Како што се наближуваме кон есента, забележуваме нови зеленчуци кои се појавуваат на нашите пазари. Сега започнува периодот на можеби еден од најпопуларните наши зеленчуци – црвената пиперка. Таа е најпопуларна и најкористена со причина. Има извонреден вкус, богата текстура, може да се користи како свежа, но и како печена во безброј рецепти. Покрај тоа, таа е исклучително нутритивна и здрава. Токму затоа, денес ви издвојуваме три рецепти за вкусни и здрави намази од црвена пиперка. За подготовка на овие рецепти ќе ви биде потребен некаков тип на блендер.
Пиперката претставува еден од најдобрите извори на витамин Ц
Пиперката (Capsicum annuum) е повеќегодишно зеленчуково растение од семејството цветни растенија Solanaceae, во кое се и компирот, доматите итн. Се сретнува во повеќе бои и облици, а на нашите простори најзастапени сорти се: бабурите, зелените пиперки, црвените пиперки, фефероните и сл.
Пиперките се густо-нутритивна храна, односно имаат висока нутритивна, а ниска калориска вредност. Содржат висок процент на вода(над92%).
Во 100g свежа пиперка се содржат само 31kcal, од 6g јаглехидрати(4,2g шеќери), 1g протеини и 0.3g масти.
Исто така, количеството на растителни влакна е одлично – 2,1g.
Содржат фруктоза и глукоза кои се одговорни за слаткиот вкус.
Што се однесува до микронутритивниот состав, тој е фасцинантен. Освен што се еден од најбогатите извори на витамин Ц (169% од дневно препорачаниот внес), пиперките се и добар извор на витамин Б6, витамин К, калиум, железо, фолна киселина и провитамин А.
Дополнително, тие содржат бројни антиоксидативни соединенија кои даваат разни корисни бенефити за нашето здравје.
Намаз од печени црвени пиперки и грав
Потребни намирници:
- 1 конзерва грав
- 3-4 печени црвени пиперки
- Малку свеж босилок
- 3 големи лажици рендан пармезан
- Сок од половина лимон
- 2-3 чешниња лук
- Малку сол и мелен црн бибер
- Маслиново масло
Начин на подготовка:
- Во блендер ставете ги сите состојки, освен маслиновото масло и блендирајте додека не добиете мазна, кремава структура. Додадете го маслиново масло и повторно изблендирајте со цел истото да се хомогенизира.
- Ваквиот намаз може веднаш да го послужите како прилог во било кој оброк или на парче интегрален леб.
Намаз од печени црвени пиперки и наут
Потребни намирници:
- 1 конзерва претходно подготвен наут
- 1-2 чешниња лук
- Маслиново масло
- Сок од лимон
- 3 печени црвени пиперки
- Малку свеж магдонос
Начин на подготовка:
- Сите намирници ставете ги во блендер. Блендирајте додека не добиете смеса која е густа и кремава. Додадете дополнителни зачини по вкус и послужете како прилог или со интегрално парче леб.
Намаз од печени црвени пиперки и фета сирење
Потребни намирници:
- Околу 200g фета сирење
- 2-3 печени црвени пиперки
- Маслиново масло
- Малку сок од лимон
- Малку средно лут буковец
- Сол и мелен црн бибер
- 1-2 чешниња лук
Начин на подготовка:
- Во блендер ставете ги состојките и изблендирајте додека не добиете фина, кремава структура. Не претерувајте со блендирањето и оставете мали парченца од фета сирењето да се сепак видливи.
- Послужете веднаш или оставете ја смесата некој период во фрижидер со цел да се олади. Ваквиот намаз оди одлично со крекери, интегрален леб или како прилог на главно јадење.