fbpx

АНАЛИЗА НА УРИНА – Што означуваат позитивни ЕРИТРОЦИТИ, ПРОТЕИНИ и ГЛУКОЗА?

tonus

Aнализата на урината е една од најкористените рутински, скрининг методи чии резултати можат да ни дадат основни информации за состојбата на метаболизмот, но и за генералната состојба на нашиот генитално-уринарен систем.

[Поврзано: Што треба да знаете за да ги разберете основните параметри на вашата КРВНА СЛИКА?]

Лабораториската анализа на урината претставува основна дијагностичка метода во секоја здравствена установа, која неретко има потенцијал да открие и несимптоматски, ,,скриени” заболувања.

"“Online”/

Уринализата како важен  индикатор за здравјето 

Уринализата е анализа на урината што вклучува испитување на нејзиниот физички изглед, концентрацијата и на крајот веројатно најважното – самиот биохемиски состав на урината. Нарушените резултати на овој тест можат да укажат на одредени проблеми и  заболувања.

Како и да е, ваквите резултатите се само индикатор што е многу важен, а по него следуваат подетални испитувања за детектирање на конкретниот здравствен проблем.

[Поврзано: БОЈАТА на урината кажува многу за вашето здравје]

На пример, типичен симптом на уринарните инфекции е замаглена урина. Зголемените нивоа на протеини во урината укажуваат на проблеми со бубрезите итн.

[Поврзано: Повторувачки УРИНАРНИ инфекции – превенцијата е клучот!]

Зошто е потребна анализата на урината?

Уринализата е многу често тестирање што се прави главно заради 3 причини:

  • Да се провери општата здравствена состојба – докторите ја препорачуваат оваа анализа како дел од рутинските медицински прегледи, како дел од прегледите при бременост, пред оперативно или пред хоспитализација.
  • За дијагоностицирање на одредени медицински состојби – уринализата може да биде препорачана од вашиот доктор ако имате проблеми со болки во стомакот, грбот, често и/или болно мокрење, крв во урината или други слични уринарни проблеми.
  • За набљудување на одреден здравствен проблем – ако имате одредена дијагноза, како што е бубрежно заболување или заболување на уринарниот тракт, докторот најверојатно ќе ви препорача уринализа на редовна основа, сè со цел следење на состојбата и соодветно нејзино третирање.

Некои други типови тестирања, како тестирање за бременост или скрининг за опијати, исто така можат да се базираат на примероци од урината, но тие ,,бараат” конкретни супстанци и нивното утврдување не е вклучено во типичната анализа на урина.  На пример, тестирањето за бременост го мери хормонот наречен хорионичен гонадотропин. Скринингот за дроги детектира специфични супстанции или метаболитички продукти, во зависност од типот на тестирањето.

[Поврзано: Што означува CRP тестот и зошто е важен за здравјето она крвните садови?]

Како да се подготвите за тестирањето?

Ако примерокот урина ви е само за стандардната уринализа, можете да јадете и пиете нормално пред тестирањето. Ако истовремено правите и други тестирања, веројатно ќе треба да не внесувате храна одреден период пред самото тестирање (повеќе часови). Докторот кој ви го препорачал тестирањето, ќе ви даде подетални насоки во оваа смисла.

Одредени лекарства и суплементи можат да се ,,одразат” на резултатите од уринализата. Затоа, пред тестирањето, ако земате било какви лекарства или суплементи, консултирајте со вашиот лекар што ве следи.

Првата утринска урина се собира во стерилен сад, пришто се собира не првиот млаз урина, туку вториот (од 30 до 60ml течност). Секако, пред и по земањето на примерокот треба добро да се измијат рацете со топла вода и сапун.  Садот може да се најде во било која аптека, а секој друг сад треба да се избегнува поради можноста од контаминации. Ако примерокот урина треба да се носи на подолги дестинации, односно патување со часови, добро е да се носи во фрижидер.

Тестирањето треба да се изврши најдоцна 2 часа по собирањето на примерокот или 4 часа ако примерокот стои во фрижидер на пониски температури.

Како функционира тестирањето на урината и што ни означуваат добиените резултати?

Како што веќе и споменавме, тестирањето се состои од визуелно тестирање и тестирање на содржината.

Визуелното тестирање вклучува набљудување на бојата и чистотата, односно степенот на заматеност. Ако на пример постои крв во урината, таа ќе се обои црвено или темно кафено. Заматеноста пак, е знак за одредени бубрежни проблеми или некаква уринарна инфекција.

