Иако ги употребуваме како зеленчук во нашата кујна, сепак, од ботанички аспект тиквичките се всушност овошки.
Нивната убавина е во тоа што поседуваат долга листа на здравствени бенефити, а од друга страна имаат толку уникатен и прилагодлив вкус и сосема ниска калориска вредност. Така, лесно можете да ги додадете во различни јадења за да им го збогатите вкусот и да ги ,,разиграте” со свежината на тиквичките. Но, во продолжение ќе видите дека тиквичките можат да бидат и основата за едно главно јадење!
Избегнувајте пржени тиквички, не се ништо поздрави од помфритот, на пример.
Пржените тиквички се особено вкусни, но во продолжение ќе ви понудиме рецепт кој е здрав, креативен и вкусен начин да ги употребите овие ,,овошки” во вашата исхрана.
[Поврзано: Зошто пржената храна е толку проблематична, односно нездрава?]
Тиквички – Нутритивно сконцентрирана храна!
Рецептот подолу е особено погоден за оние што ја следат Медитеранската исхрана, а и за оние што целосно одбегнуваат било каква животинска храна. Иако има доста калории, овој оброк е исклучително здрав и има низок гликемиски индекс, што би значело дека можете да го готвите почесто ако сте во процес на намалување на телесната тежина.
Зошто е толку важно почесто да јадеме храна богата со растителни влакна, антиоксидативни материи, витамини, минерали и макронутриенти, како што се тиквичките и наутот, прочитајте на нашиот веб сајт: 5 причини за редовна употреба на наутот!; ТИКВИЧКИ – 6 причини зошто да се потрудите почесто да ги јадете!
Солени бомбици од наут и тиквички во кремаст веге сос
За овој рецепт, потребни ќе ви бидат:
за солените бомбици:
- 1 конзерва сварен наут, добро исцеден од својата течност
- 3 чешниња стар лук
- ⅓ чашка овесни снегулки по избор
- 3 лажички нутритивен квасец
- 3 лажички мелено ленено семе
- 1 лажичка чиа семе
- 2 лажички сок од лимон или лиме
- 1 лажичка сув босилок
- 1 лажичка суво оригано
- 1 лажичка сув кромид или средна главица исечкан свеж црвен кромид
- 1 голема свежа тиквичка, изрендана на покрупно, а потоа ставена на крпа за фино да се исцеди од вишокот вода
за сосот:
- 4-5 големи лажици путер од кикирики
- 3 лажици лимонов сок
- 1,5 лажица балсамико оцет
- 3 чешниња лук, исечкани на ситно
- Половина лажица суво оригано
- ¼ лажичка црвен пипер
- ¼ лажичка бибер
- Малку магдонос и свеж коријандер
Начин на подготовка:
- Најпрво ги подготвувате бомбиците. Комбинирајте ги наутот, свежиот лукот, квасецот, лененото семе и чиа семето во процесор за храна. Блендирајте со пулсирања додека не добиете хомогенизирана смеса. Потоа, додајте ги сокот од лимон, заедно со зачините и црвениот кромид. Повторно пулсирајте до соединување.
- Пренесете ја смесата во друг сад. Изрендајте ја тиквичката и соодветно исцедете ја од вишокот вода. Додајте ја тиквичката на претходно подготвената смеса и внимателно мешајте. Смесата за бомбиците треба да е спремна кога ќе биде леплива помеѓу прстите. Ако на крајот повторно имате премногу вода, додајте уште малку квасец или мелено ленено семе.
- Ставете ја рерната да се загрева на 200 степени. Обложете една рамна тава со хартија за готвење.
- Приготвената смеса формирајте ја во бомбици, такашто за една ќе користите околу 2 лажици материјал. Користете ги рацете, премачкани со малку ладно цедено маслиново масло. Наредете ги бомбиците во рамната тава и печете околу 25 минути, секако откако рерната ќе биде соодветно загреана.
- Додека солените бомбици се печат, подготовете го сосот за нив: погоре наведените намирници за сос комбинирајте ги во блендер/процесор за храна и блендирајте до целосно соединување. Додајте малку вода ако смесата е прегуста.
- Овој рецепт прави околу 3 порции.
- Бомбиците можете слободно да ги јадете како засебен оброк, а најдобро одат во комбинација со скробна храна, односно храна со сложени јаглехидрати. На пример, интегрални макарони или шпагети, пире од компири, потпечен ФИБРОГЕЛ леб и слично.
Нутритивна вредност:
(на една порција со една чинија интегрални макарони)
Калории: 760 Јаглехидрати: 119g од кои растителни влакна: 27g и шеќери: 15g; Протеини: 33g; Масти: 22g од кои заситени масти: 3,8g и омега-3: 1,6g; Витамин Б1: 0,7; Витамин Б2: 0,4mg; Витамин Б3: 10mg; Витамин Б5: 2mg; Витамин Б6: 0,8mg; Витамин Б9: 350µg; Витамин Ц: 50mg; Витамин А: 1700IU; Витамин Е: 4mg; Селен: 70µg; Железо: 10,5mg; Магнезиум: 280mg; Манган: 5,7mg; Цинк: 6,3mg; Калиум: 1300mg; Калциум: 230mg; Бакар: 1,2mg; Фосфор: 700mg