fbpx

Фиброгелот НЕ СОЗДАВА ЗАВИСНОСТ

tonus

Проблемите со нередовно празнење на цревата се можне чести и многумина прибегнуваат кон употреба на лаксативи (олеснувачи на празнењето на цревата). Меѓутоа, долгорочната употреба на лаксативи носи сериозни ризици по здравјето – создаваат зависност и ги прават цревата „мрзливи во иднина. Единствени погодни за долгорочна употреба се растителните влакна. За да ги разбереме подобро лаксативите и нивното дејство, треба да ги разгледаме различните групи лаксативи:

  • Орални осмотици – привлекуваат вода во дебелото црево и со тоа стимулираат празнење.
  • Омекнувачи на столица – носат ризик од електролитен дисбаланс при подолга употреба.
  • Стимуланти на цревата – прават контракција на цревата, но со долгорочна употреба ги прават мрзливи и зависни од самите стимуланти.
  • Создавачи на волумен на столицата. Овде спаѓа Фиброгел. Во оваа група се вбројуваат производите на база на природни растителни влакна. Тие се внесуваат со голема количина вода, набабруваат и така создаваат волумен на столицата и стимулираат празнење. Само оваа група на лаксативи се прифатливи за долгорочна употреба, без да создаваат зависност и без да ги прават мрзливи цревата. Сите останати групи имаат значителни несакани ефекти при долгорочна употреба.

  Растителните влакна, впрочем, имаа долга низи на корисни ефекти врз здравјето. Доброто олеснување е само почетокот на приказната…

"“Online”/
Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор