Мешунките се едни од најздравите намирници кои Медитеранската кујна редовно ги употребува. Тие се високо нутритивни, а притоа се поприлично ниско калорични. Нивниот неутрален, пријатен вкус ги прави одлични за подготвување и комбинирање со други зеленчуци, зачини, месо и сл. Денес, издвојуваме два рецепти за подготовка на посни плескавици од мешунки, односно од леќа и наут.
Мешунки – одличен извор на влакна, протеини и комплексни јаглехидрати
Леќата припаѓа во семејството на мешункасти плодови заедно со гравот, грашокот, наутот итн. Присутна е во различни варијанти, односно облици и бои: црвена, кафена, црна и зелена. Но, сите имаат слична нутритивна вредност.
Оваа мешунка е особено богата со протеини (една од најбогатите растителни храни со протеини), растителни влакна, железо и други компоненти со низа корисни дејства за нашето тело. Дополнително, лесна е за приготвување, а има и доста ниска цена. Ова ја прави леќата можеби најдостапниот извор на протеини од храната.
Во својот состав содржи дури 25% протеини и има солидна количина на железо. Ова ја прави леќата добра замена за месните производи. Ова е многу важно за вегетаријанците.
Во 200g зготвена леќа се содржат:
- 232 калории
- 40g јаглехидрати (од кои дури 16g се растителни влакна)
- 18g протеини
- 1g масти
Наутот е исто така доста популарна мешунка и наоѓа примена во разни кујни и во безброј рецепти. Тој има доста импресивен нутритивен состав.
Содржи задоволително количество на калории , обезбедувајќи 46kcal на 28g. Околу 67% од калориите доаѓаат од јаглехидратите, а останатите од протеините. Содржината на маснотиите е сосем ниска.
Наутот исто така, нè обезбедува со витамини и минерали, но и значителна количина на растителни влакна и протеини.
Во само 28g подготвен наут се содржи:
- 8g јаглехидрати
- 2g растителни влакна
- 3g протеини
- 12% од Дневно Препорачаниот Внес за витамин Б9
Посни плескавици од леќа
За подготовка на овој рецепт потребно ќе ви биде околу 1 час, а истиот е доволен за околу 2-3 порции.
Потребни состојки:
- 1 шолја леќа, неподготвена
- 2 и пол чаши вода
- Маслиново масло
- Сол и црн бибер
- 1 главица кромид, исецкана
- 1-2 чешниња лук, ситно исецкани
- 1 морков, исецкан
- 1 лажичка соја сос
- ¾ шолја измелен овес (во форма на овесно брашно)
- ¾ шолја лебни трошки
Подготовка:
- Леќата сварете ја во водата (потребно е околу 45 минути за таа да се свари). Тие треба да се меки и речиси да нема преостанато вода.
- Во тавче, на малку маслиново масло, пропржете го кромидот, лукот и морковот околу 5 минути.
- Во сад, измешајте ги леќата и пропржените зеленчуци со останатите состојки (зачини, соја сос, лебни трошки и овесно брашно).
- Ваквата смеса фино изгмечете ја и измешајте ја. Од неа формирајте плескавици (би требало да добиете околу 10 плескавици). Ваквите плескавици може да се пропржат во тавче 2-3 минути на секоја страна или може да се печат во тавче на 200℃, околу 15 минути.
- Послужете со свежа салата, парче интегрален леб и сос по ваш избор.
Вегански плескавици од наут
За подготовка на овој рецепт потребни ќе ви бидат околу 45 минути и истиот е доволен за 4 лица.
Потребни намирници:
– 1 свеж домат
– 1 конзерва наут (сварен)
– 1 главица кромид
– 3 чешниња лук
– Малку сушено оригано и босилок
– Малку сол, црн бибер и црвен пипер
– Околу 60-70g овес
– Околу 120-150g претходно подготвен хумус
Начин на подготовка:
- Ставете го доматот во блендер. Испасирајте го, а потоа додадете ги и останатите состојки и блендирајте додека не добиете фина, густа смеса.
- Смесата префрлете ја во друг сад, покријте ја со фолија и ставете ја во фрижидер (4 часа или преку цела ноќ). Овој чекор не е неопходен, но помага да се добие подобра текстура.
- Загрејте ја рерната на 200℃. Ставете хартија за печење во тавче и пропрскајте сосем малку маслиново масло. Од смесата формирајте бургери и ставете ги врз хартијата. Печете околу 20 минути, потоа превртете ги и печете дополнителни 15-20 минути. Тие треба да имаат фино заруменета, златна боја. Оставете ги да се оладат и послужете со интегрален леб и свежа салата од сезонски зеленчуци.