fbpx

Сезона на ПРАЗОТ – искористете го овој ниско калоричен зеленчук за вашиот следен оброк! 2 предлог-РЕЦЕПТИ

tonus

Моментално го имаме еден од најдобрите периоди во кој пазарите и маркетите нудат огромен број на свежи зеленчуци и овошја. Тоа треба максимално да го искористиме и да одбереме свежи намирници за нашиот следен оброк.

Нешто што често се среќава во есента е празот, зеленчук со доста широка примена и застапеност во нашата кујна. Тој има доста специфичен вкус и арома, кој многумина го сакаат. Токму поради тоа, а и поради неговиот импресивен нутритивен состав, денес издвојуваме два рецепти кои го користат празот како една од главните состојки.

 

Нутритивен профил на празот – зеленчук кој е често присутен и користен во нашите рецепти и јадења

Празот припаѓа на истата фамилија зеленчуци како и младиот кромид, кромидот и лукот. Сите овие намирници се широко пристуни во нашата кујна. Празот е извор на голем број нутриенти, а особено е корисен за оние кои внимаваат на телесната тежина бидејќи е исклучително ниско калоричен. Тој се смета за намирница со висока „нутритивна густина“, односно содржи голем број нутриенти, а дава малку калории.

"“Online”/

Во 100g подготвен праз има само околу 30 калории, а во исто време се содржат високи концентрации на провитамин А, витамин К и манган. Во помали концентрации присутни се и растителни влакна, бакар, витамин В6, железо и витамин В9.

Празот е исто така и добар извор на кампферол и полифенолни –  антиоксиданти кои според истражувањата се сметаат за успешни во превентивата од кардиоваскуларни заболувања, но дури и во превентивата од разој на некои типови канцери.

Праз со печурки

Овој рецепт е навистина лесен и брз за подготовка и ќе ви бидат потребни само околу 30-35 минути за подготовка, а истиот може да послужи како главно јадење или прилог.

Потребни намирници:

  • Половина килограм печурки по ваш избор
  • Половина килограм праз, исчистен и исечен на кругови
  • 4-5 млади кромидчиња, исецкани на тенки кругови
  • Малку маслиново масло
  • 1 свеж домат, ситно исецкан
  • Малку паста од домати или пире
  • Малку свеж магдонос
  • Сол, бибер, оригано и останати зачини по ваша желба

Подготовка:

  1. Во тавче загрејте малку маслиново масло и ставете го младиот кромид. Динстајте 2-3 минути, а потоа додајте ги печурките и празот. Додајте и малку сол и динстајте околу 4-5 минути, односно додека зеленчуците и печурките не омекнат.
  2. Додајте го свежиот домат, пирето и магдоносот, зачинете и додајте малку топла вода, колку делумно да ги покрие зеленчуците.
  3. Покријте го тавчето со капак (но оставете мал простор каде ќе испарува водата) и оставете ги зеленчуците и печурките да се динстаат на пониска температура околу 30 минути. Смесата треба да биде делумно густа, односно поголемиот дел од водата да испари.
  4. Послужете со парче сирење и интегрален леб.

 

Пикантна манџа со праз и грав

За овој рецепт ви се потребни околу 30-40 минути, а истиот е доволен за 4 лица.

Потребни намирници:

  • Маслиново масло
  • 1 голема главица кромид, исецкана на кругови
  • 2 чешниња лук, ситно исецкани
  • 4 парчиња праз, исечкани на подебели кругови
  • 1-2 свежи домати, исецкани
  • 300 ml растителен бујон
  • 2 конзерви подготвен грав
  • Малку сок од лимон
  • Малку свеж магдонос
  • Сол, бибер и зачини по желба

Подготовка:

  1. Во тавче, загрејте малку маслиново масло. Пропржете го кромидот додека не омекне, а потоа додајте го лукот и празот и гответе неколку дополнителни минути. Додајте ги и доматите и растителниот бујон. Доведете ја смесата до вриење и оставете ја да се готви на умерен оган, околу 20 минути.
  2. Потоа, додајте го гравот и оставете да се готви уште неколку минути. Зачинете и фино промешајте, а потоа додајте малку сок од лимон и свеж магдонос кон манџата.
  3. Послужете ја топла, со свежа салата од зелка и цвекло и парче интегрален леб.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор