Во својата сезона, секоја свежа храна поседува оптимални концентрации од своите најзначајни хранливи материи, како витамини, минерали, квалитетни јаглехидрати итн. Бидејќи созреале природно, свежите плодови имаат и посложен и побогат вкус – едноставно кажано, тие претставуваат нутритивно сконцентрирана храна, односно храна која е значајно да ја внесуваме редовно и во поголеми количини.
Затоа, купувањето сезонски намирници е особено важен дел од она што значи здрава исхрана и тоа од повеќе причини.
Исто така, во својата сезона, свежата храна има и најприфатлива, најдостапна цена. Дополнително, сезонските намирници најчесто речиси и да немаат пестициди и конзерванси, така што ќе го минимизирате внесот на овие штетни хемикалии.
Рецептот кој денес ви го предлагаме, ги користи токму оние зеленчуци кои во претстојниот период се’ почесто ќе можеме да ги најдеме на пазарите. Тиквата, празот, компирите, морковите и печурките заедно прават вкусна и нутритивна опција за ручек или вечера, кога студените денови се на прагот.
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
- 1 супена лажица ладно цедено маслиново масло
- 3 големи чешниња лук
- 1 среден страк праз, исечен на крупни полу-кругови
- 300g шампињони или некоја друга печурка по ваш избор, исецкани на мали парчиња
- 500ml соја млеко (или друго растително млеко)
- 1kg компири, неизлупени и исецкани на мали парчиња со големина на залак
- 700g мускатна тиква, излупена и со извадени семки, исецкана на мали коцки
- 2 големи моркови, исецкани на тенки полу-кругови
- 2 кафени лажички морска сол
- 1 кафена лажичка свеж или сув рузмарин
- 1 кафена лажичка свеж или сув босилек
- 1 ловоров лист
Начин на подготовка:
- Пред да почнете со готвење, вклучете ја рерната да се загрее на 200°С.
- На силен огaн, во едно големо тенџере или тавче со капак ставете 1 супена лажица маслиново масло и додадете ги двете големи чешниња лук. Потоа следат празот, сецканите печурки и тиквата. Сите овие состојки убаво промешајте ги и додадете 1 кафена лажичка морска сол.
- Потоа, додадете ги ситно сецканите компири и моркови, повторно посолете, па додадете ги сите билки и повторно промешајте. Поклопете го тенџерето со капак и оставете го зеленчукот да се готви околу 10-тина минути, но повремено промешувајте за да не ви се залепат состојките на дното.
- По 10-тина минути, почнете со додавање на овесното млеко, по околу 150ml на секои 2 минути. Додека го додавате млекото, потребно е постојано да мешате.
- Проверете дали морковот и тиквата се доволно омекнати. Ако се, промешајте уште еднаш, па тргнете го капакот на страна и префрлете го тавчето директно во претходно загреаната рерна. Печете го зеленчукот 10 минути.
- Овој рецепт прави 3 порции.
Нутритивна вредност на 1 порција:
Калории | Јаглехидрати [g] | Протеини [g] | Масти [g] |
450 | 80 (13g фибер) | 18g | 8g |
Овој оброк е особено богат со следните микронутриенти: витамин А, витамини од Б групата (Б1, Б2, Б3, Б6, Б9) и витамин Ц, потоа бакар, железо, манган, фосфор, калиум, цинк, магнезиум.