fbpx

Однесувајте се како да сте носители на вирусот!

tonus

Однесувајте се како да сте носители на вирусот, или ШТИТЕТЕ ги другите од себе си!

На почетоците на пандемијата на корона вирусот, епидемиолозите беа на став дека генерално тој е пренесуван од луѓе кои имаат веќе видливи симптоми. Но, најновата студија која го доведува во прашање ова, односно преиспитува дали луѓето кои не покажуваат симптоми се способни да го прошират вирусот, дава не баш очекувани резултати.

Според истражувачите од Кина, кои ја спровеле студијата, токму оние носители на вирусот кои немаат симптоми или имаат доста блага симптоматологија се главните причинители за брзото, ескпоненцијално ширење на вирусот. Ваквото ширење на Covid-19 е наречено и ,,прикриено” ширење. Истражувачите добиле податоци кои укажуваат дека дури 2/3 од случаите на корона се пренесуваат на овој начин!

"“Online”/

Несвесноста на луѓето дека се носители

Како главна причина за ваквата ситуација се смета несвесноста на луѓето дека се носители на вирусот. Кај повеќето луѓе инфекцијата се манифестира со доста благи симптоми како благо покачена температура, слаба кашлица и благо губење на енергијата. Кај некои поединци може дури и да не се појават никакви симптоми. Но, поради брзиот начин на живот луѓето и не обрнуваат многу внимание, затоа што ваквите симптоми го прават корона вирусот тежок за разликување од секојдневните други вирусни и бактериски инфекции. Како фактор исто така може да се земе и неинформираноста.

На овој начин, вирусот лесно се пренесува, па може да стигне и до оние кои што се сметаат за ранливи категории како повозрасните лица и лицата со компромитиран имунитет. Тука настанува проблемот. Лицата со нарушен имунитет неретко завршуваат на интензивна нега. Со зголемувањето на ваквиот тип на пациенти, здравствениот систем се потешко се носи со ситуацијата, па може да дојде дури и до работ на колапс. Добар пример е развиеното италијанско здравство.

Важно да се напомене е и укажувањето на епидемиолозите дека и лицата кои се во период на инкубација се способни да го шират вирусот. Тоа значи дека и оние кои потенцијално би покажале симптоми, во просек 5 дена пред тоа (а некогаш дури и до 28 денови), се способни да заразуваат други луѓе.

Што е заклучокот?

Овие нови нови податоци всушност покажуваат од колкава важност е да се однесуваме како да сме веќе носители на вирусот, барем уште 30 дена. Што всушност значи тоа?

Тоа значи дека во наредниот период треба да се придржуваме до мерките на СЗО и нашите здравствени власти за спречување на ширењето на вирусот. Тоа подразбира следно.

Прво, одржување на личната хигиена (правилно миење на рацете со сапун и топла вода) и редовно дезинфицирање на фреквентните површини во домот со соодветни средства.

Второ, што поретко излегување од дома, само за неопходните причини. Задолжително носење на маски, па и ракавици во затворени простории каде што можат да се најдат повеќе луѓе и поретко се проветрува. Такви простори се супермаркетите и аптеките на пример, кои периодов се често посетувани. Групните собирања над 4 луѓе не доаѓаат во предвид. Научниците велат: ,,Што побрзо и поефикасно се самоизолираме, односно ги ограничиме нашите контакти со луѓето, тоа побрзо ќе му застанеме на патот на ширењето на вирусот.”

Внимавајте на затворените простории

Маските во затворените простории се препорачува заради тоа што една јапонска студија укажува дека дури 80% од заразените лица не заразуваат други лица на директен начин (значи преку кивање и кашлање). Заразувањето, според студијата се случува е најчесто во затворени простории кои ретко се проветруваат, а вирусот може да остане во воздухот и до некој час (според германска студија), пред да падне на одредена површина. Секако, заразувањето може да настане и при контакт со овие површини, а потоа со лицето.

Трето, практикување на социјално дистанцирање од најмалку 1,5 метри. И ова е важно да го применуваме при неопходните излегувања. Социјалното дистанцирање ни создава еден вид на ,,бариера” .

Друга причина зошто треба да се однесуваме како да сме носители на вирусот е фактот што многу тешко можеме точно да го утврдиме бројот на заболени лица.

Научниците од претходно споменатата кинеска студија велат дека бројот на реално заболени е 5, па можеби и 10 пати поголем од бројот на утврдените. Но што е поважно, тој сигурно не е помал од тоа. Само неколку земји во светот, како Германија и Јужна Кореа, на пример, прават помасовни скенирање на населението, па единствено таму можеме да сметаме дека бројот на потврдени заболени е близу до реалниот. Огромен број од реално заболените се со слаби или никакви симптоми, па полесно е да се самоизолираат отколку да бидат пронајдени и да се тестираат.

Со однесувањето како веќе да сме носители на вирусот, ги заштитуваме ранливите категории на луѓе во нашата заедница. Затоа да бидеме совесни и да останеме дома.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор