Додека повеќето салати ќе ве остават гладни за кратко време, оваа е поразлична благодарение токму на киноа семето. Таа има потенцијал да биде цел оброк и тоа со особено балансирана хранлива вредност. Покрај тоа, во летниот период особено ни е важно храната на трпезите да биде ,,лесна” – Летната ладна киноа салата со цвекло и спанаќ е токму тоа што ни треба!
[Поврзано: Свесно јадење – Едноставен начин на јадење што обезбедува трајни резултати]
Киноа семе – Растителен извор на сите 9 есенцијални аминокиселини
Киноа семето е богато со протеини (има доволни количества на сите есенцијални аминокиселини) и растителни влакна, што ја прави оваа храна поттикнувач на чувство на полн стомак и особено корисна при слабеење.
Покрај тоа, киноа семето содржи повеќе витамини од Б групата, калиум, железо, калциум, фосфор, витамин Е и низа на корисни антиоксиданти. Сите набројани компоненти имаат свој специфичен корисен импакт на нашето здравје.
[Поврзано: Киноа семе – еден од ретките растителни извори на сите девет есенцијални аминокиселини!]
Дополнително, и другите присутни намирници во салатата содржат исто така низа корисни компоненти, што ја прават оваа салата особено богат извор на најразлични микронутриенти и фитохемикалии.
[Поврзано: Не се доволни само витамините и минералите, ни треба ФИТОХЕМИКАЛИИ! Што претставуваат тие?]
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
За салатата:
- 100g киноа семе, зготвена во 200ml вода (1 шоља)
- 75g соја зрна
- една шака бадеми (можете и да ги потпечете во рерна, сосема кратко)
- 1 свежно цвекло со средна големина, излупено и крупно изрендано
- 1 голем морков, излупен и крупно изрендан
- 300g спанаќ, добро измиен и исчистен и крупно исецкан
За сосот (преливот):
- 3 супени лажици јаболков оцет
- сок од половина лимон
- 2 супени лажици маслиново масло
- 2 супени лажици мед
- ½ до 1 кафена лажичка Dijon сенф
- малку сол
- бибер (по желба)
- магдонос или нане, ситно исецкани
Начин на подготовка:
- Подгответе го зеленчукот на начинот објаснет погоре.
- Добро измијте ја киноата и ставете ја да се вари во 200ml вода. Оставете ја да зоврие, а потоа намалете го огнот и оставете ја да се крчка 15-тина минути. Тргнете го тенџерето од оган и оставете го на страна 5 минути пред да го исцедите вишокот вода. Потоа оставете го киноа семето да се излади и подгответе ја салатата.
- Во еден голем сад за салата, ставете ги цвеклото, морковот, спанаќот, сојата и бадемите. На крај, додадете ја зготвената киноа откако убаво ќе се излади. Промешајте ја целата наведена содржина.
- Во едно помало садче, ставете ги сите состојки кои ви се потребни за сосот и добро, телено промешајте, внимавајќи на текстурата.
- Прелијте го сосот врз салатата и нежно промешајте ја. Зачинете со сол и бибер. На крај, можете да го додадете магдоносот или нането, во зависност од вашите преференци.
– Овој рецепт прави 2-3 порции.
Идеи за додаток: хумус, фалафел, пита лепче.
Нутритивна вредност на 1 порција, без додатоци:
Калории | Јаглехидрати [g] | Протеини [g] | Масти [g] |
360 | 44g (8g фибер) | 12g | 16g |
Овој оброк е особено богат со следните микронутриенти: витамин А, витамин К, потоа железо, калиум, натриум