fbpx

Дали ХОРМОНСКИОТ ДИСБАЛАНС може да влијае на СПИЕЊЕТО?

tonus

Како што спиењето влијае на речиси секој аспект од нашето здравје, така и нашата благосостојба ќе се одрази и врз квалитетот на спиењето. Со други зборови, различни аспекти од нашето здравје ќе влијаат и врз нашата хигиена на спиење, а денес ќе се задржиме на хормоните, односно ќе зборуваме за разните начини на кои хормонскиот дисбаланс може да влијае негативно врз квалитетот и квантитетот на спиење.

 

Како спиењето влијае врз нивоата на хормони во организмот?

Спиењето е период кога телото создава и ги регулира нивоата на хормоните. Тие се молекули кои се создаваат од ендокриниот систем и се транспортираат низ организмот со цел да извршуваат низа на неопходни функции. Тие се исклучително важни и се вклучени во:

  •  Контрола на апетитот и метаболизмот
  • Телесната температура
  • Репродуктивното здравје
  • Крвниот притисок
  • Пулсот
  • Циркадниот ритам и др.

Без редовен и квалитетен сон, ризикот за појава на хормонален дисбаланс е сериозно зголемен. За време на спиењето се создаваат огромен број хормони, меѓу кои: хормонот за раст, мелатонин, хормоните за регулирање на апетитот (лептин, грелин), инсулин, кортизол, естроген и тестостерон, меѓу останатите. Тестостеронот се создава најмногу при спиењето, па така недостатокот од сон може да доведе до недоволно лачење на овој хормон.

"“Online”/

 

Како ќе се одрази хормонскиот дисбаланс врз нашиот квалитет на спиење?

Хормоналниот дисбаланс може значително да го наруши квалитетот на сонот преку нарушување на циклусот заспивање-будење. Хормоните како кортизол, мелатонин, естроген и прогестерон имаат клучна улога во одржувањето на деноноќниот ритам и одржувањето на мирен и квалитетен сон.

На пример, зголемените нивоа на кортизол, често поради хроничен стрес, може да ја зголемат будноста и да го отежнат заспивањето. Мелатонинот, познат како хормон за спиење, го регулира времето на заспивање, а нерамнотежата во неговото производство може да доведе до потешкотии во заспивањето и одржувањето на редовна шема на спиење.

Кај жените, флуктуациите во нивото на естроген и прогестерон за време на менструалните циклуси, бременоста и менопаузата може да резултираат со намален квалитет на спиење и проблеми како што се несоницата и честите будења. Естрогенот генерално се смета дека го поттикнува спиењето со тоа што влијае на серотонинскиот метаболизам. Серотонинот е инаку невротрансмитер кој меѓу другото помага и во регулацијата на спиењето, додека прогестеронот има седативно дејство. Кога овие хормони се неурамнотежени, природните механизми за поттикнување на спиењето се нарушени, што доведува до лош квалитет на сонот, несоница и отежнато заспивање. 

Од друга страна, тироидните хормони исто така може да влијаат на сонот, при што при хипертироидизмот поради зголемените метаболички стапки може да се јави несоницата, а хипотироидизмот доведува до прекумерна поспаност.

Примери има уште многу, но суштината е дека е важно навремено да ја забележиме и да ја разбереме ваквата поврзаност со цел да го задржиме квалитетот на нашиот сон. Хормоните имаат навистина важни и бројни функции во нашиот организам, па воопшто не е изненадувачки дека истите можат лесно да влијаат и врз спиењето. 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор