fbpx

И пасивното пушење е штетно за срцето

tonus

Можеби првата асоцијација за штетноста од пушењето е нивниот ефект врз белите дробови. Тоа е неоспорливо и можеби и најголемо штетно дејство што цигарите го имаат врз нашето тело. Но, нажалост нивното влијание не запира тука и огромниот штетен ефект што го имаат цигарите може да се согледа и врз кардиоваскуларното зравје. Со секоја испушена цигара, науката вели дека се зголемува ризикот за појава на проблеми поврзани со здравјето на срцето.

 

Како влијаат цигарите врз кардиоваскуларното здравје?

 

Грубата статистика покажува дека 25% од инфарктите се предизвикани од пушењето. Исто така, пушачите се од 2 до 4 пати поподложни на разни срцеви заболувања. Штетниот дим од цигарите кој е причина за т.н „пасивно пушење“ може да влијае и да го загрози здравјето и на луѓето околу вас.

"“Online”/

 

Нашето срце зависи од редовен и континуиран доток на кислород и нутриенти од крвта. Тие доаѓаат до срцето преку крвотокот или т.н циркулаторен систем. Со тек на време, наслаги од масти може да се појават во внатрешноста од крвните садови. Ова доведува до стеснување, а тоа го намалува протокот на крвта и го зголемува ризикот од инфаркт. Оваа состојба е наречена артериосклероза. Пушењето се смета дека го забрзува ваквото таложње и стеснување на крвните садови. Дополнително, пушењето ги оштетува и останатите крвни садови низ целото тело. Ваквите „периферни артериски заболувања“ може да доведат до намалена циркулација – особено кај дланките и стапалата, згрутчување на крвта и сл. Откажување на цигарите се смета како најпревентабилен чекор за намалување на ризикот од појава на ваквата состојба.

 

Пушењето исто така може да доведе и до мозочен удар – состојба кога дотокот на крв до мозокот е попречен или целосно запрен. Тоа може да предизвика трајно оштетување на мозокот, па дури и смрт. Ризикот за мозочен удар е највисок кај активните пушачи, наспроти луѓето кои ги откажале цигарите или пак никогаш не пушеле.

 

Дополнителен ризик во комбинација со некои останати состојби

 

Без разлика на бројот на испушени цигари, пушењето е штетно по кардиоваскуларното здравје. За жени кои користат орална контрацепција или луѓе кои имаат дијабет, а се пушачи, ризикот од вакви заболувања е уште поголем.

Пасивното пушење, односно вдишувањето на чадот од туѓа цигара, исто така претставува ризик за појава на заболувања. Особено за децата ваквиот чад е штетен, бидејќи може да влијае врз нивните нивоа на HDL или „добар“ холестерол, нивниот крвен притисок и може да предизвика оштетувања на срцевото ткиво.

Некои истражувања покажуваат дека непушачите кои редовно се изложени на дим од цигари, имаат 25 до 30% поголем ризик од појава на коронарни срцеви заболувања. Ваквата статистика е загрижувачка и се смета дека 30.000 смртни случаи во САД се предизвикани од пасивно пушење.

Пушењето го покачува крвниот притисок, а тоа може дополнително да е штетно и проблематично за луѓето кои веќе имаат хипертензија.

 

Откажувањето на цигарите значи и поздраво срце

 

Иако најдобар начин да го заштитите здравјето на вашето срце е никогаш да не пушите, откажувањето сепак доведува до значително подобрено здравје со тек на времето.

  • По 20 минути од гасењето на цигарата, вашиот пулс и притисок се враќаат во нормала
  • По 12 часа, нивоата на јаглероден моноксид во крвта се нормализираат, овозможувајќи повеќе кислород да се пренесе до виталните органи и срцето
  • По 1 година, ризикот за појава на инфаркт или мозочен удар е преполовен, а по 4 години непушење, ризикот за мозочен удар е еднаков како и на непушач.

Откажувањето не е лесно, но е неопходно за подобро здравје. Не чекајте да се јават проблемите за да реагирате. Пушењето е штетно за вашиот организам и доведува до помал квалитет на живеење. Со ваша волја и решителност, како и поддршка од средината, можете трајно да ги откажете цигарите.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор