fbpx

Дали КАФЕAВИОТ шеќер е само обичен бел, но ОБОЕН шеќер?

tonus

Во претходните статии зборувавме за неверојатните придобивки од едноставното заменување на храната добиена од рафинираните бели брашнa, со полнозрнестата, интегрална храна, но и општо, за бенефитите од нејзината редовна употреба.

Значи, добро е белиот леб да се замени со интегрален, макароните и шпагетите со интегрални тестенини, белиот ориз со интегралниот итн. Но, што со белиот шеќер? Дали е корисно тој да се замени со кафениот?

Околу оваа тема многу се зборува во јавноста и се шират доста митови и невистини тврдења.

Во продолжение, нутритивна споредба помеѓу белиот и кафениот шеќер. Кој е подобар?  Дали воопшто треба да преферираме некој или воопшто да употребуваме грануларен шеќер?

"“Online”/

Во што е разликата помеѓу кафениот и белиот шеќер?

Разликите се движат во три насоки:

Разлики во процесот на добивање

Секој грануларен шеќер се добива со специјален тип на процесирање на шеќерната репка или трска. Белиот и кафениот шеќер подлегнуваат на истите процеси, со одредени мали разлики.

Процесот е следен:

Прво, подготвениот шеќерен раствор од репката се екстрахира, прочистува и загрева, со цел формирање концентриран сируп, наречен меласа.

Следува процесот на центрифугирање, каде се продуцираат шеќерните кристали, односно се одвојуваат од матичниот меласен сируп.

Вака добиените кристали се кафени, малку покрупни и сé уште содржат одреден процент меласа. Ова е нерафинираниот кафен шеќер, кој има мал процент на минерална содржина, но повеќе од рафинираниот кафен шеќер.

За добивање на белиот, ваквиот нерафиниран кафен шеќер подложи на одредени процеси за обезбојување и прочистување. Во некои од процесите за прочистување се корити и сулфур, кој во одредена мера може да остане во крајниот продукт, што е доста штетно по здравјето.

Најчесто користениот кафен шеќер кој можете да го најдете во маркетите е всушност кристален бел шеќер, на кој му е вратена дел од меласата, со цел обојување.

 

Нутритивни разлики


Имајќи предвид дека двата типа на шеќери се добиени од ист растителен извор, а и процесот на добивање е истиот, со многу мали разлики, сличната хранлива вредност не е сосема изненадувачка.

Единствената мала разлика е малку поголемата минералната содржина на кафениот шеќер, поради присутната меласа – главно калциум, магнезиум, железо, калиум и манган. Сепак, ова се навистина занемарувачки разлики. Минералните количества во кафениот шеќер се само неколку проценти (1-3%) од дневно препорачаниот внес и тоа при внесено поголемо количество кафен шеќер (над 50g).

Калориската вредност и гликемискиот индекс на двата типа шеќери е исто така иста.


• Разлики при готвењето, разлики во вкусовите карактеристики и бојата


Токму овие разлики се единствените релевантни и главно заради нив се произведуваат овие два различни типа на шеќери.

Кафениот има подобар вкус, но е полош за производство на кондиторски производи, бидејќи  продуктите ќе би биле поподложни на примање влага и погусти. Употребата на грануларниот бел шеќер овозможува полесно формирање на воздушест простор во кондиторските производи, што е многу важно за нивната посакувана структура. Дополнително, кафениот шеќер може да ја наруши посакуваната боја.

Од друга страна, кафениот шеќер е подобар за производство на сосови за скара, одредени глазури итн.

Па, кој шеќер треба да го избереме?

Како што гледаме од фактите, разликите помеѓу двата типа на шеќери се занемарливи и паѓаат во вода сите теории дека замената на белиот со кафен шеќер, би довело до некакви здравствени бенефити.

Кои се клучните параметри според кои можеме да го заклучиме ова?

Калориската вредност – иста.
Гликемискиот индекс – ист.
◦ Нутритивна вредност – речиси иста, со занемарливи разлики.

Слабиот минерален состав на кафениот шеќер не може да има никакви бенефити по здравјето, напротив, внесувањето на овој било каков вид  на шеќер претставува енергетска ,,бомба” или шок за телото и ништо друго освен тоа.

Внесениот шеќерот прави глукозни пикови во крвта и потоа нагли падови. Ова е еднонасочен пат кон зголемување на телесната тежина и воспалителни процеси во организмот, а тоа пак, пат кон низа заболувања.

Според истражувањата, грануларниот шеќер е помеѓу водечките причини за пандемската застапеност на гојазноста, во светски рамки.

Според релевантните здравствени институции и експертите, количествата на грануларен шеќер треба да ги сведеме на минимум (не повеќе од 5% од вкупниот внес на калории, а идеално би било и 0%).

Можеби некој ќе се запраша, но нели телото функционира на глукоза, па како тогаш 0%?

Тоа е точно, но глукозата треба да доаѓа од полисахаридната храна, односно продуктите богата со сложени јаглехидрати, како скробната храна, која освен јаглехидрати содржи  растителни влакна и солиден процент други микронутриенти (минерали и витамини).

Практично, заклучокот би бил дека употребата на кафен шеќер, со цел зголемување на минералниот внес е исто како да пиеме Кока-кола за да го зголемиме внесот на калуим, бидејќи и таа содржи одреден процент калиум.

Прифатливи замени – засладувачи◦ Мед

◦ Јаворов сируп

◦ Агаве сируп

◦ Различни видови природни засладувачи

Внимавајте на т.н. скриени шеќери!

 

Не секогаш сме свесни дека внсуваме шеќери, бидејќи шеќерот не е само оној додадениот во кафињата, чаевите или во тортите кои се подготвуваат со него. Тој е насекаде во облик на ,,скриен шеќер”. Ќе наведеме само неколку производи кои често се користат, а малкумина се свесни дека содржат значителни количества додаден шеќер:

Различни типови кечап

◦ Овошни јогурти

◦ Енергетски пијалаци

◦ Салатни дресинзи

◦ Различни ,,енергетски” барови, житарки итн

◦ Сосови за паста

◦ ,,Инстант” мусли

◦ Конзервирани овошки

◦ Ладни чаеви

◦ Сушено овошје

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор