fbpx

ФИБРОГЕЛ – научни докази

tonus

ФИБРОГЕЛ е производ кој се состои од лушпи од растението Plantago ovata, индиски тегавец.

Лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ)  се чист извор на растителни влакна кои вообичаено се користат како нежен, неиритирачки лаксатив кој додава волумен на изметот.

Всушност, станува збор за растворливи влакна кои поминуваат низ дигестивниот систем без притоа да бидат целосно растворени или апсорбирани. Лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ) се од голем интерес за медицинската наука и истите се истражувани за нивниот ефект кај констипација, дијареа, ниво на шеќер во крв, крвен притисок, холестерол и слабеење. (1) (2) (3) Овој текст ги анализира најзначајните студии посветени на лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ) .  

"“Online”/

1.НАУЧНИ ТРУДОВИ за КОНСТИПАЦИЈА

Зголемувањето на волуменот на изметот придонесува за олеснето празнење на цревата (4) (5). Механизмот на дејство е таков што растителните влакна во тенкото црево ја врзуваат делумно сварената храна.

Потоа, како се насобира вода, содржината почнува да набабрува и со тоа доаѓа до олеснето формирање и проодност на изметот. (6) (7) Научна студија покажала дека земањето 5,1 грам два пати на ден во период од две недели – довело до значително зголемено празнење на цревата кај 170 испитаници со хронична констипација. (8) Се заклучува дека лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ) помага за редовноста во празнењето на цревата.  

 

2.НАУЧНИ ТРУДОВИ за ДИЈАРЕА

Лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ) се испитувани и кај обратната состојба, кај дијареа. Овој пат различно се дозирало количеството на вода. Имено, за кај констипација една лажица се зема во голема чаша вода. Кај дијареа, истата количина растителни влакна се ставала во чаша вода помеѓу 50 и 100 мл. Собирајќи го вишокот вода во цревата, лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ) придонесувале за оформување на столицата. Една студија покажала намалување на дијареата кај 30 пациенти кои биле подложени на радиациона терапија. (9)  

 

3.НАУЧНИ ТРУДОВИ за ШЕЌЕР ВО КРВТА

 

Додатоците со растителни влакна покажуваат подобрување на гликемискиот индекс, и намалување на нивото на шеќер и инсулин. Ова особено важи за растворливите влакна како што се лушпите од Plantago ovata (ФИБРОГЕЛ) (10, 11, 12, 13, 14).

Всушност, лушпите од Plantago ovatа (ФИБРОГЕЛ)  имаат подобар ефект одошто другите извори на влакна како што се триците. Приќината за тоа е што со самото формирање гел – се забавува дигестијата и шеќерот побавно се апсорбира (15, 16).

Научна студија со 5.1 грам лушпите од Plantago ovatа два пати на ден за 8 недели, кај 56 дијабетирачи довело до намалување на нивото на шеќерот во крвта за 11% (17).

Во друга студија, повисока доза (5 грама три пати на ден) за 6 недели – довело до намалување на нивото на шеќерот во крвта за 29%, и тоа во првите 2 недели (18). За најдобар ефект врз нивото на шеќерот во крвта најдобро е лушпите од Plantago ovatа (ФИБРОГЕЛ) да се земаат веднаш после оброк. Дозата за влијание врз шеќерот врз крвта е барем 10 грама на ден (19, 20, 21).  

4.НАУЧНИ ТРУДОВИ за СИТОСТ и НАМАЛУВАЊЕ ТЕЖИНА

Растителните влакна кои формираат гел може да помогнат во контролата на апетитот и да помогнат во намалување на телесната тежина. (22, 23, 24). Студии покажуваат дека ефектот е позначителен кога лушпите од Plantago ovatа ќе се земат пред оброк и со тоа доаѓа до забавено празнење на жулудникот и зголемено чувство на ситост следните 6 часа после оброкот.  

 

5.НАУЧНИ ТРУДОВИ за ХОЛЕСТЕРОЛОТ

Лушпите од Plantago ovatа се врзуваат за мастите и жолчните киселини во цревата и со тоа забрзано се исфрлаат од телото. Како што телото надоместува за изгубените жолчни киселини – така црниот дроб го троши холестеролот. Како последица, нивото на полестерол се намалува (25). Истовремено, не само што е најдено дека има влијание и го хамалува ЛДЛ, туку дека истовремено влијае и го зголемува ХДЛ (26).  

 

6.НАУЧНИ СТУДИИ за СРЦЕТО

Лушпите од Plantago ovatа (ФИБРОГЕЛ) покрај ефектот врз холестеролот, според одредени научни студии покажуваат ефекти и врз нивото на триглицеридите, крвниот притисок и ризикот за срцева болест (27, 28). Научна студија покажала дека 5 грама од лушпите од Plantago ovatа три пати на ден – го намалува нивото на триглицериди за 26% во споредба со плацебо, за шест недели. Статистички значителен ефект е докажан и врз крвниот притисок. Не случајно Американската Агенција за храна и лекови (ФДА) го дозволува тврдењето дека редовниот внес на лушпите од Plantago ovatа го намалува ризикот од срцева болест

7.НАУЧНИ СТУДИИ како ПРЕБИОТИЦИ

Пребиотици се материи кои не се варат во процесот на дигестија, а им помагаат на бактериите во цревата правилно да се развиваат. Лушпите од Plantago ovatа (ФИБРОГЕЛ) се смета дека имаат токму таков пребиотски ефект. Пред извесно време се покажа дека пребиотиците може да имаат многу корисен ефект и при имунотерапијата. Ова е е само мал избор на огромниот број научни студии кои се правени на лушпите од Plantago ovatа. Нивното истражување продолжува и се’ повеќе расте убеденоста дека треба да бидат редовен секојдневен дел од здравата исхрана.   

 

Научни трудови во прилог:

 1. https://www.ijsr.net/archive/v4i9/SUB158459.pdf
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17329047
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18772105
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/469025
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7829013
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/465439
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10966900
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9663731
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11894282
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/647304
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22855914
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16154305
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9747644
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20616745
 15. https://www.researchgate.net/publication/282
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1654354
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10500014
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9747644
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10500014
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12209371
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20959501
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863407
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20147463
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22845031
 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1431597
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9747644
 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19623196
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/89

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор