Мексиканска киноа
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
● 1 мал црвен кромид, крупно исецкан
● 3 чешниња лук, ситно исецкани
● 2 црвени бабури, исечени на крупни коцки
● 1 шоља киноа, измиена
● 1 ½ шоља растителен бујон
● 3 средни домати, исечени на крупни коцки
● 1 конзерва црн или обичен грав, исцеден и измиен
● 100g пченка од конзерва
● 1 кафена лажичка црвен пипер
● ½ кафена лажичка кумин или куркума
● ½ кафена лажичка сол
● ½ кафена лажичка црн бибер
● Малку сок од 1 лимета (може да користите и обичен лимон)
● 2 перца млад кромид, ситно исецкан
● Малку свеж магдонос, ситно исецкан
● 2 лажички ладно цедено маслиново масо
● 4 кришки потпечен интегрален леб
Начин на подготовка:
- Во едно тенџере или големо тавче со капак загрејте малку маслиново масло и пропржете го кромидот сосема кратко (2-3 минути). Потоа додадете ги лукот и бабурите, промешајте и гответе уште 2 минути.
- Додадете ги сите состојки освен сокот од лиметата, младиот кромид и магдоносот. Промешајте.
- Поклопете го тенџерето со капак и оставете ја киноата да се зготви околу 20 минути, со повремено мешање (за да не се залепи на дното). Доколку киноата брзо се лепи и загорува, намалете го оганот.
- Тргнете го тенџерето од оган и додадете го сокот од лимета, младиот кромид, магдоносот и сите зачини. Промешајте и служете.
– Овој рецепт прави 3 порции.
Калории | Јаглехидрати [g] | Протеини [g] | Масти [g] |
640 | 110g (25g фибер) | 27g | 12g |
Овој оброк е особено богат со следните микронутриенти: витамини од Б групата (Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б9), витамин K, витамин А, витамин Ц, витамин Е, потоа бакар, железо, манган, магнезиум, фосфор, калиум, селен, цинк
Рижото со грашок и пченка
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
За рижотото:
- 5 чаши растителен бујон
- 2 кафени лажица ладно цедено маслиново масло
- ½ среден кромид, ситно исечкан
- 4 чешниња лук, ситно исечкани
- ½ кафена лажичка морска сол
- 1 чаша интегрален ориз
- ½ кафена лажичка свежо мелен бибер, или нешто повеќе по вкус
- 2 кафени лажички лук во прав
Додатоци:
- сок од ½ лимон
- ½ кафена лажичка маслиново масло
- морска сол и бибер, по вкус
- свеж магдонос, ситно исечкан
- рендана кора од лимон
Начин на подготвка:
- Во еден длабок сад ставете вода и неколку коцки мраз. Во тенџере со зовриена солена вода, бланширајте само една од двете чаши замрзнат грашок, околу 1 минута. Другата чаша грашок оставете ја на страна за да се одмрзне. Бланшираниот грашок префрлете го во ледената вода за да го „шокирате“. Кога грашокот ќе се олади, исцедете и исушете го со хартиена крпа. Префрлете го во блендер и блендирајте додека не се направи пире, а потоа тргнете го на страна.
- Во едно поголемо тенџере или тавче со капак, загрејте го растителниот бујон на средно висока температура додека не зоврие, а потоа тргнете го од оган. Во друго тенџере, загрејте го маслиновото масло на средно висока температура, додадете ги кромидот и лукот динсувајте 3 до 5 минути, додека не станат проѕирни. Посолете, додадете го оризот и промешајте.
- Во тенџерето со оризот додадете ½ чаша растителен бујон, заедно со сол и бибер по вкус и измешајте над тивок оган, мешајќи често додека не испари речиси целата течност. Додавајте го остатокот од бујонот на дози од ½ чаша, мешајќи често. Почекајте да се апсорбира целата претходна течност пред да додадете ½ чаша бујон повторно. Гответе додека оризот не стане кремаст, околу 20 до 25 минути.
- Кога ќе забележите дека оризот е речиси готов, почнете со додавање на лукот во прав, пирето од грашок, одмрзнатиот грашок и пченката која претходно сте ја исцедиле и исплакнале. Сето тоа добро промешајте го, тргнете го од оган и почекајте малку да се излади пред да служите.
- Пред служење, можете да ги ставите додатоците кои се наведени погоре, доколку сакате.
-Овој рецепт прави 2 порции.
Нутритивна вредност на 1 порција:
Калории | Јаглехидрати [g] | Протеини [g] | Масти [g] |
600 | 111g (15g фибер) | 18g | 10g |
Овој оброк е особено богат со следните микронутриенти: витамини од Б групата (Б1, Б3, Б6, Б9), витамин K, витамин А, витамин Ц, потоа бакар, железо, манган, магнезиум, фосфор, селен, цинк