[Поврзано: Што треба да знаете за уринарна инконтенција?]

Визуелната анализа подразбира и микроскопски испитувања за утврдување на помалите нешта што инаку не можат да се видат со ,,голо око”. Секако, микроскопската анализа најчесто се практикува ако претходно во визуелното набљудување се утврди сомнителен изглед. Некои од нештата што не треба да бидат во урината, а можат микроскопски да се утврдат, се:

  • Црвени крвни клетки или еритроцити – потенцијален знак за бубрежна инфекција, одредено нарушување на крвта или друга здравствена состојба, како на пример канцер на мочниот меур.
  • Бели крвни клетки или леукоцити – сигнал за инфекција
  • Бактерии и други микроби – сигнал за инфекција
  • Кристали – одредени минерални кластери, што се можен знак за камчиња во бубрезите
  • Протеини со нарушена структура – сигнал за неправилна работа на бубрезите

[Поврзано: Како да се спречат камчињата во БУБРЕЗИТЕ?]

Многу подетално околу бојата на урината и за што сè таа претставува индикатор, прочитајте во една од нашите претходни статии, кликнувајќи тука.

Другиот дел од анализата на урината се спроведува со специјализираниот лакмус или со траката за урина.

Траката се потопува во примерокот, па хемикалиите на лакмусот реагираат со урината и ја менуваат бојата ако нивоата на одредна компонента се над нормалата.

Кои сè нешта може да ги провери лакмусот?

pH вредноста, односно киселоста на урината – Ако киселоста е абнормална, можно е да имате проблем со камчиња во бубрезите, со уринарна инфекција или пак одреден друг здравствен проблем.

концентрација – мерката за концентрација означува колку концентрирани се честиците на урината. Повисоките концентрации укажуваат на недоволно внесување вода и течности.

[Поврзано: Што се случува со нашето тело кога не пиеме доволно вода?]

протеини – нормалните нивоа на протеини во урината се ниски. Вишокот протеини може да биде знак за бубрежни проблеми и заболувања.

глукоза – високото ниво на глукоза во урината може да биде индикатор за дијабет. Вообичаено нивото на глукоза е прениско за воопшто да биде утврдено!

[Поврзано: Тримесечен просек – извонредно важен тест кај дијабетот! Зошто?]

бели крвни клетки – знак за инфекција или инфламација, дали некаде во уринарниот тракт или во бубрезите.

кетони – нивното детектирање, слично како и кај глукозата, може да биде индикатор за дијабетични нарушувања. Потребни би биле повеќе понатамошни истражувања во оваа насока. Ацетонот во урината исто така може да биде индикатор за вакви проблеми.

нитрити – индикатор за инфекција со одредени бактериски соеви.

билирубин – ако овој отпаден продкут, кој во нормални услови се обработува до елиминација од црниот дроб се појави во урината, тоа е силен индикатор за нарушена функција на црниот дроб.

крв во урината – сигнал за одредена инфекција или посериозно заболување.

Специфичната тежина на урината (кај возрасните лица) треба да се движи во интервалот од 1.005 до 1.030 во завиност од количината на излачената урина, додека pH вредноста треба да биде од слабо кисела, до базна (4.8 до 7.2). Околу 95% од урината е составена од вода, а тука се и електролитите, како натриум хлорид, сулфатни и фосфатни соли, мочна киселина, креатинин итн.

[Поврзано: 6 лесни совите за електролитен баланс]

Краток заклучок

Само по себе тестирањето на урината не може да утврди или да дијагностицира одредено заболување. Во зависност од тоа дали тестот за урина го правите рутински или по специфична препорака од доктор, абнормалните резултати можат и не мораат да значат понатамошни тестирања.

Проценувањето на резултатите од уринализата најчесто се во контекст и на некои други испитувања, како крвната слика. Докторот може да препорача и понатамошни тестирања, сè со цел утврдување на наредните чекори.

На пример, ако немате никакви здравствени проблеми или симптоми на заболувања, а имате слабо нарушени резултати од уринализата, веројатно нема да имате никаква потреба од понатамошни тестирања. Но, ако веќе имате утврдено бубрежни или уринарни проблеми, било какви нарушени резултати од анализата на урината претавуваат силен индикатор за натамошни поспецифични испитувања.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

Може ќе ве интересира

Програми

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор