fbpx

Помали чинии – побрзо слабеење?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Помеѓу најважните принципи на слабеењето е намалувањето на порциите и тоа е доста логично, помала порција – помалку калории.

[Поврзано: Што всушност претставуваат калориите?
Важни принципи на слабеењето – Што треба, а што не треба да правите? ]

Но, тука се поставува едно клучно прашање: Како да ги намалите порциите без да останете гладни?

"“Online”/

За среќа, постојат повеќе ,,стратегии” со чија примена ќе можете успешно ќе ги скратите оброците, без притоа да останете гладни. Јадењето помалку калории не значи гладување! Во продолжение, 7 такви совети или стратегии.

1) Користете помали чинии и прибор

Ова звучи доста логично, нели? Но покрај тоа што звучи логично, значајно да се каже е дека за влијанието на големината на приборот врз тоа колку храна ќе изедеме, постои и научна основа, искажана во повеќе истражувања.

На пример, една студија вели дека оние кои ја сервирале во поголеми чинии, јаделе дури за 77% повеќе паста, од они кои користеле чинии со средна големина.

Употребата на преголеми чинии може да направи впечаток дека на чинијата има многу малку храна, па тоа да води кон прејадување.

[Поврзано: 13 практични совети како да не се ПРЕЈАДЕТЕ]

2) Користете ја чинијата како мерка за сервирање на порциите


Мерењето на секоја храна одделно е заморно и неодржливо за повеќето луѓе, па чинијата може да биде одлична мерка за тоа колку јадеме. На овој начин, можете значително да си помогнете, односно да имате балансиран оброк, во смисла и на макро и на микронутриенти.

Генерални правила кои важат за едно сервирање на храна:

▫ зеленчук или салати – половина од просторот на чинијата
▫ протеинска храна – ¼ од чинијата
▫ сложени јаглехидрати (полнозрнаста, скробна храна) – ¼ од чинијата
▫ здрави масти – половина голема лажица (до 10 грама)

Секако, ова се груби мерки, бидејќи различни луѓе имаат различна погодна исхрана за нив. На пример оние што се повеќе физички активни, секако дека ќе имаат потреба од нешто поголем оброк. Исто така, макронутриентите можете да ги комбинирате во различни оброци, како вам ви одговора, сè додека немате калориски суфицит и не претерувате со одреден макронутриент (без разлика кој).

Имајќи предвид дека свежата храна (салатите) е особено нутритивно сконцентрирана, има многу малку калории, а особено големо количество на микронутриенти и растителни влакна, доволното и редовно консумирање салати освен што ќе ви понуди други здравствени бенефити, ќе делува и на полесно заситување и превенција од прејадувања.

3) Пијте вода пред оброкот

Многу често нашето чувство за глад се ,,помешува” со жедта, па тоа би значело дека често јадеме кога сме всушност жедни. Но, тоа е друга тема. Пиењето вода пред оброкот може значително да помогне во заситувањето и да превенира од прејадувања.

Избегнувајте пиење на други пијалаци, бидејќи тие можеби ќе ве заситат исто така, но доаѓаат со огромна количина празни калории, за разлика од водата која има калориска вредност 0.

Значи доволното пиење вода може да делува на намалување на порциите.

4) Имајте предјадење како супа или салата

Салатите и супите се нискокалорична храна која ќе ви го наполни стомакот и ќе стимулира ситост. Салатите се богати со растителни влакна, што дополнително може да го зголеми чувството на заситеност.

Едно истражување вели дека јадењето супа може да го намали внесот на калории од оброкот за дури 20%.

5) Јадете ,,свесно

Koга велиме свесно јадење, се мисли на јадење со внимание и интенција (намера, насоченост). Јадењето со интенција за грижа кон себеси и јадењето со внимание кога се заситувме, но и уживањето во храната е навистина значаен дел од она што се подразбира под здрава исхрана.

Свесното јадење ќе ви помогне да го разликувате физичкиот глад од емотивниот, што е од особена важност при процесот на слабеење.

[Поврзано: Како СТРЕСОТ ја зголемува телесната тежина и што да направите за да го спречите тоа?]

Со свесното јадење не само што ќе си помогнете за подобро здравје, помали оброци и поефикасна дигестија, туку исто така ќе научите на уживате во храната, ќе ги намалите килограмите и полесно ќе забележите кои продукти делуваат врз вашето расположение и енергетско ниво.

Повеќе на оваа тема, прочитајте тука.

6) Почесто користете зачини при готвењето

На пример, додавањето на лутиот чили зачин, може да ви помогне помалку да јадете.

Компонентата од овој зачин, наречен капсицин, делува на намалување на апетитот и гладот.

Ако не сакате луто, кај ѓумбирот е утврден доста сличен ефект.

Една студија спроведувана на мажи со прекумерна тежина, утврдува дека испитаниците се чувствувале помалку гладни кога наутро пиеле чај од ѓумбир.

Општо земено, зачинетата храна полесно може да ви го задоволи гурманскиот вкус, односно да ви го зголеми задоволството од храната, секако доколку порциите се одмерени во помали чинии, бидејќи ако порциите се поголеми, зачините можат да ве поттикнат да изедете и повеќе од планираното.

7) Јадете повеќе храна богата со растворливи растителни влакна

Ваквиот тип растителни влакна, како што веќе споменавме, може да поттикне заситеност преку врзување на преостанатата вода во желудникот. Дополнително, тие го намалуваат и гликемискиот индекс на храната, односно го успоруваат преминувањето на глукозата во крвотокот, со што шеќерните нивоа полесно се регулираат и се стимулира чувство на ситост.

Fibro Gel

Храна богата со вакви влакна: семиња (чиа семе), полнозрнасти житарки (овес, пченица итн.), интегрален ориз, мешунки (грав, леќа), свежа храна итн.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X