здравје и минимизирање на воспалението во дебелото црево.

"“Online”/
Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор