fbpx

Магнезиум – потценетиот минерал

tonus

Речиси сите имаме слушнато дека калциумот е важен за здравјето за коските. Сме чуле и за витаминот Д. Но многу ретко се знае вистинското значење и важноста на магнезиумот за здравјето на коските. Џабе се и калциумот и витаминот Д без магнезиум. Негови улоги се:

 • Регулирање на транспортот на калциумот,
 • Формирање на нова коскена маса,
 • Активирање на витаминот Д во неговата функционална форма,
 • Правилна апсорпција на калциумот,
 • Стимулирање на калцитонин и потиснување на паратхормонот.

Како што гледаме, навистина долга листа на функции на магнезиумот за да имаме здрави коски. Меѓутоа, магнезиумот има многу повеќе улоги во нашето тело. Прво, тој е незаменлив за работата на над 300 ензими во нашето тело. Второ, придонесува за правилна работа на мускулите и го нарекуваат релаксационен минерал. Затоа многу често се присутни грчеви кога има недостаток на магнезиум. Трето, важен е и за работата на срцето и крвните садови, па дури неговиот недостаток може да биде причина и за покачување на крвниот притисок. Кои се можните последици при недостаток на магнезиум?

 1. Замор
 2. Намалена можност за вежбање
 3. Слабост на мускулите
 4. Грчеви на мускулите
 5. Астма
 6. ПМС
 7. Менструални грчеви
 8. Главобокла и мигрена
 9. Фибромијалгија
 10. Несоница
 11. Синдром на немирни нозе
 12. Иритабилност
 13. Депресија
 14. Покачен крвен притисок
 15. Остеопороза
 16. Срцеви аритмии

  Природни извори на магнезиум се: лиснат зелен зеленчук, интегрални житарки и мешунки. Неопходен е секојдневен внес на магнезиум, а и зголемени дози доколку веќе имате недостаток. За конкретната доза и потребата од суплементирање на магнезиум консултирајте се со својот лекар.

"“Online”/
Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор