Периодот на навистина топли денови го отежнува нашето секојдневно функционирање, а особено делува и на начинот на кој се храниме и ја приготвуваме храната. Тешките, масни и калорични јадења кои долго се подготвуваат треба да ги избегнуваме и нив да ги замениме со оброци кои се состојат од помалку процесирани, свежи намирници. Па поради тоа, денес ќе ви предложиме два вкусни и лесни рецепти за подготовка на летни тестенини кои ја вклучуваат тиквичката, но и други сезонски зеленчуци.
Тиквичката – лесен и здрав зеленчук, карактеристичен за летото
Тиквичките се вбројуваат помеѓу најгустонутритивните продукти кои можат да се најдат на пазарот. Имено, од една страна имаaт особено ниска калориска вредност, а од друга, екстремно богат и уникатен микронутритивен состав.
Во околу 200g подготвени тиквички се содржат само 17 калории (1g протеини, помалку од 1g маснотии, 3g јаглехидрати и 1g растителни влакна), а од друга страна, микронутритивниот состав е импресивен:
- витамин А – 40% од дневно препорачаните количини
- манган – 16% од ДПК
- витамин Ц – 14% од ДПК
- калиум – 13% од ДПК
- витамин К – 10% од ДПК
- магнезиум – 10% од ДПК
во помали количества содржат: витамин Б9, бакар, фосфор, витамин Б6, витамин Б1 , железо, калциум, цинк и други витамини од Б групата.
Тестенини со печени летни зеленчуци
За подготовката на овој рецепт потребни ви се околу 45 минути и истиот дава од 4-6 порции.
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
- Околу 2-3 поголеми домати, исецкани (не многу ситно)
- 2-3 главини кромид, исецкани на кругчиња
- 4-5 чешниња лук, излупени и исецкани
- Малку маслиново масло
- Сол, бибер и оригано за зачинување
- 1 средно голема тиквичка, исечкана на средно големи парчиња
- Малку пченка (може смрзната или од конзерва)
- Околу 300-400g интергрални тестенини
Начин на подготовка:
1 . Вклучете ја рерната (на 200℃) и оставете ја да се загрее. Во тавче во кое ќе ги печете зеленчуците, ставете малку хартија за печење. Ставете ги исецканите домати, кромид, лук и пропрскајте ги со маслиново масло, сол, бибер и оригано.
Печете го зеленчукот 15-20 минути. Потоа извадете го тавчето, додадете ја тиквичката и пченката, промешајте ги со останатите зеленчуци и вратете го тавчето во рерната. Печете дополнителни 5-7 минути.
2 . Во меѓувреме, сварете ги тестенините според упатството на амбалажата. Исцедете ги и вратете ги повторно во тенџерето. Кон пастата додадете го печениот зеленчук заедно со сите сокови кои ги испуштил. Додадете зачини по желба, промешајте и сервирајте со малку рендан пармезан.
Летна паста со зеленчуци и песто
За овој рецепт потребни ќе ви бидат околу 30 минути за подготовка и истиот дава околу 4 порции.
Потребни состојки:
За пестото:
- Босилок – околу 20g или неколку китки
- Малку сок од лимон
- Малку изрендан паремзан
- Маслиново масло
- 2-3 чешниња лук, ситно исецкани
- Сол и бибер
За тестенините:
- 1 главица исецкан кромид
- Малку маслиново масло
- Една мала тиквичка, исецкана
- 1 пиперка, исецкана
- 1-2 домати, ситно исецкани
- Некаков тип на интегрални тестенини
Начин на подготовка:
1 . Подгответе го пестото, така што ќе ги ставите сите состојки во блендер. Блендирајте се додека не добиете фина, кремава текстура.
2 . Тестенините подгответе ги според инструкциите на пакувањето. Исцедете ги тестенините кога ќе бидат сварени, но зачувајте околу 50-70ml од водата во која се вареле.
3 . Во друго тавче, на малку маслиново масло, пропржете го кромидот. По 4-5 минути, додадете ја тиквичката, кромидот, пиперката и доматот. Посолете и зачинете ги зеленчуците и динстајте ги околу 8-9 минути, односно додека истите не омекнат и ги пуштат своите сокови.
4 . Во тавчето со подготвените зеленчуци додадете ги сварените тестенини, пестото и водата од варењето на тестенините. Фино промешајте ја ваквата смеса, се додека тестенините не се целосно измешани и прекриени со пестото и зеленчуците. Потоа послужете со малку рендан пармезан или друг тип на кашкавал.