fbpx

Две МЕДИТЕРАНСКИ САЛАТИ што можат да послужат како РУЧЕК!

tonus

Предлог за ручек: Мароканска салата од кускус и леблебија

Мароканската кујна вклучува широк спектар на зачини, кои создаваат комплексен профил вкусови. Овие зачини и вкусови се под влијание на медитеранската и арапската кујна поради самата местоположба на Мароко. Кускусот е популарна состојка во двете кујни, а нивните салати или пилафи често вклучуваат суво овошје (во овој рецепт тоа е изоставено), но ако сте обожавател, дефинитивно може да додадете суво грозје или некакво друго суво овошје во ова јадење.

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

  • 1 шоља вода
  • 1 шоља или кесичка кускус
  • 1 супена лажица маслиново масло
  • 1 средно-голем морков, рендан
  • 1 црвена пиперка, ситно исецкана на коцки
  • 2 средни кромиди, ситно исецкани
  • 1 конзерва наут, исцедена и исплакната

За сосот:

  • 2 кафени лажички вински оцет
  • ½ кафена лажичка ким
  • ¼ кафена лажичка цимет
  • ¼ кафена лажичка морска сол

Начин на подготовка:

  • Во мало тенџере, доведете ја водата до вриење. Кога ќе зоврие, додадете го кускусот и веднаш тргнете го тенџерето од оган, покријте го и оставете да отстои 5 минути. Остатокот вода (доколку има) исцедете го.
  • Во меѓувреме, подгответе го сосот така што во мала чинија ќе изматите маслиново масло со оцет, ким, цимет и сол.
  • Размешајте го кускусот со вилушка и истурете го во средна чинија. Додадете ги морковот, црвената пиперка, зелениот кромид и наутот и добро промешајте.
  • Истурете го сосот врз мешавината од кускус и наут и нежно промешајте. Служете веднаш.
  • Овој рецепт прави 4 порции.

Нутритивна вредност:
(на 1 порција)

Калории: 331 Јаглехидрати: 46g од кои растителни влакна: 9g и шеќери: 2g;  Протеини: 13g; Масти: 7g од кои заситени масти: 1g; Витамин A:  4559 IU; Витамин Ц: 40mg; Калциум: 77mg; Железо: 3mg

"“Online”/

Предлог за вечера: Салата со компири и леќа

Леќата е богат зеленчук со низа бенефити за нашето здравје, а чорбата од леќа не е единствениот начин на кој можеме да ги искористиме сите здравствени потенцијали на оваа намирница. Оваа лесна зимска салата е одлична идеја за лесна и здрава вечера.

За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:

  • 2 големи кромиди, едниот преполовен, а другиот ситно исецкан на коцки
  • 4 гранчиња мајчина душица или 2 супени лажички сува мајчина душичка
  • 1 мал ловоров лист
  • 1 чаша зелена леќа, исчистена, добро измиена и сварена
  • 1 мал ловоров лист
  • ½ кафена лажичка морска сол
  • 4 шољи вода
  • ½ кафена лажичка мелен црн бибер
  • 800g компир, исецкан на крупни коцки и сварен
  • 2 супени лажици вински оцет
  • 1 до 2 чешниња лук, ситно исецкани
  • 1 супена лажица Dijon сенф
  • ¼ шоља (околу 4 супени лажици) маслиново масло
  • неколку каламата маслинки (околу 6-7), преполовени и со извадена семка
  • 4 кисели краставички, ситно исецкани на коцки
  • свеж магдонос, ситно исецкан

Начин на подготовка:

  • Започнете со готвење на леќата. Ставете ја исчистената леќа во мало/средно тенџере со преполовениот кромид, гранките од мајчина душица, ловоровиот лист, малку сол и 4 шољи вода. Оставете ја леќата да крчка на средна топлина 25 до 30 минути, додека не стане мека. Исцедете ja леќата, а останатите состојки отстранете ги. Поклопете го тенџерето и тргнете ја леќата на страна
  • Во меѓувреме, сварете ги компирите: Во посебен сад, покријте ги компирите со ладна вода. Доведете ги компирите до вриење и оставете ги 15-тина минути. Кога ќе поминат 15 минути, компирите треба да бидат доволно меки за лесно да се прободат со чепкалка за заби или нож. Исцедете ги и тргнете на страна.
  • Додека се вари компирот, ставете го исецканиот кромид и оцетот во голем, длабок сад и додадете ги лукот, сенфот, малку сол и бибер, и маслиновото масло. Додадете ги и каламата маслинките, сецканите корнишони и исецканиот кромид.
  • Додадете ги сварените компири и леќата во садот и промешајте. Прилагодете ги зачините според вашиот вкус со дополнително сол и бибер доколку е потребно. Одозгора наросете го магдоносот и служете.
  • Овој рецепт прави 4 порции како главен оброк, а 6 како прилог.
  • Салатата можете да ја чувате во фрижидер во затворен сад најмногу 5 дена.

Нутритивна вредност:
(на 1 порција)

Калории:
372 Јаглехидрати: 51g од кои растителни влакна: 8g и шеќери: 2.6g;  Протеини: 8.2g; Масти: 16g од кои заситени масти: 2g; Витамин Б6: 0.6mg; Бакар: 0.5mg; Калиум: 924mg

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор