fbpx

Зимата е период на ЦВЕКЛОТО – нека овој здрав зеленчук се најде во вашите следни рецепти!

tonus

Моменталниот зимски период не нуди огромен избор на свежи зеленчуци, но сепак постојат повеќе здрави опции за подготовка на свежи салати или готвени јадења. Еден популарен зеленчук кој е особено здрав е цвеклото, а зимата е одличен период за истото да го вклучиме повеќе во секојдневната исхрана. Затоа, во продолжение издвојуваме два рецепти кои го вклучуваат овој извонредно здрав зеленчук како главна намирница.

Цвекло – богата и препознатлива боја која значи здравје

Цвеклото е двегодишно растениe со темноцрвен вретенест корен и темнозелени листови и спаѓа во категоријата на најкорисни и најлековити градинарски култури. Се користи целото растение и може да се употребува во текот на целата година. Многу често се ферментира заради повеќе причини. Ова растение изобилува со есенцијални хранливи материи како голем број на разни микронутриенти но и некои фитохемикалии кои нудат повеќе различни здравствени придобивки.

"“Online”/

Цвеклото е ниско калорично, а од друга страна има висок процент на витамини и минерали. Практично, ги содржи речиси сите потребни витамини и минерали за човекот, секако во различни количества.

100g приготвено цвекло има само 44kcal, а ни обезбедува и:

  • 10g jaглехидрати
  • 1,7g протеини
  • 0,2g маснотии
  • 2g растителни влакна
  • 6% од Дневниот Препорачан Внес за витамин Ц
  • 20% од ДПВ за витамин Б9
  • 16% од ДПВ за манган

Застапени се и други елементи во помали колични, но и неоргански нитрати и пигменти, кои имаат низа на корисни дејства по здравјето на човекот.

Цвеклото поради присутните нитрати може да има особено корисно дејство во поглед на крвните садови и кардиоваскуларното здравје. Некои спортисти дури го употребуваат сокот од цвекло за подобрување на нивниот перформанс.

Лесна и вкусна салата од цвекло

За подготовка на оваа салата ќе ви бидат потребни околу 10-15 минути, а истата е доволна за 4-6 лица.

Потребни намирници:

  • 8 средно големи цвекла
  • Една поголема или две помали марули
  • Неколку млади кромидчиња, исецкани на кругови
  • Малку ореви
  • 1-2 рендани моркови
  • Малку фета сирење
  • За преливот: маслиново масло, малку мед, балсамико оцет, сол и црн бибер

Подготовка:

  1. Измијте го и ставете го цвеклото во тенџере или сад за готвење под притисок. Додајте вода и варете го цвеклото додека не омекне (во готвач под притисиок тоа би било за околу 15-ина минути).
  2. Оставете го цвеклото да се олади 5-10 минути, а потоа нежно изгребете ги со цел да ја отстраните надворешната обвивка. Исплакнете ги, а потоа исецкајте ги на помали парчиња.
  3. Подготвеното цвекло измешајте го со останатите состојки во длабок сад за салата и послужете.

Медитеранска тава со цвекло

За овој рецепт потребни ви се околу 30 минути, а истиот е доволен за 3-4 порции.

Потребни намирници:

–       2 домати, исечени на поситни парчиња

–       2 чешниња лук, ситно исецкани

–       Малку свеж магдонос

–       Сол, бибер и сушено оригано

–       Малку балсамико оцет

–       Неколку маслинки

–       3 парчиња цвекло, тенки исечкани

–       Една мала главица кромид, ситно и тенко исецкана

–       Фета сирење (околу 100-150g)

–       2 моркови, исецкани на кругчиња

–       Маслиново масло

Подготовка:

  1. Рерната загрејте ја на 200°C. Во големо тавче за печење ставете ги доматите, лукот, фета сирењето, цвеклото, кромидот и морковите. Фета сирењето нека биде централно позиционирано, а зеленчуците распоредете ги околу и врз него. Пропрскајте со малку маслиново масло.
  2. Покријте го тавчето со алуминиумска фолија и ставете го да се пече, околу 20 минути. Зготвениот зеленчук посолете го и зачинете го по желба. Пропрскајте со капка маслиново масло и додајте балсамико оцет по желба. Фино промешајте и сервирајте со малку свеж магдонос и свежи, исецкани маслинки.

 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор