fbpx

Пушењето – штетна зависност која го зголемува и ризикот за појава на дијабет

tonus

Пушењето претставува долготраен и константен проблем во јавното здравје. Последиците од него се многубројни, штетни и сериозни. Истражувањата и доказите се неоспорни и јасни. Но и покрај тоа, пушењето останува еден од главните причинителни на бројни заболувања кај луѓето. Во САД, статистиката вели дека во последните години, пушењето е заслужно за околу 480,000 смртни случаи годишно.

Во нашата држава статистиката е исто така многу поразителна. Речиси секој втор возрасен е пушач, а дури 30% од тинејџерите посегнуваат по цигарите. Исто така, имаме едни од најдостапните цени за цигари во Европа. Кампањите против пушењето се речиси непостоечки, а луѓето без соодветна помош навистина тешко можат да се откажат од цигарите, при што не се посветува внимание на алтернативите на цигарите.

Загрижувачки е што цигарите се често употребени и од лица кои имаат разни други заболувања. Како едно од најчестите вакви заболувања, може да се издвои дијабетот. Во продолжение ќе продискутираме која е поврзаноста меѓу дијабетот и пушењето и како комбинацијата од двете е штетна и опасна за здравјето.

"“Online”/

 

Пушењето и дијабетот

 

Пушењето се смета за еден од најлесно превентабилните ризик фактори за разни заболувања и предвремена смрт. Покрај зголемениот ризик за појава на канцер, срцеви заболувања, белодробни заболувања и низа други здравствени проблеми, пушењето го зголемува ризикот и од појава на тип 2 дијабет.

Истражувањата покажуваат дека пушачите имаат 30-40% поголеми шанси за појава на тип 2 дијабет, наспроти непушачите. Дополнително, луѓето кои се дијабетичари а при тоа и пушачи имаат повеќе потешкотии при дозирањето на инсулинот и регулирањето на болеста. Ризикот за појава на тип 2 дијабет се зголемува со бројот на испушени цигари.

Се смета дека без разлика на типот на дијабет, цигарите го отежнуваат контролирањето и подобрувањето на состојбата. Пушачите кои се дијабетичари имаат зголемени шанси за појава на сериозни здравствени проблеми, а при тоа имаат и зголемен ризик за други компликации како:

  • Срцеви и бубрежни заболувања
  • Намалена и влошена циркулација, особено во стапалата и нозете што може да доведе до значително посериозни проблеми
  • Ретинопатија
  • Периферна неуропатија (оштетување на нервите кај екстремитетите, што може да доведе до вкочанетост, втрнатост, болки, слабост и сл.)

 

На кој начин пушењето влијае врз дијабетот?

 

Според едно истражување од 2014 година, постојат повеќе начини како пушењето може да влијае врз појавата на дијабет или врз влошување на состојбата кај дијабетичарите. Хемикалиите кои ги содржат цигарите предизвикуваат оштетувања на клетките во телото и може да го загрозат нивното нормално функционирање. Ова предизвикува воспаление во телото, на тој начин намалувајќи ја ефективноста и фунцкијата на инсулинот. Дополнително, кога хемикалиите од цигарите се среќаваат со молекули на кислород во телото, настанува процес наречен оксидативен стрес, што дополнително предизвикува штета на клетките. Инфламацијата и оксидативниот стрес се сметаат за главни причинители кои доведуваат до зголемен ризик за појава на дијабет.

Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека состојките во во цигарите можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта.  Имено, може да дојде до:

  • Инусилнска резистенција
  • Воспаленија
  • Зголемена телесна тежина и таложење на масти, особено во пределот на стомакот
  • Зголемен „лош“ LDL холестерол и намалени нивоа на „добар“ HDL холестерол
  • Покачување на нивоата на триглицериди

 

 

Здравјето доаѓа преку позитивни промени во живеењето

 

Откажувањето на цигарите не е лесно, но е секогаш правилната одлука за вас. Никогаш не е доцна за откажување на цигарите, а доколку не успевате во тоа, побарајте помош од вашиот лекар. Постојат и бројни помагала и суплементи кои може да ви помогнат во ваквата одлука. Со откажувањето на цигарите, вашиот ризик за појава на разни заболувања, драстично и брзо опаѓа. Ќе се чувствувате подобро, поенергично и вашиот квалитет на живот ќе се подобри.

Во поглед на дијабетот, мали промени во начинот на живеење може да имаат исто така корисни и посакувани ефекти. Здравата исхрана, регулирање на телесната тежина, лекарства, физичката активност, редовно контролирање и мониторирање на вредностите за шеќер во крвта, се дел од активностите и промените кои може да ви ја подобрат здравствената состојба.

Повеќе за дијабетот може да прочитате тука.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор