fbpx

7 научни докази што ќе ве потсетат за моќта на ЛИМОНОТ

tonus

Лимонот е можеби најпопуларната цитрусна храна. Бројни се бенефитите кои може да ги има организмот од консумирањето на ова јужно овошје. Тој станува особено популарен во сезоните на грип. Тоа не е залудно. Луѓето искуствено увиделе дека цитрусните овошки помагаат при вакви состојби, односно при превенирање и полесно пребродување на настинките. Пред сè, тоа се должи на големата концентрација на достапен витамин Ц во лимоните.

Во последно време се повеќе станува популарен пијалакот – вода со лимон. Сè повеќе ресторани го служат, а многу луѓе денот го започнуваат со вода со лимон, наместо со кафе или чај (заради кофеинот кој тие го содржат). Нема дилеми за повеќекратните корисни влијанија на лимонот и неговиот специфичен примамлив вкус, но дали додавањето на лимонот во вода може да ве направи поздрави?

Иако не постојат докази дека од лимоновата вода имаме здравствени бенефити, постојат доста цврсти докази за позитивното влијание на двете компоненти од кој е сочинет пијалокот. Лимонот и водата. Ќе наведеме само неколку од тие позитивни влијанија.

"“Online”/

1) Ја подобрува хидратацијата

Teшко дека може да се одреди точното количество на вода која треба да биде консумирана во еден ден, генерално за сите луѓе. Тоа зависи од многу фактори, како: самата индивидуа, тежината, климата, физичката активност и многу други. Сепак, според повеќето институции кои се занимаваат со исхраната, најмалото количество вода кое треба да го консумираат мажите е најмалку 2 литри на ден, додека жените нешто помалку од тоа. Овде не е вклучена и водата од другите намирници, во кои скоро редовно е присутна.

Водата со лимон секако помага во подобрата хидратација, а помага и од аспект на тоа што некои луѓе не го сакаат ,,вкусот” на обичната вода. Додадениот лимон може да помогне кај овие лица.

2) Водата со лимон е одличен извор на витамин Ц

Особено во сезоната на грипови, имунитетот ни станува многу важен. Витаминот Ц е еден од витамините кои се важни за доброто функционирање на имуниот систем. Лимонот, како и другите цитрусни овошки е особено богат со овој витамин.

Витаминот Ц исто така има антиокидативно дејство. Помага при справувањето на телото со слободните радикали, односно при зашититата на клетките од нив. Тоа индиректно влијае на намалувањето на ризикот од хронични воспалителни процеси.

Витаминот Ц може да помогне во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, срцев удар и во намалувањето на крвниот притисок. Една чаша вода со лимон содржи над 15 милиграми (во зависност од уделот на водата) витамин Ц. Дневната препорачана доза на витамин Ц се движи од 60 до 90 милиграми.

3) Помага при намалувањето на телесната тежина и забрзувањето на метаболизмот

Поради потенцијалните влијанија на водата со лимон на метаболизмот, на ситоста и на хидратацијата, некои податоци укажуваат дека може да помогне во намалувањето на телесната тежина. Интересно е што некои студии укажуваат дека тоа е случај, дури без разлика на начинот на исхрана и нивото на физичка активност.

Механизмот според кој се случува забрзување на работата на метаболизмот не е сè уште целосно јасен. Но, постојат солидни докази дека подоброто хидрирање ја подобрува функцијата на митохондриите, што води кон постепено намалување на тежината.
Пиењето на вода (и лимонова вода) исто така покажало забрзувачко дејство на метаболизмот, преку поттикнувањето на термогенезата, метаболитички процес во кој се согоруваат калориите, со цел да се продуцира топлина.

4) Го подобрува квалитетот на кожата

Овој пијалок е богат со витаминот Ц. Овој витамин има важна улога во намалувањето на брчките кои се појавуаат со процесот на стареење, како и во заштитата на кожата од сончевите зраци. На кој начин водата ја подобрува состојбата на кожата е сè уште нејасна, но една работа е сигурна. Ако кожата постојано ја губи влажноста, станува сува и подложна на формирање брчки.

5) Го помага варењето на храната

Некои луѓе пијат лимонова вода, секое утро како утрински лаксатив за да ја спречат појавата на констипација или запек. Пиењето на топла вода со лимон, по спиењето може да ја помогне функцијата на дигестивниот систем.

6) Водата со лимон ви го освежува здивот

Можете да го избегнете непријатниот здив со пиење на чаша вода со лимон после оброците. Состојките на лимонот се сметаат за поттикнувачи на лачењето на плунката, а водата исто така спречува сува уста. Сувата уста, односно средината во која отсуствува плунката, може да биде причинител на непријатниот здив предизвикан најчесто од бактериите. Тоа е случај заради антибактериското дејство на плунката.

7) Може да помогне во превенцијата од формирање на камчиња во бубрег

Лимонската киселина присутна во лимонот може да помогне во спречување на камчињата во бубрегот, кои знаат да бидат доста непријатни. Малку парадоксално, но лимонската киселина ја прави урината помалку кисела и може дури да делува уништувачки на помалите веќе формирани камчиња.

Исто така, водата присутна во овој пијалок помага за здравјето на бубрезите. Тоа го прави преку превенирање на појавата на камчињата и помагањето тие полесно да се исфрлат.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор