Салатите се дел од исхраната кој не треба да се потценува и занемарува. Тие претставуваат одличен прилог на секое јадење, а се одличен извор и на бројни витамини, растителни влакна, минерали и антиоксиданти. Но, тие не мора секогаш да се користат како прилог. Постои плеада на рецепти за подготовка на салати кои може да се искористат и како главно јадење или како опција за вечера. Токму затоа, во продолжение издвојуваме еден одличен микс на мешунки и свежи зеленчуци, односно подготовка на салати од леќа.
Зошто леќата е супер мешунка?
Леќата припаѓа во семејството на мешункасти плодови заедно со гравот, грашокот, наутот итн. Присутна е во различни варијанти, односно облици и бои: црвена, кафена, црна и зелена. Но, сите имаат слична нутритивна вредност.
Оваа мешунка е особено богата со протеини (една од најбогатите растителни храни со протеини), растителни влакна, железо и други компоненти со низа корисни дејства за нашето тело. Дополнително, лесна е за приготвување, а има и доста ниска цена. Ова ја прави леќата можеби најдостапниот извор на протеини од храната.
Многу често оваа мешунка е потценета, иако за многу ниска цена, добивате продукт богат со низа на есенцијални хранливи компоненти. Во суштина, оваа храна може да се смета за супер-храна. На пример, леќата е продукт кој покрај високиот процент на протеини, содржи витамини од Б групата, магнезиум, цинк, железо и калиум во значителни количества.
Во својот состав содржи дури 25% протеини и има солидна количина на железо. Ова ја прави леќата добра замена за месните производи. Ова е многу важно за вегетаријанците.
Во 200g зготвена леќа се содржат:
- 232kcal
- 40g јаглехидрати (од кои дури 16g се растителни влакна)
- 18g протеини
- 1g масти
Медитеранска салата од леќа
За подготовка на овој рецепт ќе ви бидат потребни околу 30 минути и истиот е доволен за 4 порции.
Потребни намирници:
- 1 шолја незготвена леќа (или две и пол шолји зготвена леќа)
- 1 краставица, исецкана
- 1-2 свежи домати, исецкани
- 1 главица кромид, ситно исецкана
- Малку свеж магдонос
- Неколку каламата маслинки (или било кој друг тип на маслинки)
- Малку фета сирење или урда (околу 100-150g)
За преливот:
- Маслиново масло
- Балсамико оцет
- Сок од половина лимон
- 2 лажички сенф
- 1 мала лажичка мед
- Малку сушено оригано
- Сол и мелен црн бибер
Подготовка:
- Доколку користите неподготвена леќа – ставете ја исплакнатата леќа во тенџере и кон една шолја леќа додадете 3 шолји вода. Гответе со капак околу 20-30 минути, додека леќата не омекне и не се свари. Потоа процедете ја леќата и оставете ја да се олади. Во меѓувреме подгответе го преливот и исечкајте ги зеленчуците.
- Свежите зеленчуци додадете ги кон леќата и промешајте. Потоа додадете го преливот и повторно промешајте. Зачинете со сол и бибер по желба. На крајот, додадете го фета сирењето или урдата на врвот и послужете со парче интегрален леб.
Салата од леќа, моркови и целер
За подготовка на оваа салата ќе ви бидат потребни околу 30 минути и истата е доволна за околу 6-8 порции.
Потребни намирници:
- 1 шолја незготвена леќа (околу 200 грами)
- 2-3 моркови, исецкани на кругчиња
- 1 поголема главица кромид, исецкана
- 2 чешниња лук, ситно исецкани
- Сок од лимон
- Малку свеж магдонос
- Околу 100g целер, ситно исецкан
- Малку сол и мелен црн бибер како зачини
- Маслиново масло
Подготовка:
- Во тавче ставете ги леќата, кромидот и лукот. Додадете вода колку да ги покрие зеленчуците и да се издигне 2-3cm над нив. Доведете ја до вриење, а потоа на потивок оган гответе околу 20 минути, додека зеленчуците и леќата не омекнат.
- Процедете ги зеленчуците и оставете ги да се оладат. Префрлете ги во сад за салата и кон нив додадете ги маслиновото масло, целерот, сокот од лимон, магдоносот и зачинете по желба со сол и бибер. Фино промешајте и послужете.