fbpx

KAФЕ или ЧАЈ? Најдобро и ДВЕТЕ, вели едно британско истражување! Зошто?

tonus

Ако го следите нашиот блог, веројатно досега повеќе пати сте прочитале дека пиењето кафе и пиењето чај може да има извонредни ефекти по нашето здравје.

[Поврзано: Чај, јаболки и бобести овошки против деменција?]

Повеќе различни истражувања го поврзуваат кафето со намален ризик од различни заболувања, како деменција, срцеви болести итн. Истото е случај и за разните типови чаеви. Во продолжение, нешто повеќе за една студија која испитува дали пиењето и на двата пијалоци во текот на денот, може да направи одредена позитивна промена плус.

"“Online”/

[Поврзано: Добри вести за љубителите на КАФЕТО!]

Кафе или чај? И двете!

Истражувачите од споменатата студија утврдиле дека оние што пијат 2-3 шолји кафе и 2-3 шолји чај во текот на денот, имаат за 30% помал ризик од мозочен удар и за 28% помал ризик за развивање деменција во однос на тие што не пијат.

[Поврзано: Зошто е подобро кафето да се пие ПОСЛЕ, а не пред доручекот?]

Навиките за пиење чај и кафе се навистина многу застапени низ нашата популација. Затоа дури и најмалите потенцијални здравствени импликации поврзани со кафето или чајот, можат да бидат исклучително важно прашање за јавното здравје!

Синергистички ефект

Како што веќе споменавме, бројни студии се занимавале и покажале значителни здравствени бенефити од умереното консумирање на кафе и чај одделно, но досега не бил детално испитан нивниот ефект кога се пијат ,,заедно” (во текот на истиот ден, а не измешани).

Истражувачите ги анализирале податоците на над 365 илјади лица од Британија во однос на навиките за пиење кафе и чај, а анализиран бил и ризикот од развој на мозочен удар и деменција.

[Поврзано: Мозочен удар – како да го препознаете, што да преземете и зошто е важно брзо да реагирате?]

Во текот на следењето на испитаниците (во просек 11,4 години), 2,8% од нив доживеале мозочен удар, а 1,4% развиле деменција.

Што велат добиените резултати?

По направените пресметки и анализи, ризикот од мозочен удар кај лицата што пиеле половина до една чаша кафе на ден, бил за 10% понизок од тие што не пиеле. Кај оние што консумирале повеќе од 2 шолји кафе дневно, ризикот бил за 8% помал. Лицата пак, што пиеле повеќе од 2 шолји чај дневно, покажале 16% помал ризик од мозочен удар.

Но што е најзначајно да се каже? Испитаниците што пиеле и кафе и чај во текот на денот, имале најголемо намалување на ризикот! Дури 32% кога пиеле 2-3 кафиња и 2-3 шолји чај! Слично, ризикот од деменција бил намален за 28%!

Кафето и чајот не се добри само во превенцијата!

Во ова истражување, кафето и чајот се покажале и како одлични и кај лицата што веќе искусиле мозочен удар. Пиењето 2-3 шолји кафе се поврзува со 20% помал ризик од деменција по веќе доживеаниот мозочен удар. Дополнително, пиењето чај во комбинација со кафето во текот на денот, се поврзува со неверојатни 50% помал ризик од деменција по доживеан мозочен удар.

[Поврзано: Како треба да живеете ПОСЛЕ преживеан срцев удар?]

Ова истражување не наоѓа поврзаност помеѓу консумирањето кафе и чај и хеморагичниот мозчен удар.

Краток заклучок

Добиените податоци од истражувањето се исклучително позитивни за љубителите на кафе и чај.

Имајќи предвид дека кај нас постои традиција за пиење кафе и чај, оваа студија е уште една одлична причина да ја задржиме ваквата традиција. Тоа особено важи за повозрасните лица, бидејќи имаат многу позначаен ризик и од мозочен удар и од деменција.

[Поврзано: 7 причини зошто чајот се пие и на лето!]

Сепак, кафето содржи кофеин, а неретко се ,,збогатува” и со доста шеќери. Затоа, внимавајте на испиените количества и не додавајте премногу шеќер во кафето!

[Поврзано: СТЕВИА – 300 пати послатка од шеќерот!]

Извор:
,,Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank”  November 2021, PLOS Medicine

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор